Sari la conținut

Doresc o schema simpla de amplificator

Postări Recomandate

johnreed, mai studiaza nitel problema. Unii pustanii (scuza-ma ca te iau asa) nu cred in teoria predata pe la scolile din lume, dar cred in bazaconiile trecute pe sculele de marca (cica sunt Sony sau mai stiu eu ce). Stii ce e culmea culmilor in lume in problema asta, e faptul ca daca ii vinzi unui cocalar o statie de 500WRMS SONY cu 300 ti-o cumpara imediat, chiar daca incerci jumate de ora sa-i explici ca nu are cum sa scoata atat. Ba mai mult, ii masori. Stii ce crede, fraiarul sau cocalaru. Crede ca-l fraieresti: "Hai. las ca cumpar tot Sony". Astfel de persoane ajung pe niste site-uri, dupa ce li se strica amplificatorul (din diverse motive, pentru noi cunoscute, pt. ei mai putin, ca sa nu zic deloc) si pun intrebari de genul tau: pot cu 50V sa scot 200W? NU. Uite si de ce. Dar mai bine chemam un inginer SONY, poate e mai credibil! :biggrin:

TU ai 50Vcc redresat cu transformatorul ala de 700W (din2x18, nu stiu de unde vezi tu 60V, poate mai ai alt transformator si nu ne-ai spus!! poate!). Ai boxe de 4Ohmi, sa zicem. Un calcul simplu, invatat de pe vremea cand cocalarii nu stiau ce e aia o furculita, spune asa: curent maxim prin boxa: I=1/2 inmultit cu 50/4=6,25A. Deci avem 6,25A pe plus, si tot la fel pe minus, deci varf la varf un curent de 12.5A. Ca sa aflam valoarea efectiva facem asa, impartim aceasta valoare la 2 si o inmultim cu 0,707 (daca nu stii de unde vine coeficientul asta, iti spun eu, de la radical din 2 supra 2): 0.707*(12,5/2)=4,41A. Precum stii, daca ai invatat ceva electricitate: P=U*I. Am calculat I, acum trebuie sa calculam val. efectiva a lui U. Precum spuneai, ai 50V, aplicam aceeasi formula ca la curent si rezulta: 0,707*(50/2)=17,67V (aceasta tens. in practica e putin mai mica, ca intervine si tens. de saturatie a finalilor, dar nu am mai luat-o in calcul, ca deh, poate te bagam prea mult in ceata). Acum facem: U*I=4,41*17,67=77,97W maxim. In practica o sa obtii vreo 60W pe 4 Ohmi, dar depinde cu ce distorsiuni. Daca ai amplificator in clasa AB, cu randament 50%, consumi din secundar cam 140...150W ca sa dai in difuzor de 4Ohmi un 60...70W. Deci cu transformatorul ala de 700W poti sa alimentezi vreo 4 sau chiar 5 amplificatoare de astea (am spus 5 ca nu comuta toate odata curent din el). bagi un filtraj ca lumea si merg si 5.

Bine, ca sa facem o verificare, poti sa faci si Upatrat supra R, ca sa afli puterea: 17,67*17,67/4=78W, deci tot pe acolo. Dar, repet, asta teoretic, practic ceva mai putin.

Acum te-ai convins ca nu poti obtine 100...200W cu 50Vcc. :bash:

Editat de politehnica
johnreed, mai studiaza nitel problema. Unii pustanii (scuza-ma ca te iau asa) nu cred in teoria predata pe la scolile din lume, dar cred in bazaconiile trecute pe sculele de marca (cica sunt Sony sau mai stiu eu ce). Stii ce e culmea culmilor in lume in problema asta, e faptul ca daca ii vinzi unui cocalar o statie de 500WRMS SONY cu 300 ti-o cumpara imediat, chiar daca incerci jumate de ora sa-i explici ca nu are cum sa scoata atat. Ba mai mult, ii masori. Stii ce crede, fraiarul sau cocalaru. Crede ca-l fraieresti: "Hai. las ca cumpar tot Sony". Astfel de persoane ajung pe niste site-uri, dupa ce li se strica amplificatorul (din diverse motive, pentru noi cunoscute, pt. ei mai putin, ca sa nu zic deloc) si pun intrebari de genul tau: pot cu 50V sa scot 200W? NU. Uite si de ce. Dar mai bine chemam un inginer SONY, poate e mai credibil! :biggrin:

TU ai 50Vcc redresat cu transformatorul ala de 700W (din2x18, nu stiu de unde vezi tu 60V, poate mai ai alt transformator si nu ne-ai spus!! poate!). Ai boxe de 4Ohmi, sa zicem. Un calcul simplu, invatat de pe vremea cand cocalarii nu stiau ce e aia o furculita, spune asa: curent maxim prin boxa: I=1/2 inmultit cu 50/4=6,25A. Deci avem 6,25A pe plus, si tot la fel pe minus, deci varf la varf un curent de 12.5A. Ca sa aflam valoarea efectiva facem asa, impartim aceasta valoare la 2 si o inmultim cu 0,707 (daca nu stii de unde vine coeficientul asta, iti spun eu, de la radical din 2 supra 2): 0.707*(12,5/2)=4,41A. Precum stii, daca ai invatat ceva electricitate: P=U*I. Am calculat I, acum trebuie sa calculam val. efectiva a lui U. Precum spuneai, ai 50V, aplicam aceeasi formula ca la curent si rezulta: 0,707*(50/2)=17,67V (aceasta tens. in practica e putin mai mica, ca intervine si tens. de saturatie a finalilor, dar nu am mai luat-o in calcul, ca deh, poate te bagam prea mult in ceata). Acum facem: U*I=4,41*17,67=77,97W maxim. In practica o sa obtii vreo 60W pe 4 Ohmi, dar depinde cu ce distorsiuni. Daca ai amplificator in clasa AB, cu randament 50%, consumi din secundar cam 140...150W ca sa dai in difuzor de 4Ohmi un 60...70W. Deci cu transformatorul ala de 700W poti sa alimentezi vreo 4 sau chiar 5 amplificatoare de astea (am spus 5 ca nu comuta toate odata curent din el). bagi un filtraj ca lumea si merg si 5.

Bine, ca sa facem o verificare, poti sa faci si Upatrat supra R, ca sa afli puterea: 17,67*17,67/4=78W, deci tot pe acolo. Dar, repet, asta teoretic, practic ceva mai putin.

Acum te-ai convins ca nu poti obtine 100...200W cu 50Vcc. :bash:

mai mosule dak tot ma faci tu copil am deschis topicul umil recunoscand ca nu am cine stie ce cunostinte de electronica dar stiu si eu k prin liceu invatasem ca puterea este =cu I(intensitatea) x V(tensiunea) asta rezulta faptul ca 5amperi si 60V sunt= cu 300wa (eu puterea pot sa o folosesc si pe 8si pe 4 si pe 2 omi dar la voltajul care il pot scoate din traf banuiesc k un 200wa l-as scoate la vro 2ohmi) stiu si eu ce-mi explici tu acolo cu statiile sony si altele de masina cu miii de wa sau sistemele home cinema iarasi cu mii de wati dar eu ce vreau sa fac este posibil si daca e si nu rezolv nimic voi apela la batranu ca imi face el si un satelit daca vreau problema ca nu sunt in toane bune cu el dar e inposibil cum imi zici tu ca din 60V si 5A sa nu scot macar 150w pe 2-4omi

(a si dak e cum zici tu imi explici kum poti scoate cu 2tda7294 in punte 250wa pe 16omi cu 2x41-43V si 5amperi-fapt demostrat de dasheet si de f multe motaje-nea toma necredinciosul) va multumesc pentru informatii in special domnului dan care macar mia dat niste idei nu mia zis k nu se poate

o zi buna tuturor

Editat de johnreed

dar cu vro 120V fara mediana aveti vro schema ceva sau gasesc pe piata vre-un kit ceva alimentat la teniune simpla? imi trebuie amplificare pentru subwoofer intre 100-200wa(omaj indiferent difuzor doua bobine 4omi deci merge si 8 si 2ohmi)

Tda 7294 debiteaza in jur de 70w@4ohm. Acea putere de aprox. 100w cu care se lauda tda-ul respectiv este obtinuta la o frecventa de 1khz in conditii de laborator, iar pana la 250 w sinus obtinuti in punte e drum lung.Stii si tu cum e....publicitatea e sufletul comertului.

Iti spun din proprie experienta ca nu sunt chiar asa de stralucite aceste tda-uri 7294, deoarece am construit acum cativa ani un amplificator folosind 2 etaje finale, fiecare cu cate 2 tda-uri legate in punte, si-ti spun cu mana pe suflet ca e doar un compromis ieftin si prost cu distorsiuni cat casa.

Trebuie sa te calmezi si sa asculti de colegii de pe forum care au foarte multe cunostinte si experienta in acest domeniu, neavand nici un interes sa faca lumea sa "alerge dupa cai verzi pe pereti". Daca foloseai functia search gaseai o sumedenie de scheme, unele chiar foarte simple si fiabile (mai ales cele cu mos-fet-uri) care debiteaza puteri mari la distorsiuni reduse.

Trebuie sa mai intelegi ca nu ai alta alternativa decat sa rebobinezi sau sa cumperi alt traf, ca sa iti ofere posibilitatea ca in secundar sa ai tensiunile necesare amplificatorului ales.

Daca faci un calcul si aduni componentele, placa de cablaj, acidul azotic sau clorura ferica plus lipsa de experienta o sa rezulte un esec atat tehnic cat si financiar.Asa ca sfatul meu e urmatorul : ori mergi si cumperi un kit gata facut ori rogi pe cineva mai priceput ca tine (nu spun ca tu nu esti dar...) sa-ti faca respectivul montaj.

Bafta !

johnreed, daca si tu crezi ca poti scoate 250W cu doua TDA7294 in punte atunci cred ca nu ai pus mana niciodata pe un osciloscop si nici nu stii cum se masoara puterea unui amplificator audio.

Si inca ceva, ce am calculat eu mai sus nu era pentru amplificatoare in punte, ci doar pentru un amplificator simplu. Intelegi TU: simplu, NU in punte! :biggrin:

Si nu ne-ai lamurit cum ai ajuns la 60V ? Parca aveai un transformator cu 2x18 la 700W?

Daca ai subwoofer si 120Vdc, atunci nu e rentabil sa faci un amplificator cu alim. simpla, pentru omori condensatorul de pe iesirea acestuia la ce curent vrea subwooferul.

Editat de politehnica

poli, mai usor omule, nu-l lua asa tare! shok.gif

dar e inposibil cum imi zici tu ca din 60V si 5A sa nu scot macar 150w pe 2-4omi

(a si dak e cum zici tu imi explici kum poti scoate cu 2tda7294 in punte 250wa pe 16omi cu 2x41-43V si 5amperi-fapt demostrat de dasheet si de f multe motaje-nea toma necredinciosul) va multumesc pentru informatii in special

Poti sa scoti pe 2 Ohmi un 150W la 60V dar nu pe 4, si cu distorsiuni destul de mari. Si nu uita ca o sa ai si putere disipata, randament, chestii de astea. Nu le neglija.

Daca esti la inceput de drum in domeniu asta audio (si cred), atunci incepe cu integrate. Schemele pe tranzistoare sunt destul de pretentioase si daca nu tii cont de alte aspecte, s-ar putea sa nu-ti iasa un amplif ca lumea. Asa ca, cel mai bine, fa ceva pe integrate: TDA1514, TDA2052, TDA7294 etc.

Dar, pana una alta, johnreed, ce tensiunii de alimentare ai, ca nu am inteles nimic referitor la asta din topicul asta? Ba zici una, ba zici alta... :biggrin:

BAFTA :bash:

Editat de releu
dar cu vro 120V fara mediana aveti vro schema ceva sau gasesc pe piata vre-un kit ceva alimentat la teniune simpla? imi trebuie amplificare pentru subwoofer intre 100-200wa(omaj indiferent difuzor doua bobine 4omi deci merge si 8 si 2ohmi)

In primul rand, schemele cu alimentare nesimetrica necesita un condensator pe iesire pentru a asigura separarea difuzorului fata de componenta de curent continuu, jumatate din tensiunea de alimentare. Daca nu ar exista acel condensator bobina difuzorului s-ar supraincalzi si distruge. Totodata, la puteri mari, curentul care "strabate" condensatorul este destul de mare, lucru ce se resfrange asupra dielectricului si implicit poate, peste un anumit nivel de putere tranzitat, "supraincalzi condensatorul". Din acest motiv, amplificatoarele audio de puteri mare (in general de la si peste 100W) se alimenteaza intotdeauna simetric.

Deci, daca doresti un amplificator de peste 100W pe canal, ar trebui sa cauti scheme care se alimenteaza simetric. Daca ai sa te uiti in tabelul de aici, ai sa vezi ce tensiune minima ai nevoie pentru a alimenta un amplificator audio de cel putin 100W (adica minim +/-35Vcc, pentru impedante de 4OHmi). Daca doresti sa folosesti acel subwoofer pe 2Ohmi, atunci iti sunt suficienti si +/25Vcc pentru a obtine aprox.100W. Daca doresti ca pe 2 Ohmi sa obtii o putere mai mare de 100W, tot cu +/-25Vcc, atunci va trebui sa apelezi la un montaj in punte, gen TDA1514, TDA7294 etc.

Numai Bine

johnreed, daca si tu crezi ca poti scoate 250W cu doua TDA7294 in punte atunci cred ca nu ai pus mana niciodata pe un osciloscop si nici nu stii cum se masoara puterea unui amplificator audio.

Si inca ceva, ce am calculat eu mai sus nu era pentru amplificatoare in punte, ci doar pentru un amplificator simplu. Intelegi TU: simplu, NU in punte! :biggrin:

Si nu ne-ai lamurit cum ai ajuns la 60V ? Parca aveai un transformator cu 2x18 la 700W?

Daca ai subwoofer si 120Vdc, atunci nu e rentabil sa faci un amplificator cu alim. simpla, pentru omori condensatorul de pe iesirea acestuia la ce curent vrea subwooferul.

pai si ia zi-mi ma mosule si mie un circuit pentru 120volti (banui-am si eu k-mi trebuie un condesnsator nesimtit da asta e incerc orice varianta:D)

Vin cu o completare la ultimul meu post de mai sus. TDA1514, TDA7294 nu functioneaza in punte pe sarcinii de 2Ohmi. Dar banuiesc ca asta stiati.

@johnreed, 30% warn pentru nerespectarea conditiilor si regulilor de inregistrare: art.2d, 2e si 2f.

Numai Bine

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock