Sari la conținut

KIT100 - LuxMan DIY Audio Amplifier (colectia Tehnium Azi)

Postări Recomandate

Nu este cel mai complicat amplificator audio care se va executa in regim de amator. Prima versiune a amplificatorului Luxman este destul de simpla, necesitand o experienta putin peste medie in ansamblare si punere in functie. Nu inteleg la cine faci referire cu lipsa de cunostinte in electronica, dar sa stii ca sunt electronisti amatori destul de buni in Romania care ar putea realiza un prototip. Sau te asteptai sa facem niste kituri electronice mai simple (pana la urma, voi face si de alea)! Este doar la inceput acesta Colectie Tehnium Azi.

ce ma chinuiam sa spun e ca nu cred ca o sa fie construit amplificatorul asta de multi amatori (de fapt nu va fi de nimeni) din cauza piselor greu de gasit, sau pretului mare, sau pur si simplu o sa-i sperie pe multi. Vad ca folositi cuvantul "prototip" cu mare usurinta, in cazul de fata nu e potrivit pentru ca amplificatorul asta e o copie fidela a celui original, cand zici prototip de obicei te referi la ceva ce e construit pentru prima data. Probabil ca o sa spuneti ce dracu mai vrea si asta, dar va sugerez sa folositi o singura limba in aceeasi propozitie (sau document) "Caracteristici tehnice: Power output ......8 ohmi", daca folositi engleza la carterisitici folositi si sistemul de scriere englez 1.2V nu "1,2V"

Pe PCB scrie ca produsul e testat si conform FCC - chiar e? Fositi marca Luxman si lanaga scrie by Donpetru, sper sa nu va treziti cu vreo scrisore de la vreo firma de avocatura angajata de Luxman sau de cine detine drepturile si numele. (si eu mi-as scrie "Siemens by Roadrunner" pe produsele mele dar nu am curaj)

RR

PS - modificati pe silkscreen valoare la fuzibile ca e 0.2 A in loc de 5A.

altfel arata bine pentru nivel de amator.

Vad ca folositi cuvantul "prototip" cu mare usurinta, in cazul de fata nu e potrivit pentru ca amplificatorul asta e o copie fidela a celui original, cand zici prototip de obicei te referi la ceva ce e construit pentru prima data.

Observ ca treci cu vederea un aspect al problemei: schema nu este 100% copia fidela a celui original (spre ex, pe intrare nu am folosit FET-ul original ci niste echivalenti plus alte mici diferente). Deci, nu este chiar asa. In plus, in forma prezentata acest amplificator de abia urmeaza sa fie construit, deci urmeaza sa fie construit "pentru prima data".

Pe PCB scrie ca produsul e testat si conform FCC - chiar e? Fositi marca Luxman si lanaga scrie by Donpetru, sper sa nu va treziti cu vreo scrisore de la vreo firma de avocatura angajata de Luxman sau de cine detine drepturile si numele. (si eu mi-as scrie "Siemens by Roadrunner" pe produsele mele dar nu am curaj)

Este, pentru ca respecta in primul rand niste reguli de proiectare. De partea a doua a acestui aspect nu mai vorbesc pana nu va fi construit "pentru prima data".

In versiunea v1 parmise am scris PCB by donpetru. In a doua versiune, ma refeream la proiect pe ansamblu, pentru "micile detalii" aduse proiectului v1. In al doilea rand, conceptia PCB-urilor imi apartine si cred ca era corect sa fac aceste precizari "PCB by" sau "by". In plus, in prezentarea schemelor am precizat exact sursa si nici nu am scris ca le-am facut eu, ceea ce mi se pare destul de corect. Cum nici proprietarul PSSAudio nu s-a suparat ca am facut un produs DIY avand la baza manualul de service a produselor PSS (ba din contra, chiar mi-a multumit si a facut cateva corecturi in speranta ca voi face vers.2), nu vad de ce cei de la Luxman nu ar face acelasi lucru. Sa stii, pentru o frma de renume, fie ca este Luxman, PSSAudio, QSC sau mai stiu eu care, e chiar o placere sa vada, undeva, ca sunt cativa oameni care le reproduc (nu in totalitate), in regim de amator: amplificatoarele. Asta, as putea spune, ca le creste notorietatea (a se vedea in special seria Quad de amplificatoare). Apoi nu iti mai spun ca ceea ce am prezentat in vers.1 si 2 Luxman, sunt niste scheme din niste produse iesite demult din productie. Stiu ce vrei sa ataci - faptul ca am folosit numele Luxman - dar in primul rand, daca ai sa rasfoiesti legislatia in domeniu, ai sa vezi ca se tine cont si de faptul ca, daca s-au facut sau nu bani cu acest nume. Crezi ca cei de la Luxman vor da in judecata pe cineva care prin actiunea lu aduce un plus de valoare firmei? Ia gandeste-te?

PS - modificati pe silkscreen valoare la fuzibile ca e 0.2 A in loc de 5A.

altfel arata bine pentru nivel de amator.

Aici nu ai fost suficient de atent. Iti recomand sa te mai uiti o data: unde am pus sigurante de 0,2A (pe ce circuit???) si unde am pus de 5A (pe care circuit)? Mai studiaza acesta problema.

Numai Bine

Donpetru,

nu prea e cum zici tu, un produs nu e "compliant" (conform) decat dupa ce trece de testele dintr-un laborator independent acreditat de FCC. Din moment ce nu ai costruit inca amplificatorul asta ma indoiesc ca a trecut vre-un test. (si pe PCB scrie ca e deja testat)

Iar cu legea copyright-ului esti pe langa rau. Nu poti reproduce o marca inregistrata ("textul Luxman") pe nimic, fara permisiunea scrisa a detinatorului, legea e foarte clara aici. Nu cred ca o sa vina Luxman la Galati printre blocuri sa te traga de urechi, dar poate maine o sa faca vre-un baiat destept un amplificator de-al tau cu doua fet-uri schimbate si sa-si puna numele lui pe creatia lui "originala", ca a vazut ca asa se face.

oricum eu va doresc succes.

RR

PS - imi cer scuze, silkscreen-ul la sigurante e corect, nu m-am uitat atent.

Editat de roadrunner

@roadrunner, omule, ce naiba, donpetru a scris pe silkscreen FCC si ce mai scrie acolo, ca sa bata bine la prezentare. Parca nu ai stii, de faci atat filozofie. Auzi, tu chiar altceva nu ai comentat. Scuza-ma ca te iau asa. Dar, fa si tu macar unul, auzi unul, nu mai multe, proiecte de asta. Cu o placa programare FPGA sau ce vrei tu, si apoi arata gunoiul din ochi altora. Corect!

Petrule, au iesit super proiectele astea Luxman. Nu sunt chestii comerciale, putea sa le numesti si altfel, asta ca sa nu te acuze road ca folosesti nume brevetate. La naiba, de parca ar stii el unde le-a brevetat luxman. Road, cu tot respectul, dar o marca se inregistreaza pe teritoriul unei tari sau mai multor tari, si asta costa de te ustura (plus ca trebuie platita o taxa la un an, doi, depinde de tara). Din informatiile pe care le am, sunt cateva corporatii in lume, cu nume greu, ca si-au inregistrat siglele firmei si in insula HAU HAU de pe planeta. Altele, s-au axat doar la acele piete unde isi vand produsele. Si mai trebuie sa ai si o cifra de afaceri babana ca sa-ti piermiti asta. Apoi, crezi ca ii doare in cot pe ei asa tare ca sunt cativa electronisti care au imprutat ceva din schemele lor. Odata ce au dat drum liber propagarii manualelor de service, e de la sine inteles ca ii mai dor in cot de schemele alea. Uitate, macar de curiozitate, ce scheme foloseste Luxman acum in amplifurile lor clasa A. E alta mancare peste, ai sa vezi, si folosesc si ei 5200/1943.

cristivirgil, iti dau dreptate, Denon, acum, nu atunci cand au produs luxman - M02, suna mai bine decat Luxman. Dar asta e mai mult o chestie de perceptie, difera de la om la om.

BAFTA smoking.gif

Editat de releu

din partea mea puteti sa scrieti si Mercedes pe ele, poate ca da bine la unii (pe la tara) si rau la altii (la oras) pe mine nu ma dranjeaza cu nimic.

totusi respectam efortul depus.

succese.

RR

PS - deci daca schimbi doua feturi de zece centi bucata la intrare, devine prototip, creatie originala, asteptam cu interes sa inventati gaura de la macaroana, si apa calda menajera.

@releu ultima oara cand ti-am arata la ce lucrez nu m-ai crezut ca le-am facut eu, asa ca nu o sa-ti mai arat ce-am mai lucrat de atunci, ca m-am dus mult mai sus in complexitate (DDR2 400Mhz) dar pot sa-ti arat ce fac la firma mea unde nu mai poti sa spui ca nu le fac eu http://www.adaptivedesign.ie (sunt conforme CE, si testate EMC, am facut export chiar si in Romania)

Editat de roadrunner

cristivirgil, iti dau dreptate, Denon, acum, nu atunci cand au produs luxman - M02, suna mai bine decat Luxman. Dar asta e mai mult o chestie de perceptie, difera de la om la om.

BAFTA smoking.gif

Atunci...Denon PMA1520 a inceput sa fie produs in 1988 an in care Luxman nu oprise productia lui M02. Oricum, orientarile in ce priveste schemele electronice sunt diferite,Denon abordand alte solutii (OPTICAL CLASS-A) si se simte...plus o sortare atenta a componentelor. Ca fapt divers...anul trecut am schimbat toti condensatorii electrolitici din Denon (am folosit Elna Cerafine ) si ghiciti ce s-a intamplat cu sunetul ??? Dupa inlocuire amplificatorul a incetat sa mai cante...norocul meu ca nu am aruncat cundensatorii originali asa ca i-am remontat si totul a revenit la normal.

Despre proiectul Luxman numai de bine cu toate ca sunt sceptic ca munca lui Donpetru o sa fie valorificata in sensul de a construi cineva acest amplificator si sunt tare curios daca cineva-l va construi cum o sa sune. Parerea mea este ca secretele numelor mari din audio nu sta in scheme ci in componentele folosite. Numai bine

Va rog sa-mi scuzati interventia, dar parca in acest topic se vorbeste de o clona de amplificator Luxman. Au iesit foarte bine acele proiecte. Sa vedem acum cine le pune in practica si cum functioneaza.

Referitor la polemica rezultata, as vrea sa va spun ca pentru orice mica inovatie adusa unui produs se achizitioneaza un nou copyright. Pentru ca daca nu ar fi asa, facand o analogie, asta ar insemna ca daca am inventa roata, cel care o face hexagonala incalca drepturile de autor a celui care a facut-o rotunda, dar nu e asa. Va doresc sa studiati aceasta problema, in special utilizatorului din irlanda. Si intr-adevar, schemele prezentate de administratorul forumului, in special vers.2, are mai multe particularitati care o fac mult diferita de cea din manualul de service. De fapt, v2 e cu totul si totul o alta schema, fara de Luxman M02.

Inca o data felicitari administratorului pentru efortul depus.

Ciro,

si care ar fi acea mica inovatie ca eu tot nu m-am lamurit?

(utilizatorul din Irlanda are numele pe un patent US deci stie cate ceva despre inventii)

poti sa inregistrezi un patent care are la baza patentele altora daca poti dovedii ca le-ai folosit intr-un mod original si ai creat ceva nou, dar asta hotaraste un judecator iar cazul este prezentat de catre un patent attorney, am trecut prin asta dureaza ceva timp (in cazul meu a fost 3 ani) si costisitor pentru ca trebuie sa angajezi o firma de avocatura specializata in patente, dar a meritat am numele meu acolo pe un US Patent, si conteaza in cariera.

Revenind la topic, original sau nu, inventie sau nu, l-am felicitat pe Donpetru pentru munca depusa, indiferent ce scrie pe PCB-uri. Sfaturile mele sunt strict personale vin din alta lume si probabil nu se vor aplica curand in Romania. (in fond cu ce drept am eu sa dau sfaturi daca nu am mancat salam cu soia, corect?)

RR

Editat de roadrunner

Ma refer strict la v2. Nu este chiar o inovatie folosirea perechi NJL3282/1302 cu dioda incorporata intr-o schema data, dar este o modificare. Mai adaug aici circuitul de peak s.a.m.d. Deci, e cu totul si cu totul o alta schema fara de ce era in manualul de service.

Intr-adevar, m-am grabit putin cand am folosit cuvantul copyright. Nu era cuvantul potrivit dar cred ca ai inteles ce vroiam sa spun.

Felicitari si tie pentru munca depusa pentru a fi trecut pe un patent US. Dar, din pacate, nu am vazut niciun proiect de a tau aici, expus corect, ca sa fi facut de cineva (ma refer la ceva simplu). Eu daca as prezenta ceva s-ar considera de moda veche, asa ca m-am abtinut. De abia dupa aceea te poate aprecia membri acestui forum si iti poate lumea spune daca chiar s-a meritat sa-ti dai silinta sa fi trecut pe un patent US. Dar se pare ca te feresti de o astfel de apreciere. Succes pe mai departe.

Ciro,

chiar crezi ca-i intereseaza pe membrii forumului depre echipamente de televiziune digitala HD, si procesoare video DSP?

(patentul e despre verificarea circuitelor integrate digitale programabile printr-o metoda noua, daca te intereseaza iti dau un link, ma indoiesc ca o sa primesc multe aprecieri de pe forum)

tu de fapt imi zici sa ma car dracului asa-i?

RR

PS- eu nu am inregistrat patentul ala ca sa-mi multumesca userii de pe forumuri, l-am inregistrat din cu totul alte motive.

Editat de roadrunner
Ciro,

chiar crezi ca-i intereseaza pe membrii forumului depre echipamente de televiziune digitala HD, si procesoare video DSP?

(patentul e despre verificarea circuitelor integrate digitale programabile printr-o metoda noua, daca te intereseaza iti dau un link, ma indoiesc ca o sa primesc multe aprecieri de pe forum)

tu de fapt imi zici sa ma car dracului asa-i?

RR

PS- eu nu am inregistrat patentul ala ca sa-mi multumesca userii de pe forumuri, l-am inregistrat din cu totul alte motive.

Stiu ca nu-i intereseaza. Si cred ca nu stii numai asta!

Si nu iti zic sa te cari. Asta ai interpretat gresit.

??? Cine pe cine a meritat?

Vroiam sa spun daca s-a meritat efortul depus in a face atatea lucruri (ex. nume pe patent US) daca nu primesti aprecieri in mod direct din partea macar cuiva de aici, pentru un anume montaj etc. E ca in viata, oricat te-ai stradui sa faci lumea fericita, nu ai pana la urma nimic daca nu ti-ai facut familia fericita. Sper ca nu am exagerat cu comparatia!

Editat de ciro

Ciro,

"s-a meritat", cand alti ingineri isi pierd joburile, eu primesc oferte de job-uri. Cand ai un US Pat inregistrat esti automat trecut in alta clasa profesionala.

mai am cateva inventii, care apartin firmei unde lucram in momentul ala, ca asa-i in contract, tot ce inventezi ca angajat apartine firmei, dar ele raman pe CV si te ajuta mai tarziu, la urmatorul job. Un alt avantaj pe termen lung e ca nu te mai suna tot felul de aiuriti cu proiecte mici (si fara bani) ci numai aia mari si seriosi, se filtreaza zgomotul, ajungi sa lucrezi mai putin pe bani mai multi.

RR

PS - am mai spus mai sus, nu-mi masor performatele prin feeback-ul forumistilor, ci prin banii care-i primesc de la cei care ma platesc pentru munca mea, asa stau lucrurile in capitalism, de strangeri de mana am podu' plin

E ca in viata, oricat te-ai stradui sa faci lumea fericita, nu ai pana la urma nimic daca nu ti-ai facut familia fericita.

ehe, cand unii sunt someri eu m-am intors cu familia din a doua vacanta de ski pe 2010 in Alpii francezi, deci nu am probleme mari pe partea asta.

cica nu banii aduc fericirea, dar eu sunt foarte fericit sa fac banii astia din electronica, crede-ma ma duc zambind la servici si-mi place ce fac. (de exemplu acum proiectez drivere pentru luminile de la ROV-uri, submarine mici de cercetare, deci: "life has been good so far".

Editat de roadrunner

Am sa las posturile OFFTOPIC desi unele din ele nu isi au rost aici. In privinta asta ma mai gandesc. Un plus 10 lui @cristivirgil pentru precizarea facuta mai sus, citez:

Parerea mea este ca secretele numelor mari din audio nu sta in scheme ci in componentele folosite

Referitor la aceasta precizare, as vrea sa subliniez si eu acest aspect. E foarte important sa imperecheati in functie de hfe tranzistoarele (inclusiv cele de pe intrare, din diferential). In al doilea rand, precum cred ca ati observat, va recomand sa folositi anumite condensatoare, ca de exemplu, pe iesirea filtrului RC condensatoare MKT cu tensiunea nominala >=250V. Recomand, de asemenea, rezistente cu pelicula metalica. La vers.1 se poate folosi pe superdioda un tranzistor gen BD135, MJE340, cu conditia inlocuirii unor componente din baza acestuia. Fotoprint-ul va ajuta, chiar daca veti fi nevoit sa intoarceti la 180 tranzistorul. In acest caz, pentru a evita alte neplaceri, va recomand sa cautati (ex.MJE340) in capsula de plastic (fara a se vedea partea metalica). O sa vedeti si de ce, daca nu v-ati dat acum seama. In al doilea rand, valorile semireglabilului si a rezistentelor din baza tranzistorului superdioda se schimba. Cu cat, se poate calcula.

Numai Bine

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock