Sari la conținut

Regulator de volum compensat

SIG

Postări Recomandate

Am un amplificator la care i s-a schimbat potentiometrul de volum si a fost pus unul simplu.

Originalul cred ca avea o priza intermediara care ,se vede pe traseu,era conectata la un circuit serie RC si apoi la masa.

E efectul acela, care, cand ai volum mai mic ai bas mai profund.Cum rotesti de volum efectul dispare.

Ptr. auditii silentioase e dragut acest efect.

Am gasit intr-o carte cum sa modifici un potentiometru clasic,sa-i faci o priza intermediara la o treime de un capat,dar nu cred ca e usor de facut.

O schema de compensaj fiziologic din acesta nu se poate cu un potentiometru clasic,fara priza intermediara?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 41
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Interesant este faptul ca circuitul de loudness este legat la priza aceea.

Am facut un desen.Scuzati calitatea.

La contactele desenate cu rosu era cred conectata priza intermediara a potentiometrului.

Practic, atunci era loudness sau compensare fiziologica,ca sunt lucruri diferite.

Sau asa rezulta un hibrid intre cele doua.

Mersi.

post-5-1192352364_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din cate cunosc eu loudness = compensare fiziologica. Totusi, nu inteleg de ce vreti sa va complicati cu asa ceva. Un circuit in acest sens am vazut intr-o carte a edituri Albatros din anii 80 unde cu ajutorul unui potentiometru liniar fara priza mediana si cateva rezistente si condesatoare se poate realiza asa ceva. Parmise era ceva cu un potentiometru mono...dar nu mai sunt sigur. Cred ca aveti cartea deoarece imi aduc aminte ca ati postat cand era forumul la adresa veche ceva din cartea respectiva. Dar nu mai sunt sigur.

Link spre comentariu

Loudness e ptr. compensare fiziologica,dar are caracter permanent,incepand de la 0 la maxim-ul butonului de volum.

Ceea ce vreau eu sa analizez este un efect de amplificare a basului,eventual si a inaltelor,pe o portiune relativ mica a butonului de volum, de la 0 la 1/3 din maxim.La 1/3 din maxim se pune o priza la potentiometrul de volum,la care se leaga un condensator si o rezistenta care se pun la masa.asa am vazut niste scheme.

Deci amandoua efectele sunt ptr. compensare,difera doar cat au efect,pe toata durata sau doar o portiune a cursorului potentiometrului.

La mine cred ca loudness-ul pica pe priza suplimentara a pot. de volum.

Ce se intampla intre 0 - 1/3 si 1/3 - maxim in situatia data?

Eu stiam ca circuitele loudness actioneaza pe toata plaja, de la volum 0 la maxim.

Link spre comentariu

Asa arata partea cu loudness.

I-am pus candva un sunt si o rez. de 1 Mega.Cred ca am vazut ceva, candva,pe undeva,ca altfel nu puneam. :b6:

Am gasit si ceva scheme de care ziceam.

In plus,am desfacut un potentiometru.Cam greu sa pui o priza intermediara pe undeva.

post-5-1192367248_thumb.jpg

post-5-1192367327_thumb.jpg

post-5-1192367345_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ceea ce vreau eu sa analizez este un efect de amplificare a basului,eventual si a inaltelor,pe o portiune relativ mica a butonului de volum, de la 0 la 1/3 din maxim.La 1/3 din maxim se pune o priza la potentiometrul de volum,la care se leaga un condensator si o rezistenta care se pun la masa.asa am vazut niste scheme.

Deci amandoua efectele sunt ptr. compensare,difera doar cat au efect,pe toata durata sau doar o portiune a cursorului potentiometrului.

Efectul de Loudness nu realizeaza "o amplificare a frecventelor joase" ci mai degraba, corect spus, este o atenuare a spectrului de frecventa medii inalte. Asa cum v-a spus si Dl. miron mai sus, va recomand si eu sa incercati sa adaptati figura 7.31 din schema postata la cerinta dvs. Altfel veti fi nevoit sa achizitonati un alt tip de potentiometru, cu una doua prize mediene, potentiometru care se gaseste cam greu pe "piata". Totusi, nu inteleg de ce doriti asa mult sa realizati acest "efect" ?

Link spre comentariu

Am avut un picK-up nemtesc cu amplificator.Si acesta avea un potentiometru cu cate doua prize intermediare.

Acum si acest amplificator JVC,dupa cum arata montajul,avea potentiometrul otiginal tot cu priza intermediara,nu neaparat la mijlo,adica mediana,ci mai degraba la 1/3 din capete.

Deci inclin sa cred ca toate amplificatoarele de marca au potentiometrul de volum cu priza intermediara,intrucat la volum mic se obtine un efect foarte placut.

Cred ca si la amplificatoarele auto de marca e valabil.

Link spre comentariu

Toata aparatura audio de calitate are implementat acest efect de "loudness", adica ridicarea frecventelor joase si inalte la volume mici de auditie pentru compensarea caracteristicii neliniare a urechii omenesti. In trecut toate aparatele de radio aveau asa ceva. Acum la ce bun sa se mai foloseasca, daca aparatele sunt echipate cu difuzoare cat podul palmei ce nu redau aproape de loc frecventele joase si suna ca o doaga de nici nu mai poti sa le asculti fiindca sunt obositor de deranjante. Circuitele integrate ce regleaza electronic volumul si tonurile, au implementat intern acest efect iar la unele se poate activa-dezactiva prin conectarea unui comutator extern.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

In scehema din link-ul de mai sus ( http://www.redcircuits.com/Page67.htm )

potentiometrul de volum P1 este liniar de 10 Kilo.

In statia mea potentiometrul de volum este logaritmic de 100 Kilo.

V-a afecta caracteristica de loudness daca folosesc potentiometrul meu,in loc de cel din schema?

Sau,

Pot face un potentiometru de valoare mai mica daca leg piciorusele de la capete in paralel cu o rezistenta mai mica,aditionala? (legare in paralel)

Mersi.

post-5-1194692290_thumb.jpg

post-5-1194692296_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock