Sari la conținut

date tehnice la un cablu 3x120+70AL


Postări Recomandate

Are cineva access la un cablu 3x120+70AL?

ma intereseaza diametrul unui conductor de faza (cel cu sectiunea de 120 mm2) dar diametrul cu tot cu manta, ca sa verific daca trece printr-un senzor de curent.

multam,

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cand spui cu tot cu manta te referi cu tot cu izolatia unui conductor de faza de joasa tensiune?! Corect?

Denumirea de manta se refera doar la partea metalica care protejeaza toate conductoarele cablului. Deci, corect spus, daca ne referim la un conductor de faza, este diametrul cu tot cu izolatia conductorului. Din ce imi aduc aminte ca am masurat odata, acest diametru este de aprox. 1,5 ori sectiunea conductorului pentru conductoare cu sectiuni mai mari de 25mmp. Deci, daca cablu are 120mmp, acest lucru inseamna un d=1,5*12.36=18,5mm.

 

P.S. Cand o sa am ocazia, intr-un viitor apropiat, am sa incerc sa remasor diametrul unui astfel de cablu, cu tot cu izolatie, pe faza. Ca sa fi sigur in calcule pot sa iei ca reper o sectiune min. de 20mm (zic eu, acoperitoare).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Unele date despre conductori se gasesc in Agenda Electrica Moeller, la capitolul Standarde, Formule, Tabele, incepand de la pagina 9-81. Fisierul pdf al acestui capitol il poti descarca de aici.

@donpetru: Din experienta personala, izolatia diferitelor conductoare nu are o grosime depinzand de diametrul/suprafata conductorului. Ea - izolatia - depinde in primul rand de tensiunea retelei si de scopul pentru care a fost conceput conductorul, trebuie sa reziste la strapungere in conditii specifice si in mod sigur face obiectul Standardelor de Firma ale producatorului. Pentru anumite aplicatii, in scopul automatizarii calculului se intocmesc niste functii empirice. Altminteri intre doi conductori de acelasi calibru, produsi de doi producatori diferiti, pot exista diferente - in conformitate cu Standardul de Firma al fiecaruia.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ola_nicolas, sunt de acord cu dvs., dar in mesajul anterior ma refeream in special la cablurile de joasa tensiune. In decursul timpului am cumparat diferite conductoare FY din comert si am constatat mici diferente legate de grosimea izolatiei conductoarelor - probabil si din cauza ca nu au fost facute de acelasi producator, nu au aceeasi utilizare sau nu respecta cerintele de calitate impuse in domeniu. Din acest motiv am folosit mai sus o exprimare care da sa inteleaga existenta unor grosimi diferite de izolatie de la cablu la cablu, chiar daca sunt catalogate "pe aceeasi tensiune". Aceasta situatie am intalnit-o doar la cablurile de joasa tensiune.

Cu aceasta ocazie as vrea sa mai semnalez o problema, care cu siguranta, foarte multe persoane in domeniu, s-au lovit. De foarte mult timp circula pe piata de profil din Romania conductoare "litate din Cu" sau flexibile de tipul MYF, VLPY, CULD... a caror structura nu este formata dintr-o lita continua. Exista astfel pericolul ca conductorul achizitionat si folosit intr-o instalatie electrica, in urma tensionarii sa sufere intreruperi (am inteles ca in Italia se foloseste foarte mult acest tip de conductor in detrimentul celui "rigid", tip FY). Deci, mare atentie la executie, pentru ca in ultimul timp in Romania, am observat ca se folosesc destul de intens in cadrul constructiilor civile si industriale, aceste "conductoare flexibile", atat in circuitele de forta cat si in cele de iluminat.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock