Sari la conținut

vă rog mult să mă ajutaţi


dioda87

Postări Recomandate

Va rog , daca vreti sa ma ajutati cu niste explicatii la sursa de tensiune stabilizata, cu limitare de curent , cu transformator de 2 x 12V, 5A si la amplificator. Ce legatura este intre cele doua, daca este, si cum functioneaza. cu mult respect, dioda87

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... Ce legatura este intre cele doua, daca este, ...

Sigur ca este, si inca una esentiala. Ceea ce e comun, este faptul ca ambele scheme utilizeaza configuratia de redresor cu punct median. Prima schema livreaza o singura tensiune, utilizand redresorul cu punct median in care sunt necesare 2 diode, iar a2a schema livreaza 2 tensiuni simetrice, utilizand acelasi principiu, dar de 2 ori, fiind deci necesare 4 diode.

Ceea ce trebuie sa observi este ca, desi in a2a schema vezi o punte redresoare, pentru obtinerea celor 2 tensiuni nu este vorba de clasicul rederesor in punte Graetz, ci de redresorul cu punct median utilizat de 2 ori, pt obtinerea ambelor polaritati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...este incompleta, aveti dreptate, dar ca si prima schema, cea de-a doua are alimentare tot prin transformator, daca !!! am dreptate si ambele formeaza o sursa de tensiune stabilizata cu reglare de I si U, sunt tare curios de un principiu de functionare si cum se interconecteaza intre ele....cu respect dioda87

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dioda87, prima schema cred ca e gresita; trebuie inversat pe schema pinii 10 si 11 a lu LM723, altfel nu functioneaza schema (pinul 10 e iesire, nu 11 - vezi capsula DIP14). Acum, sa presupun ca linii alea care sunt trasate in jos, duc la masa. In rest pare in regula schema.

Cele doua scheme se pot conectat ambele in punctele A, B si C si... aici e marele semn de intrebare, dar fiind incompleta schema sau schemele, e foarte greu de spus restul, doar de presupus. A doua schema cred ca masoara ori tensiunea de iesire, ori curentul (absorbit de un motor spre exemplu) si comanda prima schema. Cum? Aici trebuie gasite interconexiunile. Cand posibilul motor trage mai mult curent, tensiunile scad si operationalul debalanseaza iesirea lui, care cred ca ar trebui sa duca la pinii 2 sau 3 a lui 723. Dar asta e doar o presupunere.

 

Cred ca daca combini schemele ai putea face si o sursa de alim. reglabila, pentru masurat rezistenta ohmica de contact. Asta ar fi o idee.

 

BAFTA 21.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am facut conexiunile ..."cred" eu bine, ideea este ca nu stiu cum ajunge curentul pe 5A si pe 10A la motor, avand in vedere amplificatorul, intreb pentru ca nu stiu, decat ca diferenta dintre cei 2 curenti este facuta de comutatorul "k1"; nu vreau sa insist prea mult cu problema mea, dar am mare nevoie de o explicatie (cat de cat), despre modul de functionare a sursei si contributia amplificarii de "100" pentru motorul meu de curent continuu (stergator de parbriz de raba, la 12V)...respect pentru ceea ce faceti...dioda87

post-9968-060877900 1278804425_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Domnilor, schema 1 e un stabilizator, iar a doua schema incompleta fara o aplicabilitate practica. Se vrea ceva a doua schema dar nu e. Sau poate fi orice. Sa zicem ca ar culege pe intrare de la un tahogenerator sau doua, prin comutatorul K1, si ce face cu tensiunea aia? Va spun eu nimic, pentru ca mai trebuie niste conexiuni intre cele doua scheme, ca sa fie si a doua schema folositoare la ceva.

 

dioda87, eu cred ca nu ai ce face! Spune-ne exact ce vrei sa faci si punem la punct schema, daca se poate, bineinteles.

 

succces.

Editat de politehnica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cele 2 scheme se presupune ca ma ajuta sa: alimentez de la 220v curent alternativ, la 12v curent continuu, un motor care realizeaza o miscare spre stanga sau spre dreapta, pentru a realiza o torsiune a unei bare de aluminiu (incastrate la un capat si la celalalt lasata liber pe un rulment), deformatiile inregistrate in urma actionarii motorului vor fi inregistrate de M1 si M2 (marci tensometrice), ce vor trimite semnale (o tensiune U) catre o placa de achizitie, iar apoi in prealabil catre o unitate de calcul spre o interfata grafica.

Va rog sa-mi explicati "ca la prosti":

- cum circula curentul de la transformator pana la motor;

- rolul puntii Wheatstone (fiind cea realizata de cele 3 marci tensometrice de 350 ohmi si o rezisteta de 1 Mohm);

- nu stiu sa fac legaturile dintre panoul din dreapta si schema, nu stiu care sau unde, sunt potentiometre pe schema.

Sper sa ma fac inteles, dar va rog explicati-mi ca "la prosti", pentru ca nu imi dau seama de toate ce se intampla mai sus.

post-9968-099636600 1278832462_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

vor trimite semnale (o tensiune U) catre o placa de achizitie, iar apoi in prealabil catre o unitate de calcul spre o interfata grafica.

Cum, iesirea 741 nu ajunge nicaieri in schema.

cum circula curentul de la transformator pana la motor;

transformator,redresor regulator de tensiune masa.

- nu stiu sa fac legaturile dintre panoul din dreapta si schema, nu stiu care sau unde, sunt potentiometre pe schema.

 

 

R10 = Reglare tensiune

R20 =Reglare 0 marci

Aveti si o greseala de desen, ce ati desenat in partea de redresare este complet nefunctionala.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

mi-ati explicat ca iesirea de pe 741 nu ajunge nicaieri in schema, dar din configuratia terminalelor "pin 10" reprezinta iesire, deci s-ar putea sa nu fie bun conectat la masa ci la intrarea in placa de achizitie, dar apoi unde trebuie sa-l conectez la masa(GND)?

configuratia 741:

pin 1: N.C. 8: N.C.

2: N.C. 9: NUL

3: NUL 10: Iesire

4: IN - 11: V +

5: IN + 12: N.C.

6: V - 13: N.C.

7: N.C. 14: N.C.

sper sa nu cer mult, daca va rog sa editati pe schema atasata, cat de cat sa-mi fie evident, am aplicat pe ea ceea ce mi-ati explicat....dar de iesirea de la 741 nu stiu stiu unde (???--conform desen) ajunge..... cu mult respect, dioda87 si multumesc pentru timpul acordat.stima

post-9968-075202300 1278842245_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dupa cum apare pe schema, d-voastra spuneti ca "martorul prezenta tensiune", adica LED-ul nu apare pe nicaieri...unde trebuie nu stiu, asa ca iar va intreb de pozitionarea acestuia...ca eu am foarte multe de invatat, iar acest lucru este evident. multe multumiri, dioda87

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock