Sari la conținut

KIT100 - LuxMan DIY Audio Amplifier (colectia Tehnium Azi)

releu

Postări Recomandate

@dan_e, poate ai vrut sa spui NJL3281D / NJL1302D:

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/105/454803_DS.pdf

Da, de ce nu! Uitati si prima varianta a schemei cu perechea NJL mai sus mentionata. Am sa las aceasta schema (var.1) circa 2-3 saptamani, urmand ca in functie de ce doreste sau nu fiecare, sa trec la realizarea versiuni finale, respectiv a cablajului dupa ultima versiune a schemei. Referitor la cablaj, daca adoptam varianta cu releu si protectie la DC pe acelasi cablaj, ar trebui sa dispunem finali pe o latura si celalalta a cablajului, la fel cum am procedat cu seria MX. Sau doriti un cablaj bloc, cu tranzistoarele dispuse doar pe o singura parte? Ramane de vazut.

Luxman_Amplifier_v.1.pdf

Oricum, as vrea sa dezvolt sectiunea "Kituri electronice" din forum cu diverse montaje care sa fie realizate de oricine doreste niste proiecte cu cablaj cu tot. Bineinteles, nu o sa ne limitam doar la amplificatoare. In functie de timpul meu disponibil dar si al vostru, am putea popula aceasta sectiune din forum cu nenumarate montaje (noi si vechi) utile electronistului amator.

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nice, chiar e o schema foarte tare. Nu ar fi rau sa renuntam de tot la superdioda cu 2SC2240 si sa facem una cu diode serie, folosindu-ne de diodele tranzistoarelor finale NJL??? Ce spuneti domnilor?

Dar, pana la urma, cine se risca sa faca prototipul?

BAFTA smoking.gif

• Like 1
Link spre comentariu

La acest amplificator mai trebuie montat obligatoriu un preamplificator audio?

Va intreb din cauza ca am vazut pe reactie 4k8 / 180 =26.6ori. De cati volti e nevoie la intrare? cu o placa de sunet ca lumea as face fata fara preamplificator? prankster.gif

Link spre comentariu

Cu un vechi, Creative 128, da.

Pai ce distorsiuni armonice aveti la aproape 1,8V la iesirea placi audio Creative 128?

Cred ca ies mai ieftin si mai sigur cu o placa audio decat sa fac un preamplificator!

drink4.gif

Link spre comentariu

Pai ce distorsiuni armonice aveti la aproape 1,8V la iesirea placi audio Creative 128

Nu sunt sezizabile, se poate vedea in poza ca nivelul pe Winamp, este la cca. 50%.

• Like 1
Link spre comentariu

Pai si va deranjeaza ?

Eu unul detin o placa audio de 24bit si parca tot se aude mai bine un vinil , decat o melodie din PC ( aceiasi melodie ) .

Si ca sa dau toate datele problemei .... sistemul audio de la pc este fortmat dintr-o placa creative audigy de 24 bit , si ca traductoare am un sistem 2+1 tot creative (nu mai tin minte excat numele este ceva mai vechi 2005-2006 ) , nu am distorsiuni sesizabile decat atunci cand dau ''balansul'' sub-ului la maxim si volumul la fel incepe sa pocneasa . Iar sistemul analogic 1 tunner technics , casetofon sony , si un pick-ul Citronic proformer ''modificat'' adica ecarnat mootrul si schimbat condensatorii cu unii noi la fel si potentiometrul de reglaj , am schimbat si cartusul , de la audio tehnica cu unul ortiphon mai ieftin , iar ca amplificator am finalul dintr-o veche statie toshiba 2x15W , boxele sunt homemade '''daline'' boxe de tip horn cu doua cai cu difuzoare hipofon si fostex (SH) + un ''sub'' dintr-o veche incinta sony du difuri de 25+teweeter , eu am schimbat difuzoarele vechi cu unele chinezesti si am scos tweeterul , sistemul trifonic este realizat dupa o veche schema din cartea ''caleodoscop de electronica ''

Cert este ca aceiasi melodie are mai multe detaliipe analog decat in PC , indiferent de ce amplificare si incinte folosesti .

Link spre comentariu

Vlad,

banuiesc ca vorbesti de mp3 la PC. Compresia mp3 e cu pierderi nu o sa sune chiar ca originalul, dar daca e facuta cu rata de esantionare mai mare suna destul de aprope cu originalul. Daca chiar vrei sa faci o comparatie mai aproape de adevar, reesantioneaza melodia la iesirea preamplificatorului din pick up cu 192Khz si fa-i compresie mp3, dupa care folseste acelasi lant audio in ambele cazuri pentru redare, altfel compari mere cu portocale.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

La kitul asta de amplificator nu ar fi rau sa faceti si un preu pe intrare? Dar cred ca devine prea complex. Atunci, cine are timp de cablaj, ar fi bine sa faca doua variante de cablaj: una numai cu kitul si alta cu toate circuitele auxiliare.

Editat de politehnica
Link spre comentariu

Nu este tocmai momentul potrivit ca sa reproduc costul unui kit. Dar, ca sa va formati o idee, in varianta cu tranzistoarele finale NJL, numai un tranzistor de acest tip costa aprox. 15...20lei/bucata.

Oricum, m-am hotarat pana la urma sa fac mai multe variante de cablaje ("pentru mai multe buzunare"):

1. Prima varianta inditulata LUXMAN v1, va contine numai partea de amplificare a kitului, pana la si inclusiv sigurante, fara releu, protectie DC si peak detector. Aceasta varianta o voi realiza exact ca in schema de service, cu montajul superdioda de acolo;

2. A doua versiune va fi un cablaj cu schema din pdf-ul postat anterior (fara condensatoarele de filtraj si puntea redresoare de curent mare). Aceasta varianta de amplificator audio se va numi LUXMAN v2; deci va fi o varianta hi-end cu perechea NJL3281D/NJL1302D;

3. A treia versiune: LUXMAN v3 va fi o varianta simplificata a variantei nr.2, pana la si inclusiv sigurante, fara releu, protectie DC si peak detector. Si aceasta versiune va contine perechea de tranzistoare NJL3281D/NJL1302D;

4. A patra versiune: LUXMAN v4 va fi o varianta cu tranzistoare MOSFET (tipul si caracteristicile acestor tranzistoare le voi prezenta la momentul potrivit). Varianta nr.4 va semana constructiv cu varianta nr.1, cu particularitatile de rigoare.

5. Ultima versiune: LUXMAN v5 va fi o varianta cu tranzistoare MOS, idem variantei 2 cu bipolari.

Toate variantele de scheme LUXMAN vor avea 4 bucati tranzistoare finale sau, altfel spus, doua perechi de finali. Schemele se vor alimenta, dupa recomandarile din primul PDF postat, din doua secundare trafo, fiecare avand 40V. Versiunile nr.2 si 5 va necesita un transformator 2x40V si cu o infasurare secundara auxiliara de 12...15V.

Cablajele cu dispunerea componentelor, partea copper bottom pentru realizarea prin metoda Press-and-Peel, se vor posta in acest topic dupa cum urmeaza:

- primele doua versiuni in cursul lunii mai 2010 (momentan lucrez la vers.2 pe ca sper sa o finalizez in cursul acestei saptamanii);

- vers.3 in cursul lunii iunie 2010;

- ultimile doua versiuni se vor publica in cursul acestei veri.

Pentru a definitiva acest proiect este nevoie si de contributia voastra altfel cablajele prezentate nu vor ramane altceva decat materie test pentru oricine doreste sa testeze cu amplificator audio mai special. Ca sa evitam acest lucru, dupa realizarea cablajelor in forma prezentata trebuie sa fie cineva dornic sa realizeze un prototip si sa ne spuna "cum merge". De abia dupa aceea, putem da unda verde realizarii versiunilor prezentate.

Asa cum s-a mai spus, numai daca va exista o cerere consistenta din partea utilizatorilor pentru realizarea unor cablaje in mediu profesional voi trece sa fac si acest lucru (in limita posibilitatilor), altfel, avand fisierele PDF cu cablaje, nu va ramane altceva de facut, decat sa le reproduca fiecare prin metode DIY binecunoscute, in functie de necesitati. Pentru a veni in acest sprijin, toate versiunile de cablaje imprimate pe care le voi prezenta, vor fi realizate cu componente TH, intr-un sigur strat. Nu am apelat la SMD-uri sau la realizarea unor cablaje in doua straturi pentru ca nu sunt niste solutii chiar asa usor de abordat de orice electronist amator, dar daca se doreste, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, voi putea prezenta si o versiune cu SMD-uri (acolo unde se poate utiliza asemenea componente, in versiunile prezentate).

Dar pana la prezentarea primelor doua vers. de cablaje LUXMAN, mai astept alte opinii sau intrebari legate de acest subiect.

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock