Sari la conținut

Matrice leduri


Vlad20

Postări Recomandate

Ma gadesc sa pun bazele unei matrice pe leduri de dimensiuni mari (200X50 cm ) care o sa fie impartita in module de 50X10 cm .

initial am sperat sa am o densitate de 4 leduri pe cm2 , dar aceasta ideie nu prea este asa buna datorita numarului enorm de leduri (40.000) , alta ideie ar fi sa folosesc leduri bicolore sau tricolore , astfel ledurile ar fi mult mai putine .

Idea este sa pot ''proiecta'' de ''ecran'' urmatoarele => efecte fade de exemplu lumina sa ''migreze'' din rosu in alb din alb in galben etc , diferite jocuri de lumini , eventual un ping-pong cum era pe vechile console de jocuri .

Are cineva ceva idei prinvind realizare unui asemenea proiect ? scheme de controlere , idei privind micsorarea numarului de conexiuni ?

Link spre comentariu

Sa inteleg ca vreti sa realizati asa ceva:

http://www.marwedels.de/malte/ledmatrix/ledmatrix.html

http://www.best-microcontroller-projects.c...ix-display.html

Cred ca sunt suficiente mai putine leduri. Toate conexiunile matricei tot va trebui sa le realizati. Ca sa interfatati matricea de leduri cu un numar de conexiuni mult mai redus decat cel rezultat prin c-da directa a ledurilor de pe matrice, va trebuie un altgoritm implementat intr-un microcontroler (driver), asemenea celui existent in afisajele LCD 1x16, 2x16 etc. Nu e simplu, nu este imposibil, dar e foarte greu, necesita destul de multa experienta si matematica deopotriva. Ca sa nu va complicati prea mult, mai bine va cumparati un display sau o matrice si o programati cu un microcontroler sau CPLD obsinuit. E mult mai productiv.

 

Numai Bine

 

Editare ulterioara: http://www.harbaum.org/till/ledmatrix/index.html

Link spre comentariu

Am un kit asemanator , practic de la el am ''primit'' ideia .

Ma'm gandit si la crearea de module ''independente '' deci fiecare modul de 50X10 cu controlerul lui , dar nu stiu cum sa le fac sa '' comunice '' intre ele asfel incat sa am o miscare continua si sa actioneze ca o singura unitate .

Mult mai usor pentru mine ar fi sa renunt la jourile de lumina si la eventualele forme , si sa folosesc ''lampa'' doar ca lumina ambientala ...

iar daca am sa zic trei-patru culori le pot ''combina '' cu un simplu variator , asta daca pun peste montaj un difuzor (geam mat sau hartie japoneza )

Link spre comentariu
Am un kit asemanator , practic de la el am ''primit'' ideia .

Ma'm gandit si la crearea de module ''independente '' deci fiecare modul de 50X10 cu controlerul lui , dar nu stiu cum sa le fac sa '' comunice '' intre ele asfel incat sa am o miscare continua si sa actioneze ca o singura unitate .

Mult mai usor pentru mine ar fi sa renunt la jourile de lumina si la eventualele forme , si sa folosesc ''lampa'' doar ca lumina ambientala ...

iar daca am sa zic trei-patru culori le pot ''combina '' cu un simplu variator , asta daca pun peste montaj un difuzor (geam mat sau hartie japoneza )

 

 

Vlad,

cu cativa ani in urma (cand aveam mai mult timp) facusem un proiect asemnator, n-am apucat sa-l realizez din lipsa de timp, dar imi aduc aminte ca era asemnator cu ce descirii tu mai sus, practic era un afisaj organizat in "tiles" (placi) cu 256 de leduri, ficare "tile" era relizat cu un fpga ieftin (Xilinx) si ceva mosfet-uri, si "placile" se cascadau pe orizontala pe un bus (erau ca blocurile lego)

un fpga mai mare controla capetele (intrarile) busurilor formate. Tot ansamblul lucra ca un ecran de monitor cu diferenta ca rastrul nu era re-improspatat linie cu linie, ci linille erau incarcate simultan (fiecare linie devenea un registru de deplasare)

facusem si un "proof of concept" (o placa cu un singur fpga si 7 randuri de led-uri a cate 20 leduri, cu module led 7x5) si mergea destul de bine. (cred c-o mai am aruncata printr-o cutie pe undeva) - pe vemea aia (acum 5 ani) ledurile RGB erau mult mai scumpe decat acum, nici acum nu sunt teribil de ieftine dar e OK, si cu control PWM poti scoate cam orice culoare, e o aplicatie tipica pentru un FPGA, dar e un proiect complex si destul de costisitor.

RR

Link spre comentariu

Adevarul este ca parctica mea in domeniul programii este redusa , practic am facut doar un singur ''kit'' , care mi-a dat destul de multe batai de cap , neavand o documentatie adecvata .. ma rog dar sa zic ca ''bazele'' exista .

Pe mine ''ma ingrozeste'' un singur lucru , si anume numarul mare de leduri si conexiunea acestora , practic montajul este apoape cat o usa , iar traseele cablajelor trebuie sa sa se ''intrepatrunda'' , asfel incat sa ''iasa'' din panuri de leduri cateva siruri de platbanda pentru control .

Ma gadesc ca mi-a luat cam 8 ore pentru un montaj de matrice de 80X80 leduri (40X40cm) .... iar eu am de facut 20 de matrice a minim 500-100leduri , asta fara sa iau in calcul montajul ''de control'' care inca nu se stie ce este ...

Link spre comentariu
  • 4 months later...

Salutare,

Si eu imi bat capul cu un astfel de proiect si m-am impotmolit la programare. Am matricea, am si controllerul original(card ISA cu XC3020, memorii si tot ce trebuie), dar nu stiu cum sa-l comand.

Vlad, daca mai esti interesat de proiect pot sa-ti ofer in scurt timp schema modulelor mele(16x32 leduri). Momentan inca lucrez la prelevare.

 

Acum, poate cineva sa-mi spuna daca prin citirea FPGA-ul(de catre un specialist - bine-nteles) se poate deduce modul in care poate fi controlata placa respectiva?

post-10046-027980100 1282176123_thumb.jpg

post-10046-077595000 1282176696_thumb.jpg

post-10046-059679700 1282176882_thumb.jpg

Editat de R20
Link spre comentariu

Roadrunner,

Te salut si-ti multumesc pentru raspunsul prompt. Speram sa existe o modalitate. Asta e, cred ca a venit vremea sa ma apuc de microcontrollere si de programare. Deja m-am orientat catre PIC si C, dar parca ma simt mult prea batran pentru a ma-nhama de unul singur la un astfel de proiect. Pacat ca nu mai exista cluburile de odinioara.

 

Oricum, pentru cei pasionati de leduri si care vor sa se implice in proiecte comune dezvoltate pe matrici de 16x32 dots tricolor(verde, rosu, amber), pot sa le ofer gratuit cate o astfel de matrice, cu conditia sa-si prezinte proiectul cu detalii convingatoare(deoarece nu ofer decat cateva).

 

Toate cele bune.

post-10046-040645600 1282219993_thumb.jpg

post-10046-057431500 1282220262_thumb.jpg

post-10046-082036000 1282220390_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock