Sari la conținut

Postări Recomandate

Am realizat schema....si am mai completat cu cativa tranzistori finali.....in loc de 1n4004 trebuia sa fie 1n4007 , respectiv in loc de 2n3055 trebuia sa fie 2n3715

Vreau sa stiu daca este corect realizata!!

Salutare tuturor

2n3715.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26362
Distribuie pe alte site-uri

Nu este 100% corect realizata. Si nici nu este o recomandare foarte buna. Bineinteles ca se pot face ajustarile necesare dar cred ca nu aveti timp, inclusiv practic, sa experimentati noile ajustari.

Si ca sa simplificam lucrurile, eu va recomand sa va orientati catre schema urmatoare, unde este suficient sa inlocuiti finali si sa alimentati schema la o tensiune de max. 60Vcc. Daca doriti, se pot face ajustarile necesare pentru alimentare simetrica, dar nu va recomand, deoarece tranzistoarele de tipul 2N3715 (inteded for use in power linear and switching applications), in audio, merg mult mai bine, in scheme cu condensator pe iesire. In plus, aceste scheme de amplificatoare audio cu condensator pe iesire, chiar daca sunt polarizate in clasa AB, "redau un sunet mult mai apropiat de cel al clasei A" (bineinteles, daca sunt corect realizate: tranzistoare in functie de bet corect imperecheate, componente pasive de calitate, reglaj offset corespunzator s.a.m.d).

Amplificator_cu_2N3055.JPG

Numai Bine

P.S. Acest topic il voi muta intr-o ora la sectiunea Amplificatoare Audio. Mai multa atentie pe viitor in ce sectiune a forumului postati.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26385

Cu placere,

Mai fac o completare, amplificatorul recomandat de mine mai sus, prezinta urmatoarele caracteristici (atat cu 2N3055, cat si cu 2N3715):

- alimentare 50Vcc, impedanta boxe 4 Ohmi, THD = 0,025%, P_rms=15W;

- alimentare 50Vcc, impedanta boxe 4 Ohmi, THD = 0,1%, P_rms=50W;

- alimentare 50Vcc, impedanta boxe 4 Ohmi, THD = 0,2%, P_rms=60W (asta e puterea nominala maxima rms pe care e recomandat sa o atinga amplificatorul - peste aceasta valoare, intram in suprasarcina, cu repercursiuni asupra micsorari duratei de viata a tranzistoarelor finale - creste foarte mult THD-ul si distorsiunile devin sesizabile).

Nu recomand o alimentare fix de 60Vcc, din considerente de fiabilitate. Puterea debitata pe boxe de 8Ohmi este aproximativ jumatate fata de cea debitata de amplificatorul audio pe 4Ohmi.

Amplificatorul are avantajul ca functioneaza foarte bine si destul de stabil fara montarea unor condensatoare. Totusi, nu ar fi rau, ca masura de precautie, sa realizati cablajul amplificatorului cu posibilitatea montarii si acestor condensatoare (a se vedea schema de mai jos):

Amplificator_cu_2N3055_completat.jpg

Numai Bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26394

Am realizat PCB-ul si asa cum era obiceiul meu :D , am mai adaugat inca 2 perechi de finali....D-le donpetru,daca se mai poate un mic ajutor......

Voi atasa si un pdf cu pcb si sch!!

Multumesc !!

2n3715sch.pdf

2n3715.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26476

Va salut, o parere din partea mea: pune toti tranzistori finali pe o latura a cablajului, ca sa poti sa-i prinzi usor de o bucata de cornier L si apoi de un radiator mai mare (vezi cum a facut donpetru clona de amplificator PSS, ceva in genul ala, e super).

BD235 nu e suficient sa comande trei tranzistoare de alea. Incearca MJE15030 si complementarul sau. Si de ce trei perechi? Vrei sa faci schema sa mearga pe 2 OHMI?

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26477

Ati desenat gresit schema si de data asta. Nu trebuia sa uniti colectoarele tranzistoarelor 2N3055 dinspre masa. In plus, condensatoarele adaugate de mine in schema sunt nepolarizate, deci Nu polarizate, asa cum le-ati desenat.

In al doilea rand, nu inteleg de ce ati inseriat trei perechi de finali? Ce intentionati? Schemele de amplificatoare audio cu condensator pe iesire nu se preteaza in aplicatii de curentii mari (sau impedante mai mici de 4 Ohmi). In astfel de scheme este recomandat sa ne limitam la o singura pereche de finali. Daca intentionati sa realizati un amplificator de putere mai mare atunci va trebuie sa cautati scheme fara condensator pe iesire. La sectiunea "Scheme de amplificatoare audio" din forum o sa gasiti diferite scheme, inclusiv cu 2N3055 (=2N3715). Spre exemplu, chiar si amplificarea din fostul magnetofon ROSTOV (vedeti schema mai jos), poate suporta si trei perechi de finali, cu obligatia schimbarii tranzistoarelor prefinale cu modelele recomandate de utilizatorul dan mai sus.

Rostov.jpg

Asadar, ganditi-va bine ce vreti sa sonorizati cu amplificatorul si apoi intrebati care schema este cea mai potrivita pt. ceea ce vreti sa faceti, avand tranzistoarele 2N3715.

Numai Bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26484

Salutare tuturor,

Da am pus simbolul condensatoarelor polarizate din graba......si ma gandeam la 3 perechi de finali de tip 2n3055(respectiv 2n3715) pt ca doresc un amplificator mai puternic decat cei 60w rms debitati de o singura pereche......D-le donpetru sugerati ca schema postata de dumneavoastra este numai potrivita pt "gsturile" mele? :biggrin:

Multumesc mult tuturor!!!

Numai bine!!!

PS: am pus 3 perechi de tranzistori pt ca de atatia am facut rost , mai exact 2N3715 ITALY. Nu intentionez sa pun tranzistorii pe placa ci sa-i conectez prin intermediul unor fire de placa , de o lungime cat mai mica.Tranzistorii aveam de gand sa-i montez pe 2 radiatoare de-o parte si de alta a placii.Cred ca acum imi intelegeti ideea!!

Inca o data multumiri celor ce si-au oferit parerile!!!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2879-2n3715/#findComment-26493

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock