Sari la conținut

Caut schema circuit PWM

releu

Postări Recomandate

Ma intereseaza o schema careia sa-i aplic pe intrare un semnal dreptunghiular si sa-i pot regla factorul de umplere a semnalului de iesire fara sa-i afectez frecventa (as dori sa fie capabil circuitul respectiv sa reziste la cel putin 50 - 100KHz). Daca aveti vreo schema, va rog sa o postati. Am cautat ceva pe internet dar n-am gasit nimic care sa ma ajute in acest sens. As dori ca schema sa fie fara microcontroller.

Multumesc anticipat.

P.S. Sper ca am postat unde trebuia, ar fi trebuit totusi aici si un subforum dedicat special circuitelor digitale (fara microcontrolere si alte chestii, asa cum le stim de odinioara).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sper ca am postat unde trebuia, ar fi trebuit totusi aici si un subforum dedicat special circuitelor digitale (fara microcontrolere si alte chestii, asa cum le stim de odinioara)

E buna ideea. Am sa redenumesc aceasta sectiune a forumului si am sa creez si un subforum...sa ma gandesc cum sa-l denumesc... :a5: ...in fine, ceva idei ?

ONTOPIC: Referitor la problema postata. Sunt mai multe modalitati la care poti apela pentru a realiza un astfel de circuit:

- sa utilizezi un generator de semnal rectangular conectat la un comparator, unde cu ajutorul referintei de tensiune a comparatorului sa reglezi factorul de umplere a semnalului de pe iesire sau:

- sa utilizezi un circuit logic dedicat (am vazut o astfel de schema pe internet, am sa mai caut iar daca o gasesc am sa o postez);

- sa folosesti un PIC16F24 programat in sensul realizarii scopului propus (am inteles ca nu vrei sa auzi de microcontrollere). Sa inteleg ca te sperie ? Totusi, nu ne-ai spus la ce anume vrei sa utilizezi schema ???

Link spre comentariu

Ma gandeam la o schema simpla de actionat viteza unui motoras de casetofon la 9VDC. Am un nepot caruia ii trebuie asa ceva cica la scoala si vroiam sa-i fac sau mai bine zis sa-l ajut cu un montaj de genul asta, nu prea complex dar care sa se alimenteze la o baterie de 9V. Ma gandeam la un montaj "circuit PWM" care comanda un tranzistor in impulsuri dreptunghiulare cu fact. de umplere variabli.

Link spre comentariu

Dl miron, vroiam o schema simpla pentru un elev de clasa 9 ca sa o poata prezenta la sfarsit de practica scolara. L-am invatat putin cum sa faca circuitul prezentat mai sus pe o bucata de cablaj test si a iesit de minune. Acum, cum se intampla de obicei cu chestiile astea, sper sa nu-i opreasca la scoala "mica realizare" maistru coordonator de practica.

Link spre comentariu

Dl miron, vroiam o schema simpla pentru un elev de clasa 9 ca sa o poata prezenta la sfarsit de practica scolara.

Asta am inteles,dar daca aplicatia este cu cuplu rezistent variabil,schema cu 555.neavand reactie,nu va mentine turatia prescrisa.Eu v-am dat o varianta pentru asemenea situatie,nu stiu daca este cazul real in care folositi montajul.Nu cred ca este o schema complicata,cea care am postat-o.

Link spre comentariu

• 2 years later...

am incercat prima schema. functioneaza. o gasisem si eu pe net.

imi trebuia schema de la cpemma pentru ca era indicata in http://www.instructables.com/id/ECM4Q6NH9IEWOF32MJ/

Vreau sa combin circuitul de curent constant (fara dioda zenner) cu circuitul asta cu 555 si nu stiu exact cum. Instructiunile se refera la schema http://www.cpemma.co.uk/555pwm.html/ care nu mai exista.

asta sa fie schema? http://www.circuitlake.com/simple-pwm-cont...-on-ic-555.html

merci de ajutor

Dan

Link spre comentariu

Vreau sa combin circuitul de curent constant (fara dioda zenner) cu circuitul asta cu 555 si nu stiu exact cum.

Pai ori curent constant ori turatie variabila.Daca variaza si sarcina, nu veti obtine turatie fixa, cu nici unul dintre cele doua montaje.

Link spre comentariu

Pai ori curent constant ori turatie variabila.Daca variaza si sarcina, nu veti obtine turatie fixa, cu nici unul dintre cele doua montaje.

Vreau sa folosesc circuitul pentru alimentarea variabila a unui led de putere (care se alimenteaza in curent constant ~ 1200mA).

Intrebare: 1) cit de mult conteaza valoarea potentiometrului? (in afara de frecventa). Adica daca pun un POT de 10Kohmi in loc de 100Kohmi se modifica ceva in afara de frecventa?

2) cit de mult conteaza tipul diodelor? Daca pun 1N400x in loc de 1N5818

merci,

Dan

Link spre comentariu

de 10Kohmi in loc de 100Kohmi se modifica ceva in afara de frecventa?

Plaja de reglare a palierelor.

cit de mult conteaza tipul diodelor?

1N5818 sunt diode Schottky, acestea au timpi de comutatie mai mici si caderea de tensiune pe jonctiune mai mica, decat 1N400x.

Pentru aplicatia Dvs. nu aveti nevoie de un montaj de curent constant, curentul mediu prin Led, este conditionat de frecventa si raportul palierelor.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

1N5818 sunt diode Schottky, acestea au timpi de comutatie mai mici si caderea de tensiune pe jonctiune mai mica, decat 1N400x

ma afecteaza caderea de tensiune pe dioda in functionare?

Deci pentru o frecventa de 200-500Hz nu conteaza tipul diodei? Da?

Pentru aplicatia Dvs. nu aveti nevoie de un montaj de curent constant, curentul mediu prin Led, este conditionat de frecventa si raportul palierelor.

Daca nu mai folosesc partea curent constant, cum mai pot limita curentul prin LED altfel decit din potentiometru? (LED-l va fi folosit ca sursa de lumina pentru bicicleta).

merci,

Dan

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock