Sari la conținut

verificare tranzistori tip BF si cu germaniu

Postări Recomandate

salutari,

imi cer scuze daca s-a mai discutat pe undeva acest lucru, dar eu nu am gasit....

Vreau sa repar un radio vechi Tehnoton Madrigal 2 si nu prea stiu cum sa ii verific tranzistorii, in afara de clasica metoda cu multimeterul setat pe dioda. Tranzistorii sunt de tip BF 214, BF 215, BF 254, BF 255 si un AC 180 B. Acestora li se poate masura hfe ??? La BF 214 si 215 sunt chiar in impas deoarece au 4 picioruse si nu stiu cum ar trebui sa arate, chiar si cu testerul pe dioda

Multumesc

Si rog, daca se poate sa posteze cineva o schema a acestui radio, caci am gasit una pe net dar se vede destul de rau. (Ea a aparut si in almanahul Tehnium din 1982, dar pe care eu nu il am)

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/3060-verificare-tranzistori-tip-bf-si-cu-germaniu/
Distribuie pe alte site-uri

almanahul il gasesti la adresa asta: http://www.forum.tehnium-azi.ro/topic/602-almanahul-tehnium/

iar tranzistoare de genul ala am masurat mai demult cu multimetru, setat pe hfe - deci am pus fiecare tranzistor in soclu de masurat hFE al multimetrului.

95.gif

almanahul il gasesti la adresa asta: http://www.forum.tehnium-azi.ro/topic/602-almanahul-tehnium/

iar tranzistoare de genul ala am masurat mai demult cu multimetru, setat pe hfe - deci am pus fiecare tranzistor in soclu de masurat hFE al multimetrului.

multumesc pt raspuns. Am incercat pe hfe dar nu stiu ce referinta sa iau ca in cataloagele de pe net nu e asa ceva ( BF 215 imi arata 38 si BF 214 imi arata 106- pe hfe) Oare sunt buni?

Daca ar avea cineva o poza la o rezolutie buna a paginii 183 din almanah.....nu se intelege mai nimic din cea de pe site

Editat de marius_med

vezi pag.17 din pdf-ul asta:

tranzistoare datasheet BC BD BF.part1.rar

ai sa vezi ca se incadreaza masuratoarea ta in domeniu beta de acolo.

deci, cred ca ai masurat bine. 10.gif

si partea 2 mai jos:

tranzistoare datasheet BC BD BF.part2.rar

Editat de titi

Daca ma poate salva cineva si cu o poza a paginii din almanah .....

1.Tranzistoarele din seria BF 214-215 sunt incapsulate in doua variante:

-capsula metalica cu 4 terminale, au o cheita,terminalele de langa cheita sunt masa respectiv emitorul.Masa se determina cu ohmetrul deoarece este legat la capsula.Celalalt este emitorul.Configuratia este urmatoarea MBCE privit din patrea dinspre terminale si citit de stg.

-capsula de epoxid privit din partea scrisa, au terminalele ECB citit de tot de la stg.

2.AC 180 este in prefinal si final(K).Fata de BF care este cu siliciu, ac-ul este cu germaniu iar configuratia termaianlelor este identica cu cele din seria BC de mica putere.

Daca ai masurat factorul de amplificare si valoarea obtinuta este diferita de zero, tranzistorul este bun.

La aceste aparate(recunosc foarte vechi, insa bune la vremea lor} cele mai frecvente defecte sunt:oxidarea pastilelor din comutatoarele de frecventa (UL,UM,S,U), iar cu timpul intreruperea sau pierdera capacitatii condensaroarelor din circuitele oscilante, ma refer la oscilatorul local echipat cu BF 214,cat si la celalalt oscilator a carui frecventa este dictata de de condensatorul variabil(este atasat butonului de tunner) si bobina oscilatorului.

Pentru a repara acest aparat, eu cred ca ar trebui sa lasi in pace BF-le care nu se defecteaza decat foarte foarte rar, doar sa nu fi facut niste ,,interventii'' cu pistolul de lipit.

Primul aspect este determinarea blocului defect prin ascultarea zgomotului din difuzor.Daca se aude un fasait care poate fi marit cu pot.de volum si daca prin comutarea posturilor se aud pocnituri in difuzor, oscilatorul local este bun, defectul trebuie cautat in contactoare.

Daca se aude un brum in difuzor etajul final este defect.

Am presupus tensiunile de alimentare corecte desi ma indoiesc dupa atata timp de capacitatea condensatoarelor de filtraj.

Este greu a repara un aparat prin corespondenta, ar mai fi multe de spus, insa si datele pe care le-ai furnizat sunt putine.

Nu vreau sa repet insa responsabilii acestui forum prea bine au atras atentia asupra furnizarii unor date cat mai elocvente.

Oricum este un exercitiu bine venit initierea in tainele radiofrecventelor prin incercarea repararii acestui aparat.

Va satu la dispozitie pentru alte nelamuriri in masura in care voi si capabil sa raspund.

Bafta

Editat de ricky

multumesc ricky pentru raspuns....m-am mai luminat....

Ideea e ca am dat jos toti tranzistorii pt ai masura si mi-au aratat binisor cu exceptia BF 255 ce arata un hfe de 30, iar in catalog arata ca trebuie sa fie cel putin 65. L-am inlocuit cu un echivalent = BF 240. Pana aici toate bune. Am un brum ( poate e spus cam mult brum, mai degraba zgomot de fond)in difuzor ce poate fi controlat din potentiometrul de volum, dar cand umblu la tuner nu se modifica nimic la acel zgomot de fond, pe nici o banda. Pe tranzistoarele BF 254 am aprox.8 V pe C-E si C-B, iar B-E pe T 302 am 0.67 V si pe T 301 am 0.3V. Nu inteleg pe schema celelalte valori ale tensiunilor deoarece e rezolutia slaba. Tensiunea de alimentare e de 9 V. Cam asta e ce am masurat eu .....asa.....empiric pana acum. Tind sa cred ca etajul final e bun deoarece daca ating intrarea se amplifica zgomotul.

Condensatorii de care vorbeai pot fi masurati in vre-un fel ????

Cum as putea sa o scot la capat?

am gasit o chestie: Nu imi ieseau tensiunile din schema pt T 301 si T 302. Am scos tranzistorul T 201 (BF 255, pe care il schimbasem cu BF 240) si acum imi ies tensiunile pt cei doi tranzistori. Cand il masor pe dioda pe BF 240 imi da pe E-C 755 (V), ca si E-B si B-C. Am unul nou acasa si la fel indica........eu nu mai pricep nimic cu tranzistorii astia....... 18.gif

Cum as putea sa o scot la capat?

Schimba toate condensatoarele electrolitice de filtraj. de capacitate mare (100-1000mf) si incepe cu blocul de alimentare.Tensiunea de iesire trebuie sa fie satabilzata si foarte bine filtrata, egala cu cea data de baterii. Avand in vedere vechimea receptorului, eu as schimba condesatorii.

Masurarea lor se face cu capacimetru, multimetrele existente(unele) au prevazute acest domeniu insa foarte limitat.Dupa ce ai efectuat aceste modificari( in ipoteza in care in urma schimbarii tranzistorilor si a punerii la loc corecte, totul este bine), te rog sa-mi comunici efectele.

Spor la treaba.

am gasit o chestie: Nu imi ieseau tensiunile din schema pt T 301 si T 302. Am scos tranzistorul T 201 (BF 255, pe care il schimbasem cu BF 240) si acum imi ies tensiunile pt cei doi tranzistori. Cand il masor pe dioda pe BF 240 imi da pe E-C 755 (V), ca si E-B si B-C. Am unul nou acasa si la fel indica........eu nu mai pricep nimic cu tranzistorii astia....... 18.gif

Am citit du atentie ceea ce ai scris.Daca ai multimetru cupleaza borna minus al multimetrului la masa receptorului iar cu borna plus masori tensiunile pe terminalele tranzistorilor.Tranzistorii din seria bf. sunt de tip NPN iar AC-urile sunt PNP.Deci, Bf-urile se alimenteaza pe colector si AC-urile pe emitor.Intre baza si emitor trebuie sa existe o tensiune de 0,7V la bf si 0,3-0,4 la ac.Altfel spus la bf vei gasi o tensiune cu aproximativ 0,7V mai mult decat pe emitor iar la ac invers insa mai mic.Pune reseptorul in functiune si atinge baza prefinalului cu surubelnita tinand mana pe partea metalica, daca vei auzi un zgomot puternic, elajul final este bun.Ramane blocul de radiofrecventa, grea problema deoarece brumul din difuzor denota ca etajul de audiofrecventa(AF) nu primeste semnal de la dioda de demodulare(tip EFD 118-119, nu mai stiu exact, are roul de a extrage din semnalul apmlificat pe cel de audiofrecventa si este montat dupa ultimul etaj amplificator de fecventa intermediara).

Continua mai departe, asa se invata meserie.Succes

Am schimbat toti condensatorii electrolitici, cu toate ca ma gandeam ca nu va avea nici un efect...si asa a fost: nimic nou.

Pe tranzistorii BF 254 am toate tensiunile bune, deci lucreaza bine. Chestia interesanta e ca atuci cand pun testerele pe B-E la acesti tranzistori se aude in difuzor zgomotul de fond normal al unui radio, care nu se auzea pana atunci.

Cand ajung la BF 255 lucrurile o i-au razna: am 7.7 V pe E-C si B-C (normal), dar pe B-E doar 0.03 V si la fel se intampla si cu BF 214 si 215. De asemenea intre - si plusul diodei DRD3 am 0.37 V, in conditiile in are acolo trebuiau sa fie 1.8V. Masurata cu multimeterul setat pe dioda imi arata 1.535 (V).

Cred ca dioda de demodulare de care amintiti este EFD 115 si imi arata ok pe tester, dar nu stiu cum as putea sa o masor pe placa ("la cald")

Editat de marius_med

cand pun testerele pe B-E la acesti tranzistori se aude in difuzor zgomotul de fond normal al unui radio, care nu se auzea pana atunci.

Nu aveti dioda defecta daca la tester este buna, parerea mea este ca alinierea circuitelor de frecventa intermediara(poate si cele de intrare), este decalibrata.Daca am dreptate, aveti nevoie de un generator modulat de RF, chei de acordaj si un milivoltmetru.

Editat de miron1947

Nu aveti dioda defecta daca la tester este buna, parerea mea este ca alinierea circuitelor de frecventa intermediara(poate si cele de intrare), este decalibrata.Daca am dreptate, aveti nevoie de un generator modulat de RF, chei de acordaj si un milivoltmetru.

Acest lucru imi pune capac ...... 31.gif Se pare ca e mai complictata toata treaba decat credeam eu.

Dar totusi, daca ar fi decalibrat, atunci nu as avea "sunetul radio", insa toate componentele ar trebui sa functioneze la parametrii optimi, nu e asa???? pe cand mie nu imi ies toate tensiunile care sunt figurate in schema radioului (sunt 3 tranzistori care inca nu functioneaza dupa masuratorile mele in circuit (B-E 0.03V), iar la determinarea hfe sunt in intervalul standard.

Editat de marius_med

Acest lucru imi pune capac ...... 31.gif Se pare ca e mai complictata toata treaba decat credeam eu.

Dar totusi, daca ar fi decalibrat, atunci nu as avea "sunetul radio", insa toate componentele ar trebui sa functioneze la parametrii optimi, nu e asa???? pe cand mie nu imi ies toate tensiunile care sunt figurate in schema radioului (sunt 3 tranzistori care inca nu functioneaza dupa masuratorile mele in circuit (B-E 0.03V), iar la determinarea hfe sunt in intervalul standard.

Eu nu a spus ca dioda e defecta.Problema nu e acolo.Tensiunile din schema receptorului au fost masurate cu aparatul in functiune. Ori daca un tranzistor nu primeste semnal in baza, cu alte cuvinte este blocat, tensiunile vor fi diferite.Inclin sa cred ca sunt probleme cu contactoarele din comutatoarele de gama.Au in interior mici capacele de aluminiu care cu timpul se murdaresc incat nu fac contact.Daca ai rabdare curata-le, insa atentie sa nu le pierzi cand le scoti deoarece in mijloc au un arc mic.O alta solutie este verificarea cu ohmetrul a continuitatii punctelor de iesire a contactoarelor pe partea placata.Cand tasta nu este apasata sunt cuplate primele doua, la apasarea al doilea si al treilea. Daca tin bine minte sunt 9 asemenea puncte de o parte si alta a comutatoarelor, poate ca pe UL sa fie numai 6 nu mai retin.Era bine daca aveai un generator de frecventa intermediara (455-465 Khz)mai repede ai fi gasit etajul defect.

Bafta in continuare.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock