Sari la conținut

Stabilizator Dioda Laser


Postări Recomandate

Salut, am o problema, din 4 diode laser cumparate de 3V si 37mA doar una imi mai merge, am reusit sa ard 3, le-am alimentat la 9V(baterie) printr-o rezistenta de 180 Ohm, asta a tinut bine cam o seara apoi era cam slaba lumina, s-a cunsumat cam repede bateria.

 

Ma puteti ajuta cu informatii in legatura cu modul in care as putea sa le alimentez cat mai convenabil, ma refer la consum, si desigur sa nu se arda:)

 

Am inteles de la cineva ca o simpla rezistenta ca sa-i reduc curentul la ~37mA este de ajuns, dar solutia asta pare sa-mi consume cam mult bateria

 

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Solutia cu rezistenta este buna dar nu ofera o fiabilitate mare a montajului deoarece in timpul functionari, in circuit pot sa apara suprasarcini tranzitorii care pot schimba drastic valoare curentului prin dioda, cu repercursiuni grave asupra duratei de viata a acestei. In plus, este recomandat ca dioda sa fie polarizata printr-un curent putin mai mic decat cel "nominal". In cazul cand curentul de polarizare a diodei este de 37mA, va recomand sa polarizati dioda la un curent de 30mA. Puteti apela simplu la o rezistenta. Cunoscand valoarea tensiunii maxime admise de dioda laser, tensiunea de alimentare si curentul admis se poate calcula valoare rezistentei R=Ucc-Ud/I. Spre exemplu, daca Ucc=9V si Ud=2V, I=0,03A, atunci R=270Ohmi stas. Puterea disipata de rezistenta aprox. 0,243W. O sa alegem una de 0,5W.

Alimentarea diodelor laser se poate face si cu ajutorul unui tranzistor in montaj de generator constat de curent. De fapt, acest circuit este cel mai recomandat a se utiliza in astfel de cazuri. Exemplu aici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am intalnit schemele din link-ul dimneavoastra si pana sa postez, o chestie nu o inteleg, in schema la laser diode apare LD si PD, daca eu am doar o dioda laser care are 2 pini ( LD ), pot sa o pun doar pe ea in montaj, fara PD?, banuiesc ca nu o sa-mi mai mearga reglajul de tensiune

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dioda PD este o fotodioda. Nu stiu la ce schema anume vreti sa va referiti, apropo de "scrisul de mai sus". :p2:

Eu pot doar sa va recomand sa utilizati schema Laser Diode Power Supply 1 (RE-LD1), cea care se alimenteaza la 6-9VDC (schema pe care am postat-o mai jos). In aceasta schema puteti inlocui fotodioda cu o rezistenta de 2k2-4k7 si sa aveti grija cum va jucati cu cursorul semireglabilului R3 (ar fi indicat sa inseriati un miliampermetru cu dioda laser pentru a urmari valoarea curentului de polarizare a diodei).

O alta schema pe care o puteti realiza, in cazul in care schema anterioara vi se pare cam complicata, este cea cu LM317, schema care se potriveste perfect si cu dioda laser a dvs., chiar daca autorul articolului recomanda diode laser de curenti in gama 70-100mA (asta datorita posibilitatilor de disipare a puterii de catre un Lm317 in capsula TO-220 si valori rezistentei de 18 Ohmi ). La un curent LD de 37mA va recomand sa folositi o rez de 39-47 Ohmi.

 

P.S. As dori sa va editati postul cu "schema" de mai sus, ori ii faceti un printscreen, o decupati, o copiati in Paint si o salvati JPG, urmand sa o incarcati pe forum, ori STERGETI "SCHEMA". Nu mai aveam mult si credeam "ca ma luati la misto cu asta, adica cu schema".

Laser_Diode.JPG

Laser_Diode_01.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am sters schema din postul de mai sus, in legatura cu montajele propuse, am hotarat sa o folosesc pe cea dea doua data de dumneavoastra, o intrebare am, LM317t este bun?

Am inteles ca exista 3 modele LM317k, LM317l, LM317t, fiecare lucrand la alti curenti, 1 A, 100 mA si alta valoare, eu am luat LM317t care am inteles ca merge la 1 A, este bun acesta?...rezistanta aceea care mi-ati recomandat-o intre 39 si 47 Ohm, reduce curentul la ~37mA?

 

Multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu am luat LM317t care am inteles ca merge la 1 A, este bun acesta?

Este bun.

rezistanta aceea care mi-ati recomandat-o intre 39 si 47 Ohm, reduce curentul la ~37mA?

Mda, are rolul de a limita curentul la valoarea respectiva, totusi ca masura suplimentara de precautie, incercati o valoare putin mai mare de 47 ohmi, masurati curentul prin dioda si dupa aceea stabiliti exact daca mai trebuie sau nu sa reduceti valoarea rezistorului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock