Sari la conținut

Alimentator cu TL071

Postări Recomandate

Am realizat alimentatorul din schema folosind un CI TL071 sursa.pdf . Problema este ca nu functioneaza limitarea curentului , adica orice valoare ar avea R1 , si orice cadere de tensiunea ar exista pe aceasta rezistenta (sa intamplat sa fie o cadere de tensiune chiar si de 7V) , limitarea de curent nu functioneza. Daca pun o sarcina de 2A la iesire , iar curentul este limitat la 1A (de exemplu) , TL071, R1 si Q1 se incalzesc , iar R1 si Q1 se ard. Am dat lui R1 valori de 0,56 Ohmi si 0,47 Ohmi , dar nu functioneaza nici cum limitare curetnului . Am inlocuit si TL071 cu unul nou , dar nici asa nu am rezolvat problema . La intrarea in sursa am o tensiune de 33 - 34VCC , iar la iesire tensiunea e variabila de la 1,5V la 18VCC . Va rog sa ma ajutati .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 198
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

TL071, R1 si Q1 se incalzesc , iar R1 si Q1 se ard.

Pai daca tot curentul spre sarcina trece prin Q1 si TL, este normal sa se arda, plantati o rezistenta(860 ohmi sau mai mare) intre nodul C al Q1 si B al T2.

O configurare mai potrivita ar fi cu R1 pe ramura de masa, ca in desenul acesta.

post-9-1272640408_thumb.jpg

post-9-1272642095_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am realizat alimentatorul din schema folosind un CI TL071 sursa.pdf . Problema este ca nu functioneaza limitarea curentului , adica orice valoare ar avea R1 , si orice cadere de tensiunea ar exista pe aceasta rezistenta (sa intamplat sa fie o cadere de tensiune chiar si de 7V) , limitarea de curent nu functioneza. Daca pun o sarcina de 2A la iesire , iar curentul este limitat la 1A (de exemplu) , TL071, R1 si Q1 se incalzesc , iar R1 si Q1 se ard. Am dat lui R1 valori de 0,56 Ohmi si 0,47 Ohmi , dar nu functioneaza nici cum limitare curetnului . Am inlocuit si TL071 cu unul nou , dar nici asa nu am rezolvat problema . La intrarea in sursa am o tensiune de 33 - 34VCC , iar la iesire tensiunea e variabila de la 1,5V la 18VCC . Va rog sa ma ajutati .

e bine montat Q1?

masoara cand curentul e peste limita cat ai intre baza si emitor la Q1.

si daca variaza tensiunea colector emitor la Q1 cand incepe sa limiteze (se deschide Q1)

RR

Link spre comentariu

Pai daca tot curentul spre sarcina trece prin Q1 si TL, este normal sa se arda, plantati o rezistenta(860 ohmi sau mai mare) intre nodul C al Q1 si B al T2.

Am plantat o rezistenta de 680 Ohmi dar tot nu functioneaza.

e bine montat Q1?

masoara cand curentul e peste limita cat ai intre baza si emitor la Q1.

si daca variaza tensiunea colector emitor la Q1 cand incepe sa limiteze (se deschide Q1)

RR

Cand curentul e peste limita am 0,8 V pe BE la Q1 .

Tensiunea CE la Q1 nu variaza .

Link spre comentariu

Am atasat poze cu montajul . Rezistenta de 1K intre masa si potentiometru am pus-o pt ca daca roteam potentiometrul pana ajungea tensiunea la 0V incepea de la 22V .

post-1281-1272643110_thumb.jpg

post-1281-1272643135_thumb.jpg

Link spre comentariu

Rezistenta ati montat-o gresit, circuitul trebuia intrerupt intre TL si C al BC, iar acolo inseriata rezistenta, colectorul BC-ului, trebuie sa comande in baza BD.

Aici trebuia intrerupt si refacut traseul acolo unde este intrerupt acum.

post-9-1272644069_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am incercat si cu rezistenta intre TL si C al BC

Cu 680 de ohmi, curentul pe TL este de cca.35mA, pentru 860 ohmi, este cca.27mA.

Tranzistorii, BD-ul si BC-ul sunt buni?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock