Sari la conținut

Control turatie ventilator camera

Bobby_TM

Postări Recomandate

Problema e foarte simpla... O data uc venirea caluduri am cumparat un ventilator de masa ca merge la 220 V cu gandul sa-l tin pe birou, insa pe cea mai mica treapta de putere viteza lui e tot prea mare.

Am cumparat un variator (cu triac, maxim 600w) pe fir ca sa ii reduc din tensiunea de alimentare insa nu merge, la maxim variatorul ventilatorul merge daca incep sa reduc din voltaj ventilatorul incetineste un pic si apoi se blocheza motorul incepand sa bazie... desi eu am redus doar un pic puterea (sub un sfert din cursa potentionetrului de la maxim spre minim)

De ce nu pot controla turatia ventilatorului sau ce alternative am ca sa ii reduc turatia?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Triacul l-ai conectat la intrarea ventilatorului, pe 220, si pe ce treapta de viteza ai setat ventilatorul? Sau nu are trepte de viteza? Trebuie sa aiba niste butoane, de regula 3. Vezi ca genul asta de ventilatoare la turatii mici alimenteaza motorul printr-o dioda, un fel de c.c. pulsatoriu. Daca lucreaza pe treapta asta atunci va functiona nasol cu triacul pe intrare. Dar, trebuie sa-l desfaci mai intai, sa vedem cum e facut (poate are chiar motor de cc?) si apoi mai vedem ce si cum.

• Like 1
Link spre comentariu

daca incep sa reduc din voltaj ventilatorul incetineste un pic si apoi se blocheza motorul incepand sa bazie... desi eu am redus doar un pic puterea (sub un sfert din cursa potentionetrului de la maxim spre minim)

De ce nu pot controla turatia ventilatorului sau ce alternative am ca sa ii reduc turatia?

Din ce scrieti este un motor asincron, cu rotor "colivie" la cest tip turatia poate fi modificata prin numarul de poli, cum probabil sunt realizare treptele despre care scrieti, prin schimbarea frecventei si ff. putin(cca.5%) prin reducerea curentului, asa cum obtineti prin acel variator.

Link spre comentariu

• 1 month later...

Readuc topic in discutie ca chiar trebuie sa-l modific cumva daca nu il inlocuiec (tot ventilatorul).

Ventilatorul are 2 trepte (0, 1 si 2)si nu are nici o dioda. Motor-ul are o bobina fixa cu 3 fire ( unul direct la stecher si 2 fire care vin de la butoane de comanda 1 si 2 ) si rotorul care nu are nimic pe el, cred ca este un magnet permanent.

Arata cam asa

Link spre comentariu

Da, am citit postul 1 printre randuri.

Atunci, cred ca va trebui sa schimbati motorul, spre exemplu cu unul de cc pentru ca suporta reglarea turatiei in limite mai largi. 95.gif

Link spre comentariu

M-am razgandit cu prvire la cautarea altei solutii, in schimb vreau sa stiu daca se poate alimenta printr-un circut de tip PWM ?

Adica un triac care sa se deschida si sa se inchida repede si in functie de raportul dintre cat de mult sta deschis / cat de mult sta inchis sa variez turatia. Am incercat cu un starter de neon si un bec ca sa am sarcina mai mare si merge turatia se reduce insa induc "paraziti" in retea boxele mele genius nu se inpaca prea bine cu improvizatia.

Link spre comentariu

Triacul l-ai conectat la intrarea ventilatorului, pe 220, si pe ce treapta de viteza ai setat ventilatorul? Sau nu are trepte de viteza? Trebuie sa aiba niste butoane, de regula 3. Vezi ca genul asta de ventilatoare la turatii mici alimenteaza motorul printr-o dioda, un fel de c.c. pulsatoriu. Daca lucreaza pe treapta asta atunci va functiona nasol cu triacul pe intrare. Dar, trebuie sa-l desfaci mai intai, sa vedem cum e facut (poate are chiar motor de cc?) si apoi mai vedem ce si cum.

Salut Politehnica ! Am si eu o problema minora zic eu ,pentru cei priceputi in electrocasnice.Am un ventilator de camera cu picior cu 3 trepte de viteza.Intr-o seara am calcat pe fir din greseala si sa smuls din ventilator.:(.Problema e ca nu ma pricep unde sa le lipesc.:(Am si cateva poze de la el.Sper sa ma ajutati caci nu vreau sa-l ard daca fac vreo lipire gresita.:)Multumesc

post-10109-012881900 1280989352_thumb.jpg

post-10109-006901700 1280989375_thumb.jpg

post-10109-074976500 1280989418_thumb.jpg

Link spre comentariu

Verificati daca intre cosa marcata cu A, post-9-032908700 1281023974_thumb.jpgface contact in functie de tasta apasata, cu B-C-D-E .Cele doua fire rosii, merg la lampa? Ce scrie pe piesa neagra din stanga pozei.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Verificati daca intre cosa marcata cu A, post-9-032908700 1281023974_thumb.jpgface contact in functie de tasta apasata, cu B-C-D-E .Cele doua fire rosii, merg la lampa? Ce scrie pe piesa neagra din stanga pozei.

Salut!Da face contact punctul A cu fiecare viteza apasata in acel moment.Da cele doua fire rosii sunt de la lampa.Pe piesa neagra scrie

2 uf-u 350WV.AC. Multumesc pentru ajutor.Partea proasta e ca sa intamplat si pe vremea asta caniculara.:((

post-10109-042182300 1281252782_thumb.jpg

post-10109-072901200 1281252791_thumb.jpg

post-10109-081954400 1281252808_thumb.jpg

post-10109-001820500 1281254355_thumb.jpg

Editat de adi blondu
Link spre comentariu

Salut!Da face contact punctul A cu fiecare viteza apasata in acel moment.Da cele doua fire rosii sunt de la lampa.Pe piesa neagra scrie

2 uf-u 350WV.AC.

Asa ar trebui sa fie.post-9-079070200 1281268002_thumb.jpg vedeti trimiterile cu oranj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock