Sari la conținut

proiect sursa SMPS

Postări Recomandate

deci vreau sa fac o sursa din 12v in 30v+/- nu am preferinte de un anumit curent pentru inceput sa fac o statie in punte cu tda7294 si am atasat poze sa imi spuneti daca este bun traful asta luat dintr-o sursa pc pe ea scria 230w si sa imi spuneti ce dimensiuni va intereseaza ca sa imi spuneti si mie cum sa il bobinez , va spun ca e prima data cand bobinez asa ca va rog sa aveti rabdare cu mine :D

post-2611-1275150930_thumb.png

post-2611-1275151585_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dimensiunile B si E sunt cele care trebuie sa le stii, le imultesti si rezulta o sectiune. Era pe un site unguresc un calcul pentru miezul SMPS dar nu imi aduc aminte unde.

Succes.

Link spre comentariu

eu am realizat astfel de surse de alimentare insa ca mez folosesc unul din ferita toroidal

daca te referi la numarul de spire de la intrare atunci poti pune 5-7 spire bobinete concomitent pentru ambele infasurari primare ale transformatorului.

daca mezul este dintro sursa de la calculator atunci cred ca puterea de gabarit este suficienta pentru a alimenta un amplificator pentru automobil

Link spre comentariu

da stiu asta ca pun mai multe fire pentru primar impletite ca sa zic asa 4-5-6 depinde de grosimea lor dar macat atat ma interesa de ce grosime si cate spire de ex io am sarma acuma de 0,4 si 0,6 ca de secundar gasesc io

Link spre comentariu

Eu am folosit 2x4 spire.

Am bobinat concomitent 10 sarme (am mai postat pozele si pe celalalt forum de electronica).

Frecventa de oscilatie o calculezi cu formula F = 1 / (0.7 * RT + 3 * RD) * CT

F - kHz

RT, RD - kOhm

CT - uF

Cam asa este bobinat un TOR de ferita dintr-un amplificator auto:

post-9493-1275177274_thumb.jpg

Asa am bobinat eu torul de ferita (la fel se face si in cazul E-urilor):

102_1121a.jpg

Asa arata forma de unda pe transformator fara sarcina (Se stie ca sursele in comutatie nu se lasa niciodata fara sarcina, fie ea si un rezistor de 50-100k):

102_1123a.jpg

Asa arata forma de unda cu sarcina (un bec de 35W/220v):

102_1126a.jpg

Acum, ceva material:

Partea de putere pentru 8 tranzistori FET (pentru mai mult de 4 tranzistori este nevoie si de etajul driver Q1,Q2,Q3,Q4):

SMPS-pwr.jpg

Fisiere EAGLE (.sch & .brd): SMPS_power.zip

Partea de comanda: Switching_Section.zip

Link spre comentariu

• 8 months later...

Am facut si eu o sursa SMPS (am postat mai jos schema) si nu functioneaza corespunzatorunknow.gif intre GND si + imi da 60v si intre GND si - imi da 10v

Am bobinat un traf toroidal dintr-o sursa de pc cu 2X20 spire primar si 2x 30 si ceva de spire in secundar(inainte bobinasem cu 2x9 spire primar cu sirma groasa si frigea ff rau IRF-urile pe radiator in nici 1 minut,si consuma 3A)iar acum sunt calduti si consuma 300mAgiggle.gif

Oricum as face bobina, intre GND si - nu imi da mai mult de 12v

Din ce cauza???

PCB_SMPS.pdf

post-6161-032734700 1297615235_thumb.jpg

post-6161-089595400 1297615238_thumb.jpg

Editat de FlorinPTM
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Eu folosesc schema cu SG de la elliott http://sound.westhost.com/project89.htm , putin modificata, la remote, si mi-a iesit de fiecare data.

transformatorul caut sa-l iau dintr-o sursa veche de PI sau PII,jumatate din piese le gasesti acolo, inclusiv mosurile, sursele mai noi sunt facute cu tranzistori si sunt calculati , neputand sa te "joci" pe o plaja mare si sa bagi zeci de amperi fara sa-ti fie frica de caldura :)

Calculul transformatorului e destul de simplu:

1. iti alegi nr de spire in primar, de la minim 2 sp per brat in sus, adica 2sp, mediana si iar 2 spire, in functie de cat e de mare traful tip E si foloseste banda de Cu, pusa la 5v

2. pt secundar iti alegi tensiunea care vrei sa o scoti pe care o imparti la tensiunea alternatorului 14,4 max si iti da coeficientul de inmultire

Ex : vreau sa scot +/- 70v

70v/14.4 = 4.861 ~ 5

in primar pun 3sp,mediana,3sp

in secundat 15sp,mediana,15sp

SMPS_PCB.pdf

SMPS_SILK.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock