Sari la conținut

KIT101 - Corector de ton cu preamplificator audio (Colectia Tehnium Azi)

donpetru

Postări Recomandate

Buna seara! Am si eu o intrebare. Folosesc preamplificatorul acesta impreuna cu un amplificator si as vrea sa adaptez functia de direct input, sa ocolesc corectorul de ton, dar sa pastrez partea de preamplificare si volum. Cu ajutorul a 2 relee si un intrerupator am strapat curcuitul inainte de condensatorii C16 si C35 si cand activez circuitul se aude mult mai incet fata de cum se aude prin corector. Dati-mi un sfat unde sa strapez circuitul sa nu pierd preamplificarea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Postati pe schema kit-ului (o imagine in format JPG) cum ati conectat releul urmand ca pe aceasta schema sa va arat ce anume trebuie corectat ca sa nu pierdeti "preamplificarea".

Link spre comentariu

Cand actionez butonul sa alimenteze releele comutatoarele se muta pe celelalte pozitii. Cum am desenat eu este pozitia normala a releelor. Scuze pt desen, nu prea ma pricep la desen.

20210310_181626_copy_1349x1800.jpg

Editat de uscatu83
Link spre comentariu

In primul rand se putea folosi doar REL-2, cu conexiunea spre REL-1 direct pe intrare.

O atenuare usoara a semnalului audio pe intrare se poate intampla doar daca mergeti cu semireglabilii R20 si R44 la minim (ca sa nu aveti atenuare trebuie sa fie la maxim).

Daca atenuarea semnalului audio pe iesire este prea mare, ar trebui sa va indreptati atentia catre potentiometrul de balans. De fapt, jumatate din valoarea acestui potentiometru plus 10k (R27 sau R50) trebuie sa fie (suma aceasta) mai mica decat R21+R20 - SAU - R44+R45. Deci, verificati aceasta cerinta si daca nu se respecta folositi un potentiometru de balans (P14) de valoare mai mica decat cel recomandat (ex.20k in loc de 50k).

Editare ulterioara: Sau, daca nu doriti sa schimbati valoarea potentiometrului de balans, mariti valorile R20=R44 de la 50k la 100k.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor. Am rezolvat facand legaturile pentru direct input dupa potentiometrul de balans, este acelasi nivel sonor, ca atunci cand trece prin corector.

Acum am dat de alta problema cand comut pe direct input sau prin corector, la cuplarea releelor se aude un pacanit in difuzoare, trebuie sa dau volumul la minim cand comut. Ce as putea face sa rezolv problema aceasta?

Editat de uscatu83
Link spre comentariu

• 6 months later...

Buna seara. O intreabare referitoare la acest corector , as vrea sa fac acest KIT 101 dar varianta mono pentru o boxa activa behringer , aveti cumva vreun cablaj pentru acesta varianta?

Link spre comentariu

• 1 year later...

@donpetru

Buna ziua,

Sunt user nou pe acest forum; mi-am facut cont pentru ca ma intereseaza sa realizez preamplificatorul corector de ton (stereo) propus de dvs (kit 101).
Am cateva intrebari:
1. Aveti de vanzare cablaje (PCB) gata facute pentru acets kit? (sunt vreo 10 ani de cand nu am mai facut artizanal acasa asa ceva - desi in tinerete am facut cateva sute...); Sunt dispus sa cumpar una sau doua bucati daca aveti disponibil.
2. Potentiometrele pentru volum, balans, trebble, bass si medii sunt de tipul liniar sau logaritmic? Banuiesc ca cel de volum ar trebui sa fie logaritmic iar cel de balans liniar; celelalte trei cum?
3. Se pot inlocui direct (fara alte modificari in schema sau valori ale componentelor) CI-urile de tip TL074CN si TL072CN cu alte tipuri mai noi, compatibile atat ca format si configuratie (pini) cat si ca specificatii tehnice (eventual, superioare)?
Va multumesc anticipat pentru suport.

Link spre comentariu

@tictris bine ati venit in acest forum si site.

Referitor la solicitarile dvs.:

1. Din pacate nu. De fapt, la acest kit nu cred ca am facut vreodata cablaje de fabrica si au trecut ani buni de la lansarea acestui kit101.

2. Toate potentiometrele pot fi liniare. Nu are rost sa folositi potentiometru log. pe volum, nu ca ar fi rau dar cel putin in cazul acestui kit nu are rost sa faceti asta.

3. Nu are rost sa faceti asemenea inlocuiri de circuite integrate. Cel recomandat de mine reprezinta cea mai buna alegere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock