Sari la conținut

Probleme de masurari electrice


Cristi202

Postări Recomandate

Salut!Am si eu o problema.Am un examen luni la masurari electrice si am vreo 10 probleme pe care tre sa le am rezolvate pana atunci.E extrem de important examenul asta ...si e cam ultima mea sansa sa-l iau.As vrea sa postez problemele pe forum sperand ca ma va ajuta cineva sa le rezolv.In total sunt 20 de probleme de genul.Daca ma poate ajuta cineva sa le rezolv pana maine eu platesc 150Ron.In seara asta le voi posta si pe restul.Am neaparat nevoie pana maine.

 

Multumesc frumos!

post-9778-1276949151_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poza e facuta prost si la repezeala. Probabil ca-ti place la fel de mult sa scrii, ca si sa citesti materia.

Pune mana si transcrie clar problemele, una cate una, posteaza-le intr-o forma civilizata (cel putin cata vreme le transcrii esti obligat sa le si citesti), daca se vede ca te straduiesti ai sanse sa-ti sara mai multi in ajutor, fara sa mai trebuiasca sa platesti ceva pentru asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E facuta cu webcam-ul de aia a iesit prost si nu am transcris-o pt ca are caractere pe care nu le pot scrie aici.Am incercat sa le rezolv dar am ajuns pe ultima suta de metri si am mare nevoie de ele rezolvate pana maine.Nu ma dau banii afara din casa dar kiar am nevoie de ele rezolvate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ok ...Imi bat capul cu niste probleme pe care le voi primi luni la examen:Una dintre ele suna asa:

 

 

Pt masurarea puterii la bornele unei sarcini alimentate in curent alternativ monofazat se folosesc un wattmetru un ampermetru si un voltmetru conectate in montaj amonte.Wattmetru are Unw=150 Inw=5A Pnw=750W alfa maxw =150 diviziuni cw=0.5.Pt voltmetru se cunosc Inv= 150V alfamaxv=150 diviziuni cv =0.2 rv=3000Ohmi alfav=107 diviziuni.Ampermetrul are Ina=6A ,alfamax=60 diviziuni, cA=1 rA=60miliohmi iar alfaA=50 diviziuni.Sa se determine puterea absorbita de consumator ,eroarea relativa procentuala limita la masurarea ei, si factorul de putere al sarcinii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hai sa lamurim intai cu enuntul, pentru ca zici asa:

...Wattmetru are Unw=150...

Nu ai precizat unitatea de masura, probabil e vorba de volti, nu? Deci Unw=150V.

 

...alfa maxw =150 diviziuni cw=0.5....

Din nou nu precizezi unitatea de masura. Daca e vorba de constanta wattmetrului, probabil e vorba de Watt/diviziune (?) deci Cw=0.5W/div?

 

...Pt voltmetru se cunosc Inv= 150V...
Tensiunea se noteaza cu U, nu cu I, deci probabil ai vrut sa zici Unv=150V.

 

...cv =0.2 ...
Unitatea de masura ! Deci Cv=0.2 volti pe diviziune?

 

... cA=1 ....
Unitatea de masura ! Deci cA=1 amper pe diviziune?
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Care consumator? Nu ati mentionat nimic despre consumator ...

Probabil ca nu trebuie precizat asta in enunt. Pentru ca una din cerintele problemei e sa calculeze factorul de putere al sarcinii. Daca afla asta, va sti cam despre ce consumator e vorba.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta e tot enuntul problemei ...Se subintelege ca exista un consumator ...si se doreste puterea consumata de acesta cu eroarea relativa procentuala ...si factorul de putere al sarcinii

 

Stie cineva cum se rezolva !?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eroarea relativa procentuala, spre exemplu la ampermetru, este data de relatia:

 

Er_I=(dI/Imas)*100 (%)

 

cu: dI=Imas - Iet.med; [A]

 

unde: Iet.med=valoarea medie a curentului măsurat cu ampermetrul etalon ?n fiecare punct de măsurare, adica:

 

Iet.med=(Iet*+Iet**)/2; [A]

 

- Iet* reprezintă valoarea curentului indicat de ampermetrul etalon ?n punctul de măsurare respectiv la variaţia acestuia ?n sens crescător;

- Iet** reprezintă valoarea curentului indicat de ampermetrul etalon ?n punctul de măsurare respectiv la variaţia acestuia ?n sens descrescător.

!!!!! La tine in problema vei lua in considerarea doar unul din termenii de mai sus, deci relatia se va reduce la forma: Iet.med=Iet*/2 sau Iet.med=Iet**/2.

 

Apoi va trebui sa scrii si relatia lui Imas, adica:

 

Imas=K*alfa; [A]

 

unde:

- K=In/alfa_nom; [A/div] - constanta ampermetrului; cu In – curentul nominal [A], alfa_nom – deviaţia nominală [div.].

- alfa - este deviaţia acului indicator [nr. diviziuni] - care este maxima pe domeniul de masura maxim, adica daca scala aparatului este de Ina=6A, deci va avea alfa=alfamax=60 diviziuni. Iar deviatia alfanom=alfaA=50 diviziuni.

 

Problema e ca eroarea relativa procentuala trebuie calculata fata de alfa_nom, deci fata de cele 50diviziuni, ceea ce presupune un curent nominal masurat de 5A. Adica daca la Ina=6A avem 60diviziuni, la 50 diviziuni, aplicand regula de trei simpla, rezulta 5A. Puterea consumatorului va fi P=Unw*Inw=150*5=750W, chiar puterea activa limita masurata de wattmetru, care nu trebuie depasita pentru a nu deteriora aparatele de masura. Factorul de putere=P/S, nu cred ca intereseaza in problema asa mult valoarea sa, cat ar trebui sa va intereseze daca este inductiv sau capacitiv. In capacitiv veti putea masura o putere mai mica decat cea limita impusa, idem pentru inductiv. Dar ca sa calculezi factorul de putere trebuie sa ai in datele problemei, cred, si alte date.

 

Deci, la voltmetre, ca si alte aparate de masura, eroarea relativa procentuala este raportul dintre eroarea absoluta si valoarea adevarata inmultit cu 100. Totusi, nu prea am inteles ce vrei sa spui prin cv =0.2 la voltmetru. E sigur clasa de precizie a aparatului? Sa presupunem ca da. Daca un voltmetru are clasa de precizie C = 0.2 iar valoarea maxima a scarii este Umax = 150V (cazul problemei) atunci:

 

dU=(0,2*150)/100=+/-0,3V

 

Iar eroarea procentuala maxima a voltmetrului(deci la capat de scala): Er_V=(0.2*150)=30%. Daca masurati la un moment dat, sa zicem 50V pe scara de 150, atunci eroarea relativa procentuala devine: Er_V=(0.2*150)/50=0.6%. Deci, cu cat masuram tensiuni mai mici pe scala voltmetrului, cu atat mai mica este eroarea relativa procentuala.

 

A se studia si asta: http://ham.elcom.pub.ro/metc/slides/tensiuni-rev3.pdf

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...si se doreste puterea consumata de acesta cu eroarea relativa procentuala ...si factorul de putere al sarcinii

Dar ca sa calculezi factorul de putere trebuie sa ai in datele problemei, cred, si alte date.

Am inteles.

@ciro, factorul de putere (cosFi) a consumatorului se poate calcula folosind relatia simpla: P=UIcosFi >> cosFi=P/UI (in monofazat).

Intrebare (oarecum retorica): factorul de putere nu cumva trebuie raportat la o anumita eroare relativa procentuala, deci la un anumit U si I citit la un moment de voltmetru si ampermetru?!

 

@Cristi202, postati in format word problemele. Problema postata mai sus, sigur este completa? Si care este sursa (culegerea) acestor probleme?

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Puterea consumatorului va fi P=Unw*Inw=150*5=750W, chiar puterea activa limita masurata de wattmetru,...

De ce 150*5 ?

La el in enunt apare alfaV=107div, deci daca alfamax=150div iar capul de scala e 150V inseamna ca citim 107 volti.

Iar ampermetrul ne indica 5 amperi. Puterea aparaenta ar rezulta 107*5 VA, adica 535VA. Daca era precizat si alfaW, rezulta si cosfi, tinand cont ca wattmetrul indica putere activa.

Sigur, se poate calcula mai exact, tinand cont ca montajul e amonte, si sunt cunoscute rV si rA.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce 150*5 ?

La el in enunt apare alfaV=107div, deci daca alfamax=150div iar capul de scala e 150V inseamna ca citim 107 volti.

Iar ampermetrul ne indica 5 amperi. Puterea aparaenta ar rezulta 107*5 VA, adica 535VA. Daca era precizat si alfaW, rezulta si cosfi, tinand cont ca wattmetrul indica putere activa.

Sigur, se poate calcula mai exact, tinand cont ca montajul e amonte, si sunt cunoscute rV si rA.

Da, aveti dreptate. Nu prea am avut timp sa citesc problema in totalitate. Mi-am expus rapid punctul de vedere, dar relatiile raman aceleasi, cu corectura dumneavoastra.

Intr-adevar, facand calculele mai sus am observat ca lipseste ceva, si anume alfaW. Pe moment atunci nu imi dadeam seama ce anume, dar am preferat sa precizez asta la modul general.

A mai ramas ceva de calculat?

 

O seara placuta tuturor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@cristi

Cred ca cel mai bine o scoti la capat daca te mai uiti si pe notele de curs, sau probabil ai facut-o deja.

Citeste totusi si materialul din fisierul atasat, e scris mai pe scurt, ai si schema amonte cu comentarii.

Ce spune acolo de wattmetrul cu cosfi redus nu e cazul in problema asta, factorul de putere al wattmetrului utilizat este 1, rezulta asta din datele din enunt, adica cosfiW=Pnw/Unw*Inw=750W/150W*5A=1, deci nu mai avem erori suplimentare.

Bafta!

masurare_putere_activa.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock