Sari la conținut

"Lumina dinamica" cu un canal

dfgd

Postări Recomandate

Vreau sa fac un montaj care sa imi alimenteze intermitent o componenta, viteza intr impulsuri vreau sa o pot controla printr-un potentiometru, evetual de un semnal audio(sensibilitatea la semnalul audio sa o pot controla printr-un alt potentiometru).

Ma poate ajuta cineva cu o schema de circuit ?

Editat de dfgd
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

io nu inteleg ce vrei sa zici, vrei sa faci un montaj care sa clipaceasca de ex un led in functie de cum invarti potentiometrul mai repede sau mai incet?? sau vrei sa faca dupa un semnal audio??? hotarestete

Link spre comentariu

O posibila solutie ar fi sa apelati la un convertor audio-PWM, dar veti avea nevoie de un comparator destul de rapid care e foarte greu de gasit si destul de scump. Aceasta solutie se poate usor implementa intr-un microcontroler.

O alta solutie ar fi sa apelati la un montaj clasic, mai simplu de abordat. Spre exemplu, puteti apela la un montaj PWM cu 555 care sa-l comandati in tensiune cu ajutorul unui semnal audio ("redresat"). Montati un potentiometru pe intrarea audio si altul pe reglarea frecventei PWM. Schema e putin complexa, in sensul ca, daca doriti sa o puneti la punct, va trebui sa faceti cateva teste si ajustarii de valorii de componente pe parcurs. Asadar, aceasta solutie necesita si putina "cercetare".

Dar, pana la schema, ce componenta doriti sa o comandati in acest mod?

Numai Bine

Link spre comentariu

io nu inteleg ce vrei sa zici, vrei sa faci un montaj care sa clipaceasca de ex un led in functie de cum invarti potentiometrul mai repede sau mai incet?? sau vrei sa faca dupa un semnal audio??? hotarestete

Sa clipesca dupa cum invart eu de el si prin intermediul unui comutator sa il las sa clipesca dupa muzica

O posibila solutie ar fi sa apelati la un convertor audio-PWM, dar veti avea nevoie de un comparator destul de rapid care e foarte greu de gasit si destul de scump. Aceasta solutie se poate usor implementa intr-un microcontroler.

O alta solutie ar fi sa apelati la un montaj clasic, mai simplu de abordat. Spre exemplu, puteti apela la un montaj PWM cu 555 care sa-l comandati in tensiune cu ajutorul unui semnal audio ("redresat"). Montati un potentiometru pe intrarea audio si altul pe reglarea frecventei PWM. Schema e putin complexa, in sensul ca, daca doriti sa o puneti la punct, va trebui sa faceti cateva teste si ajustarii de valorii de componente pe parcurs. Asadar, aceasta solutie necesita si putina "cercetare".

Dar, pana la schema, ce componenta doriti sa o comandati in acest mod?

Numai Bine

As vrea sa comand niste spoturi laser (din alea de le cumperi din piata)

Link spre comentariu

Si de ce nu iti faci o orga de lumini? Spoturile sunt la 220V?

post-6371-1277543005_thumb.png post-6371-1277543019_thumb.png

Lista piese pt. prima imagine:

Schema de sus: R1,6-470K; R2-3K3; R3-33K; R4-4M7; R5-22K; R7-1K5; R8,10,11-4R7; R9-4K7; C1-220n/400; C2-470m/40; C3,4,6-100n; C5-1m; C7-47n; T1,2-BC171B; D-1N4007; DZ-2xPL6V2 in serie; P1,2,3-10K lin; Th1,2,3-tiristoare 4A/400V(capsula TO126).

Schema de jos: R1-470K; R2-3K3; R3,4-15K; R5-33K; R6-18K; R7,9,10-1K; R8-K56; R11,12,13-100W; C1-470n/630V; C2-470m/40; C3-100m/16; C4-100n; C5-220m/16; C6-47m/16; C7-22m/16; C8-1m/16; C9,10,11-47n/630; D1,2-1N4007; DZ-2xPL6V2 in serie; T1,2-BC171B; Tr1,2,3-triace 4A/600V(capsula TO220); P1,2,3-10K lin.

In ambele cazuri fuzibilul are 3,15A iar becurile 100W; rezistentele ledurilor paralele cu becurile au 22K/2W; la filtrul pt. deparazitare (L de 30-40mH/6A din comert si C de 47n/630V) se poate renunta.

comentariu de pe www.garajuluimike.ro/electrice/orga-de-lumini.htm

Editat de politehnica
Link spre comentariu

Va salut,

Ca sa clipeasca dupa muzica, trebuie sa aveti o frecventa sub 10Hz, ca le puteti sesiza intermitenta la spoturi. Din cate stiu spoturile alea din piata nu prea sunt facute sa mearga in acest regim. Deci, nu cred ca ati ales spoturile potrivite. Dar poate ma insel!

stima

dan

Link spre comentariu

Si de ce nu iti faci o orga de lumini? Spoturile sunt la 220V?

Spoturile sunt alimentate la 4.5 V si foarte putini amperi (lasere din alea ieftine care merg cu baterii de ceas) iar nu vreau sa fac orga de lumini pentru ca vreau sa pot schimba circuitele intre ele sau cu altele a.i. daca se arde un canal sa il pot schimba foarte repede

Interbare : Semnalul audio se spara automat in montajul facut de tine ?

Editat de dfgd
Link spre comentariu

Va salut,

Ca sa clipeasca dupa muzica, trebuie sa aveti o frecventa sub 10Hz, ca le puteti sesiza intermitenta la spoturi. Din cate stiu spoturile alea din piata nu prea sunt facute sa mearga in acest regim. Deci, nu cred ca ati ales spoturile potrivite. Dar poate ma insel!

stima

dan

nu este vorba de spoturile de lumina ci de spoturi (pointer) laser care poate clipi cat de repede vreau eu (cred)

PS Sper sa fi inteles sugestia :P

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock