Sari la conținut

motor pas cu pas

molioa

Postări Recomandate

Domnilor, buna seara!

Un motoras pas cu pas, s-a oprit brusc in functionare. Inainte de a "intra" prin driver, am verificat contiunitatea in motor. L-am scos din circuit si am procedat in felul uramator:

Cu ohmmetru am verificat bobinele. Nu am otinut semnal de continuitate in nici o combinatie, desi am comutat aparatul pe toate scalele. Am trecut la control cu sursa de tensiune si bec ( 12v cc si bec de 5W) nici asa n-am obtinut nimic. Ce am observat, este ca unul din fire, da la masa (este normal asta?). Motorasul este chinezesc, alimentare 22o (scrie pe el) si are 3 fire la iesire. Cum pot sa verific daca nu-i ars/intrerupt fara al decapsula? Este posibil sa aibe ceva montaje electronice de protectie in interior? Este posibil sa se fi intrerupt pur si simplu in functionare? cum pot verifica daca ajunge tensiune pe el in circuit? Multumesc.

P.S. decapsularea lui,este cam problematica, fiind din duraluminiu unde dai se rupe.

Editat de molioa
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cumva este un motor sincron cu magneti permanenti cu Uf=220V?

S-ar putea sa ai o infasurare din cele trei arsa. Monteaza-l in circuit si masoara tensiunea pe fiecare infasurare fata de masa.

Ai grija, ca daca s-a ars o infasurare s-ar putea si invertorul trifazat care il comanda sa fi patit ceva. Va trebui sa-l verifici si pe asta.

12.gif

Link spre comentariu

De la ce circuit ati scos acest presupus "motor pas cu pas"? Ati putea posta niste imaginii cu acest motor ca sa ne lamurim mai bine?

maine am sa fac poze, le incarc si revin cu detalii.

Link spre comentariu

Din pacate imaginea postata nu ajuta mai deloc. Dar ce anume scrie pe placuta motorului, in afara de ce ati spus mai sus? Sigur scrie numai 220? Care sunt dimensiunile constructive ale motorului?

Asa, la o analiza superficiala a imaginii, si eu as tinde sa cred ca e vorba de un motor sincron cu magneti permanenti! Daca e asa, atunci ar trebui sa aveti continuitate intre capetele infasurarilor, daca nu, s-ar putea sa fie defect!

Numai Bine

Link spre comentariu

Era bun daca aveai un invertor sa testezi motorul. Ii dadeai intai tensiune mai mica si dupa aceea vedeai daca incepe sa se invarta.

Desi, mai e posibilitatea sa nu fie motor ci... 39.gif

Editat de politehnica
Link spre comentariu

Era bun daca aveai un invertor sa testezi motorul. Ii dadeai intai tensiune mai mica si dupa aceea vedeai daca incepe sa se invarta.

Desi, mai e posibilitatea sa nu fie motor ci... 39.gif

da, dar daca nici macar nu-mi da continuitate intre bobine...

motoarele pas cu pas la 220, au perii?

• Like 1
Link spre comentariu

Din pacate imaginea postata nu ajuta mai deloc. Dar ce anume scrie pe placuta motorului, in afara de ce ati spus mai sus? Sigur scrie numai 220? Care sunt dimensiunile constructive ale motorului?

Asa, la o analiza superficiala a imaginii, si eu as tinde sa cred ca e vorba de un motor sincron cu magneti permanenti! Daca e asa, atunci ar trebui sa aveti continuitate intre capetele infasurarilor, daca nu, s-ar putea sa fie defect!

Numai Bine

scrie 220 asta am inteles pt ca sunt cifre. mai are ceva specificatii, dar scrie in chineza. motorasul echipeaza o masina care ambaleaza zahar la plic si are rolul de a derula (printr-un reductor mic si un ax cu role, atat ambalaj cat este necesar la confectionarea unui pliculet. Setarea lungimii se face din partea frontala unde este tabloul de comanda. El deruleaza atat cat este setat.

Dimensiunuile aproximative ale motorului sunt: L 120 ; D 90

acuma sa vad, am o promisiune saptamana viitoare ca vine un electronist, ca cine a mai fost la ea, nu s-a priceput.

multumesc la toti, si sunt receptiv la orice sfat/indicatie.

Editat de molioa
Link spre comentariu

Perii au numai cele care au rotor bobinat, dar nu cred ca e cazul tau, din ce se vede in imagine. Din ce ai mai spus ultima oara, atunci fi sigur ca e un motor ori asincron cu magneti permanenti (am vazut, dar foarte rar), fie un motor sincron cu magneti permanenti (asa cum se foloseste la HDD, actionari electrice comanda-te printr-un invertor cu puteri mici etc).

Dar, vorba ta, pana nu vede cineva la fata locului despre ce e vorba, cam greu de presupus. Eu cred ca e motorul ars iar de reparat nici nu se pune vorba, ci doar de schimbat. Idem invertorul, desi majoritatea au protectii incorporate destul de bune.

Sa ne spui cum ai rezolvat problema pana la urma. Succes! 66.gif

Link spre comentariu

Perii au numai cele care au rotor bobinat, dar nu cred ca e cazul tau, din ce se vede in imagine. Din ce ai mai spus ultima oara, atunci fi sigur ca e un motor ori asincron cu magneti permanenti (am vazut, dar foarte rar), fie un motor sincron cu magneti permanenti (asa cum se foloseste la HDD, actionari electrice comanda-te printr-un invertor cu puteri mici etc).

Dar, vorba ta, pana nu vede cineva la fata locului despre ce e vorba, cam greu de presupus. Eu cred ca e motorul ars iar de reparat nici nu se pune vorba, ci doar de schimbat. Idem invertorul, desi majoritatea au protectii incorporate destul de bune.

Sa ne spui cum ai rezolvat problema pana la urma. Succes! 66.gif

gata! meseriasul zice ca-i treaba rezolvata -sistem bun de aruncat. motorul este ars, dar si driverul. cineva candva, a schimbat o siguranta de protectie, care s-a ars. originala era de 3A si a pus una de 10A. fapt ce a dus la avarierea sistemului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock