Sari la conținut

Proiect extindere Computer bord cu microcontroller

DarkAngelBv

Postări Recomandate

Buna ziua, incep prin a va spune ca este prima data cand realizez un proiect in jurul unui uC (Atemga/PIC/alt uC in functie de pret/performante)

Am cunostinte de programare (PHP - 6 ani, C++ - prea putin).

M-am uitat putin la sintaxa folosita in Bascom si imi este familiara.

Acum se dau informatiile de baza:

Se citesc date de la urmatorii senzori:

- Senzor ABS (viteza, in impulsuri).

- Senzor RPM (la fel, impulsuri).

- Pozitie schimbator viteze (Ma gandeam la rezistente diferite pe fiecare viteza, deci control in tensiune).

- Senzor temperatura apa (In tensiune).

- Senzor combustibil (In tensiune).

- Informatii Cruise control activ (Binar, 0 cand e inactiv, 1 cand este activ).

- 1 sau 2 push-butoane pentru navigarea in meniul de setari.

Afisarea o sa o fac pentru inceput pe un LCD cu 10x1 caractere. In viitor doresc sa achizitionez un LCD pentru afisare color.

Problema mea este ca nu stiu ce uC sa folosesc (as prefera unul cat mai ieftin care se poate programa cu un programator ce-l pot face eu acasa cu minim de piese, in genul celui care se foloseste cu TwinAVR) si cum ar trebui sa arate o schema de principiu pentru intrare in impulsuri si pentru intrare in tensiune.

Si mai am o intrebare de incepator scratch_one-s_head.gif : De cate ori se poate programa un uC? Multumesc anticipat.

Ca LCD vreau sa folosesc ceva ieftin gen

RX12864A Afişaj grafic 128x64 60,1x44,5x3,9mm COG albastru/alb ( http://zefiryn.tme.pl/dok/a06/rx12864a-biw.pdf ) sau

DEM128160B-TMH Afişaj grafic TFT 128x160 RGB 1,8" - 262000 culori ( http://zefiryn.tme.pl/dok/a06/dem128160b-tmh.pdf ).

Multumesc anticipat pentru orice sfat in legatura cu proiectul meu.

Pe LCD doresc sa fie afisate cat mai multe informatii. In cazul celui de 10x1 acestea ar trebui afisate unul dupa celalalt, cu o mica pauza, in cazul celui color presupun ca se poate face afisarea tuturor informatiilor pe ecran.

Apropo, am vazut pe situl Bascom ca exista posibilitatea sa fie afisata o poza pe background, este greu de facut asa ceva?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca cel mai bine e sa folosesti un LCD 4x16 sau 4x20 caractere. Pe un astfel de afisaj, pe doua coloane, ai putea reprezenta 8 marimi, ceea ce cred ca e suficient. Totodata, e si mai simplu pentru tine. Deci mai usor de programat, decat afisarea acestor marimi una dupa alta pe o singura linie LCD.

Un microcontroler se poate scrie si sterge de nenumarate ori (producatori spun de chiar 10000 de ori, practic mai putin).

Ai putea sa incepi cu un Atmega 16 sau, cred ca va fi mult mai potrivit in cazul tau, un dsPIC (ambele au aproximativ acelasi pret, ma refer la varianta DIP40). As da un plus dsPIC-ului pentru facilitati.

Editat de ciro
Link spre comentariu

DarkAngelBv,

BASCOM mi s-a parut destul de greu pe partea de interfatare LCD. Chiar daca ai sa vezi in help-ul programului tot felul de chestii, aparent simple, nu e chiar asa de user friendly. Ce mi-a placut la acest program BASIC este faptul ca nu generalizeaza asa mult un program si in caz de depanare software, e mult mai util decat limbajul C. Spre exemplu, in C poti sa faci un program foarte repede, aparent,, dar ai sa constatati ca nu prea merge cum trebuie. Aici BASCOM sau mai bine zis limbajul BASIC e mult mai util, te ajuta mai mult, iei instructiunile una cate una, vezi, aia..... aia si se rezolva. Dar, cum sa-ti spun, fiecare limbaj de programare are dezavantaje si avantaje. Testeaza si alege.

Inainte sa faci asta, ai mai facut alte programe? Daca nu ai facut, atunci invata cum sa culegi macar una din acele marimi si sa le afisezi pe un LCD si de abia dupa aceea te pui sa le bagi pe toate intr-un microcontroler. Dar asta nu se invata peste noapte, poti sa pierzi si ani, adica o facultate ca sa le deprinzi in totalitate. Ceea ce vrei tu sa faci nu e pentru incepatori.

SUCCES.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock