Sari la conținut

Amplificator clasa A cu tranzitori .

Postări Recomandate

Mare atentie si la condensatoarele electrolitice de filtraj pe care le cumparati. La un amplificator audio, mai ales clasa A, nu trebuie sa faceti rabat de la calitate. Avand in vedere curentul de mers in gol foarte mare (cca. 1,5A), pentru o functionare cat mai indelungata a amplificatorului dar si pentru obtinerea unor performante superioare, va recomand sa achizitionati condensatoare de calitate, ca de exemplu:

http://ro.farnell.com/evox-rifa/peh200kb51...5x60/dp/1679507

http://ro.farnell.com/united-chemi-con/36d...crew/dp/2036411

In al doilea rand, referitor la alimentare, va trebuie un transformator 2x18V, 500VA, pentru montaj stereo.

Numai Bine

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pai nu inteleg dece un curent atat de mare 500W la 18 V insemana 27Amperi sau gresesc ? VA esu stiu ca inseamna volti amperi deci VxA=W

Am gasit sa cumpar electrolitici de 10.000 /50V insa cunt ceva mai mici ca dimensiuni (montare pe pcb ) ... o sa iau sase sau opt bucati , dar deocamdata nu am fonduri pentru ei ...

Link spre comentariu

Deci, in primul rand nu ar rau sa studiati partea de alimentare a amplificatoarelor audio, respectiv:

http://www.tehnium-azi.ro/articles.php?article_id=14

Asadar, in curent alternativ, cei 2x18V prin redresare dubla alternanta si filtraj corespunzator rezulta aprox. 2x25Vcc. E important sa aveti o putere mare a transformatorului ca sa nu va scada foarte mult nici tensiunea la functionarea in gol a amplificatorului, dar nici in sarcina. Un transformator cu 2x18V in secundar si de 500VA (VA= putere aparenta, W=putere activa) are un curent secundar de 500/36=13.8A (atentie, pentru doua canale). In curent continuu veti avea mai putin, aprox. 0,57*13,7=7,8A. Scazand aprox 3A curentul de mers in gol (1,5A+1,5A), va ramane o rezerva de aprox. 4,8A pentru ambele canale pentru SARCINA (ceea ce este suficient). Deci, nu uitati ca faceti un amplificator audio in clasa A (stereo).

Numai Bine

Link spre comentariu
  • 2 months later...

Interesant proiect , simplu...dar atat de complicat.Nu vreau sa te dezamagesc, doar ca nu cred ca stii la ce te-ai inhamat.Si-ti spun asta numai si numai pentru ca stiu,amplificator tranzistorizat sa sune mai bine decat un "A Class" nu cunosc (pe tuburi da...doar ca asta-i alta poveste).O sa incerc sa-ti dau cateva sfaturi:

1. Radiatoarele trebuiesc foarte mari, altfel o sa ai un foarte bun calorifer si dupa un anumit timp si ceva tranzistoare arse.

2. Condensatorii de filtrare de capacitate foarte mare, altfel nu o sa scapi de brum ( eu la un Pass Aleph 5, cu 88000uF pe ramura si socuri nu am reusit sa-l linistesc). Mai citeste articolul din "diyaudio" si o sa vezi ce capacitati sunt recomandate

3. Transformatorul trebuie sa fie destul de mare si bobinat fara economie. Eu personal as opta pentru un transformator clasic E+I

4. Ai grija cum montezi componentele pentru ca "explodeaza" instantaneu

5. Nu te lua dupa cei ca mine si fa-l pentru ca o sa te multumeasca

6. Succes

Link spre comentariu

Intre timp amplificatorul a fost terminat .pentru filtrare am folosit electrolitici de 68.000 la 63V cu rezultate nesatisfacatoare brumul era usor sesizabil , asa ca am facut ce ''era la moda '' pe vremea cand a fost conceput amplificatorul si anume l-am pus pe baterii de masina si a mers bine , avea un sunet foarte placut si ''plin'' dar din motive nestiute de mine s'au au nistre tranzistori ... nu finalii ci cate unul din percehile de complementari si anume mje15029 si 2sa872a .

Cert este ca , amplificatorul facut eventual cu piese mai de calitate si de un om mai priceput se comporta excelent , cel putin eu sunt in favoarea lui fata de amplificatoarele pe care le am ( un sony si un tehnics din anii 80-90 pe tranzistori ) , iar ca incinte am niste ''zigmahornet'' cu difuzoare paaudio

radiatorul filnalilor este facut in casa , de mine din 5 placi de 430x90x5 plus ''miez'' de 90x90 deci ar vea o suprafata de 1935 cm2 .

Link spre comentariu
  • 3 years later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock