Sari la conținut

amplificatoare in clasa D?

dan_e

Postări Recomandate

Va salut,

Nu o sa va vina sa credeti de ce sunt in stare ungurii (vecini nostrii) in materie de amplificatoare!

Am vizitat acest site:

http://www.pknc.com/xe_eng.html

si am ramas de-a dreptul impresionat. Chiar scoate atatia watti acele amplificatoare? Si a gasit cineva manualul de service la un amplificator de acolo?

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dane, nu stiu daca te-ai uitat la Limiter settings range din tabelul de acolo: 100V, 155V si 170V. Din cate am inteles eu e vorba de +-100V, +-155V si +-170V, ceea ce inseamna aproape 70V, 110V si 120V pe iesire. Acum, sa ma scuze lumea, dar daca sursa aia tine pe 4ohmi 120v eu ma impusc. Nu prea cred!

Daca ai sa citesti asta:

http://www.pknc.com/XE_series_user_manual.pdf

ai sa vezi ca se contrazic. Adica cred ca nu e vorba de +-100V pe iesire, vezi pct. 4.5.1. Output voltages. Acolo spun ei PEAK:151V, AVG=62V sau 62Vefectiv. Deci, cand spun ei pe ecranul LCD-ului lor ca au +-100V limita, defapt se refera la o valoare varf la varf, un fel de +-50Vvv. Adica la +-100V nu este 70Vefectiv cum am zis eu initial, ci vreo 35V (canal). Apoi, cu tensiunea asta, primul model ar scoate pe 4Ohmi vreo 300W/canal; iar cel mai puternic model XE - 6000 aproximativ 900W/4Ohm.

Hei, asa mai merge, nu! Dar, la urma urmei, pana nu le pui pe o rezistenta si le masori, nu cred ca scot puterile alea. Iti dai seama, daca ar scoate 2x3600W, ar trebui sa ai o sursa SMPS de vreo 8kW, dar nu pare deloc sursa aia de asa putere, chiar daca se lauda ei ca merge pe la 250kHz. Un 2kW i-as da sursei modelului XE - 6000 dar nu mai mult!

BAFTA si luati-o ca pe o parere personala. smoking.gif

Link spre comentariu

Salutare tuturor! Atasez si eu niste informatii despre un tip de amplificator asemanator cu cel mentionat mai sus, as vrea sa spun ca cam asa si sunt parametrii de esire l-am ascultat si cam asa putere si are, parerea mea, insa ca sa ne convingem trebe de masurat.

Iata si un link:www.powersoft-audio.com/product_list.php?id_menu=271&obj=97

post-3767-1276118575_thumb.jpg

post-3767-1276118721_thumb.jpg

Editat de victor postolachi
Link spre comentariu

Va salut,

Nu o sa va vina sa credeti de ce sunt in stare ungurii (vecini nostrii) in materie de amplificatoare!

Am vizitat acest site:

http://www.pknc.com/xe_eng.html

stima

dan

De unde atata putere cu radiatorasele alea si 3 coolere de 486 ? Si inca ceva ati vazut consumul fata de puterea declarata? Bravo lor au descoperit perpetum mobile. first.gif

Link spre comentariu

De unde atata putere cu radiatorasele alea si 3 coolere de 486 ? Si inca ceva ati vazut consumul fata de puterea declarata? Bravo lor au descoperit perpetum mobile. first.gif

eu zic sa mai citesti odata datasheet-ul

la 3650W + 3650W puterea consumata e 7400 W.

deci o eficienta de 98.6%, de unde vine ideea cu perpetuum mobile ca mie-mi scapa?

deci trebuie sa disipe 50W + 50W, pentru ce ar avea nevoie de radiatoare imense.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Un smps cu eficienta de 98,6% doar in vise ai sa vezi sau la anumite prototipuri, nu produse de serie.

Din cate am masurat pana acum, surse chiar de ord. kW, randamentul era intre 87% si 95%. Mai adauga randamentul amplificatorului, aproximativ la fel si ajungi per ansamblu la 80...85%. Deci, nu prea are cum sa consume 7400W si sa dea 2x3650W?

Link spre comentariu

Un smps cu eficienta de 98,6% doar in vise ai sa vezi sau la anumite prototipuri, nu produse de serie.

Din cate am masurat pana acum, surse chiar de ord. kW, randamentul era intre 87% si 95%. Mai adauga randamentul amplificatorului, aproximativ la fel si ajungi per ansamblu la 80...85%. Deci, nu prea are cum sa consume 7400W si sa dea 2x3650W?

nu are sursa AC/DC, rectifica reteaua (probabil sincron) si alimenteza o punte H mosfet (la fel ca driverele de motoare) care e comandata de un controller PWM

singurul punct unde disipa e pe puntea H si in redresor.

nu m-as mira deloc sa foloseasca chiar o punte IGBT integrata care e folosita driverele de motoare AC

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Vizitator crriss
Va salut,

unii stiu ca asa ceva nu se poate face si de aceea nu fac niciodata nimic. ei nu au stiut ca nu se poate face si au facut...

dane, nu stiu daca te-ai uitat la Limiter settings range din tabelul de acolo: 100V, 155V si 170V. Din cate am inteles eu e vorba de +-100V, +-155V si +-170V, ceea ce inseamna aproape 70V, 110V si 120V pe iesire. Acum, sa ma scuze lumea, dar daca sursa aia tine pe 4ohmi 120v eu ma impusc. Nu prea cred!

Daca ai sa citesti asta:

http://www.pknc.com/XE_series_user_manual.pdf

ai sa vezi ca se contrazic. Adica cred ca nu e vorba de +-100V pe iesire, vezi pct. 4.5.1. Output voltages. Acolo spun ei PEAK:151V, AVG=62V sau 62Vefectiv. Deci, cand spun ei pe ecranul LCD-ului lor ca au +-100V limita, defapt se refera la o valoare varf la varf, un fel de +-50Vvv. Adica la +-100V nu este 70Vefectiv cum am zis eu initial, ci vreo 35V (canal). Apoi, cu tensiunea asta, primul model ar scoate pe 4Ohmi vreo 300W/canal; iar cel mai puternic model XE - 6000 aproximativ 900W/4Ohm.

Hei, asa mai merge, nu! Dar, la urma urmei, pana nu le pui pe o rezistenta si le masori, nu cred ca scot puterile alea. Iti dai seama, daca ar scoate 2x3600W, ar trebui sa ai o sursa SMPS de vreo 8kW, dar nu pare deloc sursa aia de asa putere, chiar daca se lauda ei ca merge pe la 250kHz. Un 2kW i-as da sursei modelului XE - 6000 dar nu mai mult!

BAFTA si luati-o ca pe o parere personala. smoking.gif

no comment, wasting of time...

Salutare tuturor! Atasez si eu niste informatii despre un tip de amplificator asemanator cu cel mentionat mai sus, as vrea sa spun ca cam asa si sunt parametrii de esire l-am ascultat si cam asa putere si are, parerea mea, insa ca sa ne convingem trebe de masurat.

Iata si un link:www.powersoft-audio.com/product_list.php?id_menu=271&obj=97

l-au masurat altii care s-au convins ca asa e. in pro-audio nu merge cu cioara vopsita prea mult.

la amplificatoarele astea nu se spune nimic de distorsiuni?!

si eu cred ca e vrajeala cu cei 3600W.

cei care cauta asa ceva stiu la ce nivel de distorsiuni sunt raportate puterile.

radiatoarele alea racite activ au sub 0.5*C/W asa ca nu e o problema pentru ele sa disipe chiar 150W.

deci o eficienta de 98.6%, de unde vine ideea cu perpetuum mobile ca mie-mi scapa?

deci trebuie sa disipe 50W + 50W, pentru ce ar avea nevoie de radiatoare imense.

RR

puterea audio nu e niciodata putere continua. decat daca iti place la nebunie sa asculti sinus pur. dar ca sa poti sa ataci un difuzor cu o anumita putere trebuie ca amplificatorul sa fie capabil sa furnizeze acea putere chiar si pentru scurt timp. consumul e dat ca si consum average.

eu aproape ca visez deja pentru ca tocmai lucrez la un smps care a atins deja 97% la full-load. mai am 1.6% dar mai e mult pana acolo. sunt altii care deja au depasit si valoarea asta. si btw, in ultimii 10-15 ani randamentul surselor a mai crescut putin, in telecom si server farms e impus deja un randament >90% incepand cu 20% load, iar unele depasesc chiar 96% (Eltek-Valere flatpack2 HE)

nu are sursa AC/DC, rectifica reteaua (probabil sincron) si alimenteza o punte H mosfet (la fel ca driverele de motoare)

singurul punct unde disipa e pe puntea H si in redresor.

RR

are PFC stage si convertor DC/DC rezonant pe urma etajul final. randamentul global, sursa + amplificator e undeva la 83-86%. nu este permis sa se construiasca fara separare galvanica intre retea si intrare sau iesire.

Link spre comentariu

RR

Ai dreptate este ok, dar din curiozotate te-ai uitat ce valoare are siguranta pusa pe retea, iti spun eu 25A/220v, oare ajunge pentru un consum de 7000w?

Link spre comentariu

eh probabil ca au rotunjit ei un pic cifrele alea sa dea bine in datasheet, nici eu nu cred ca eficienta e de 98%. dar in acelasi timp nu cred ca e 80%

raman la ideea ca se pot obtine puteriile alea audio, nu cred ca au mintit (probabil in marja de plus/minus 3%)

Corect, cu izolatia galvanica, ar fi aiurea sa nu fie izolata.

RR

PS

Dan, unde ai vazut 25A? ca nu vad in datasheet (daca e in poze, poate au pozat varianta mai mica)

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Sa nu treceti cu vederea faptul ca siguranta de pe alimentare se dimensioneaza pentru a proteja instalatia ("electronica") si nu consumatorul. In monofazat, exista o limita de putere recomandat sa fie consumata, peste aceasta putere alimentarea trebuind sa se faca trifazat.

Nu neg eficienta acelor amplificatoare, cu marja de eroare arhicunoscuta, dar am observat in ultimul timp ca a devenit o moda sa calculezi puterea RMS folosind valoarea varf la varf a tensiunii de iesire a amplificatorului. Nu este corect. Ca si alti producatori asemenea, inmultesc valoarea varf-varf a tensiunii cu un curent rms. Ce putere rezulta? Dupa opiniile lor ar rezulta puterea RMS, dar acest mod de calcul a puterii s-a nascut (se pare in acest mileniu), mai mult din motive comerciale, fara niciun fundament fizic real. Asadar, ca sa calculam puterea RMS va trebui sa utilizam in calcule marimi efective. Aplicand coeficientul de transformare a valori varf-varf intr-o marime efectiva, adica 0,354, rezulta (pe canal, 4Ohm):

PKNC XE2500 = 460W

PKNC XE4000 = 743,4W

PKNC XE6000 = 1292W

Numai Bine

P.S. Siguranta de 25A pe alimentare este pentru modelul XE6000 (cel putin asa rezulta din imaginii).

Link spre comentariu

Vizitator crriss

Amplificatoarele in clasa D fiind mult mai eficiente decat cele in clasa A, AB, sau chiar H au nevoie de un curent absorbit de la retea mult mai mic. mai mult decat atat, ele recupereaza o parte din energia reactiva generata de difuzoare care este stocata in condensatorii de filtraj ai etajului final si folosita in ciclurile urmatoare.

apoi, cum ziceam mai inainte, nimeni nu asculta sinus pur, asa ca la un amplificator densitatea medie spectrala de putere are valori intre 1/8 si maximum 1/3 din puterea nominala. valori de maxim 1/2 se obtin cand amplificatorul lucreaza in clipping, THD >2,3,4,5....10% depinde de ora si numarul de beri consumate.

asa ca un amplificator care are 3600W nominal pe canal va furniza o putere medie de 1200W pe termen lung ceea ce inseamna <2400W pentru ambele canale, pentru ca componenta spectrala a semnalului muzical nu e aceeasi pentru amblele canale la un moment dat decat daca amplificatorul lucreaza in regim mono sau BTL. inmultind cu randamentul obtinem un consum maxim de 3000W. si da, sunt W si VA in acelasi timp pt. ca aceste amp. au PFC si PF ~ 1. curentul consumat nu depaseste 16A cat e maximul pentru reteaua de 230V AC.

am scapat ceva ?

Link spre comentariu

PS

Dan, unde ai vazut 25A? ca nu vad in datasheet (daca e in poze, poate au pozat varianta mai mica)

Daca intri pe site in partea stanga sunt niste imagini micute, daca te duci la imaginile de jos si vei da click pe

una din ele se vor mari si apar imagini detailate cu placile din amp. La uma din ele este scoasa in evidenta sursa si etajul de alimentare. Aici este punctul de marcaj. Poate as da credit la un montaj in clasa T dar D ma cam indoiesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock