Sari la conținut

KIT100 - LuxMan DIY Audio Amplifier (colectia Tehnium Azi)


releu

Postări Recomandate

Hei, domnilor, mi-a venit o idee! Vedeti topicul de aici:

http://www.forum.tehnium-azi.ro/amplificat...html#entry26101

 

E vorba de ampliful LUXMAN M02, o clona dupa manualul de service a amplificatorului postat acolo. As vrea sa facem un cablaj, doar la amplificator, cu protectii sau ce mai trebuie, si poate iese ceva. Ce spuneti?

 

Dupa cum veti raspunde la acest topic ramane de vazut daca o sa facem un kit DIY (macar cablaje) sau daca vom ramane doar la cablaj ramanand sa-l faca fiecare, dupa bunul plac, acasa.

 

Dl.miron, la carcasa nu m-am gandit (v-am raspuns aici) dar e timp si de asta.

 

Asadar... poate ne ajuta adminul cu un cablaj. Sau vreti un amplif LUXMAN cu FET-uri? Hei, ce spuneti?

 

support.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut,

 

Eu sunt de acord, sustin ideea ta, dar as vrea un cablaj cu posibilitatea sa montezi 8 finali pe canal. Si daca sunt si MOSFET-uri cu atat mai bine.

Si ar mai fi o problema: sunt cateva piese acolo care nu prea vad cu ce s-ar putea inlocui: K389, STV-2H, 1S2462, TLR124?

 

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si eu sustin idea , as scoate bani din buzunar pentru un ''etaj'' tehnium :)

Dar , cum spuneam si in celalalt topic , nu cred ca merita punerea la punct a unor motnaje de putere mare , caci nu o sa inghesuie nimeni sa le cumpere . Majoritatea dintre eventualii cumparatori locuiesc la bloc , putini la case ( banuiesc ca de dimensiuni normale ) si vor folosii amplificatorul pentru auditii personale , si poate o aniversare din cand in cand ....

 

Dar am o intrebare ... copierea unui amplificator ''brand'' este legala ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am sa incerc pana la urma sa fac un cablaj numai cu un singur set de tranzistoare finale, special pentru aplicatii de putere redusa, dar si un cablaj cu 8 finali pe canal. Dar asta in cursul acestei luni, cel tarziu luna viitoare. Dar pana atunci as vrea sa vad cum evolueaza topicul, cate persoane ar fi interesate de acest cablaj s.a.m.d. Bineinteles, voi face si varianta cu finali MOS.

 

In ceea ce priveste "copierea", nu mai poate fi vorba de asa ceva, pentru nu reproducem amplificatorul in forma sa comerciala. Apoi, daca ar fi asa, ce sa mai spunem de celebra serie de amplificatoare audio Quad, care a fost "copiata" si "mutilata in diferite forme" de nenumarate ori!!!

 

Pana am sa postez prima forma a cablajului am sa ma gandesc si am sa postez in timp util si eventuale tranzistoare echivalente.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu unul astept cu nerabdare un asfel de kit . Si cred ca ''piata'' o sa fie mai deschisa la un aplificator ''de mica putere'' decat la celelalte .

Referitor la carcase ... Dracul nu este atat de negru .

In regim mic se pot face relativ usor , ma gandesc la doua variante .

1 Din tabla . se poate construii o masina de indoit manuala , iar indoirea propiuzisa se va face pe doua profile metalice L (extrudate ) , se poate folosii pentru presare un mecanism de tip surub sau un cric hidraulic . Deasemena se poate construu si utilajul clasic cu praghie , dar acesta nu prea are ''precizie'' si o sa fie facute mai multe rebuturi ( masina trage uneori de foaie si nu sa iasa marginele paralele ).

2 Din material plastic . este mai usor de indoit , caci indoirea se face la cald necesitant doar o rezitenta si o masa ceramica si un mecanism simplu de inoit cu pargie si ghidaj ... dar materialul obtinut are colturile rotunjite iar plasticul are calitati proaste din punct de vedere mecanic , conductiv etc ...

3 Fata , la fel poate fi realizata din materiale plastice sau din aluminu , insa daca stam sa ne gandim un mic la uzura , aluminul parea cea mai buna solutie , in functie de seriea prouseleor se poate gaurii manual sau se poate crea un sablon pe sine iar cu ajutorul unei masini de gaurit de banc ( verticala ) se pot da gauri cu o precizie reidicata . Deasemena se poate folosii si o masina CNC dar timpul creste . la fel si costul final .

Marcarea se poate face prin gravura sau prin achizitionarea unui ''silk screen'' , la fel depinde cat de multe bucati se fac , se pot apela si la decaluri , dar este cam neplacut si apare un ''look ieftin'' .

*In functie de puterea aplificatorului si arhitectura pcb-ului se pot adapta mai multe tipuri de costructie , de exemplu partea din spate poate face parte din radiator sau lateralele , radiatoarele pot inlocuii sasiul .. etc .

*Intr-o serie mica este foarte nepractic folosirea unor ''gauri patrate'' , acestea fiind destul de greu de facut si sunt time-consuming , dar daca se dispune de o masina CNC se pot face decupaje dar colturile vor fi rotunjite .

* Pentru aerisiri recomand sa se foloseasca ''tabla-perforata'' asfet se va economisi foarte mult din si bani .

 

Pentru serii mari (peste o suta de bucati ) sel mai bine este sa se apeleze la o firma specializata , un producator , de exemplu Automatica.sa , care dispune de utilaje imposibil de replicat sau de cumparat de un ''hobbyist'' ( prese . stante aparate de sudat robotizate etc ) .

 

Acum totul depinde de cate bucati se vor a face , de ce piata de desfacere exista , si cat de departe se poate merge .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Echivalente:

 

K389 = 2SK389 = ULTRA LOW NOISE MONOLITHIC DUAL N-CHANNEL JFET - se poate inlocui cu doua bucati LSK170 sau 2SK117

 

STV-2H = doua diode in serie, in aceeasi capsula (se poate inlocui cu 2 x 1N4007);

 

1S1553 = DIODA Si in capsula DO-35 cu Vrm=70V, Vr=60V, Ir=0,1A, 0,3W (se poate inlocui cu 1N4148);

 

1S2462 = DIODA Si in capsula DO-35 cu Vrm=220V, Vr=200V, Ir=0,1A, 0,25W (se poate inlocui cu 1N4002..7);

 

TLR124 = LED 3mm, rosu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

 

Ma bucur sa vad echivalentele dar as avea o intrebare: kitul cum e mai bine sa-l facem: cu releu pe cablaj si protectie sau fara? E o intrebare pentru toata lumea interesata.

Si cum e mai bine sa fie cablajul: cu finali dispusi pe o latura a cablajului sau doua laturi?

 

Superdioda nu e mai bine sa fie facuta cu un tranzistor BD139 decat cu un tranzistor TO-92?

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Superdioda nu e mai bine sa fie facuta cu un tranzistor BD139 decat cu un tranzistor TO-92?

Parerea mea este ca nu-i mai bine, BD-ul are beta mai mic(cca. 60) decat un BC sau echivalent, iar curentii in acel punct nu justifica un tranzistor mai de putere mai mare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu conteaza chiar asa de mult daca superdioda este TO-92 sau TO-126. E foarte important sa faca contact bine cu capsula unuia din tranzistoarele etajului final. Cum superdioda nu lucreaza in comutatie, performantele tranzistorului din superdioda pot fi modeste. Un BD135 e mai mult decat suficient.

 

Atentia la manipularea tranzistoarelor J-FET de pe intrare.

 

Mult succes in realizarea acestui proiect.

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De acord cu dvs.: conteaza, pentru ca in functie si de factorul de amplificare a tranzistorului sunt dimensionate rezistentele si semireglabilul din baza.

Editat de ciro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Superdioda nu e mai bine sa fie facuta cu un tranzistor BD139 decat cu un tranzistor TO-92?

Deci, propunerea mea e sa realizam cablajul fix cu componentele recomandate de producator in manualul de service. Stiu ca e mai greu de prins 2SC2240 pe capsula unuia dintre finali dar, cel putin pentru inceput, ar fi sa bine sa facem asta. Dupa aceea, daca doreste lumea un tranzistor, gen BD135, in superdioda, putem face si lucru asta dar trebuie sa redimensionam rezistentele din circuitul de baza a superdiodei. Nu e greu dar nu e tocmai momentul.

 

Pe de alta parte, referitor la dispunerea tranzistoarelor finale. M-am gandit intre timp si am sa fac pentru inceput un cablaj cu posibilitatea montarii a 4 finali (fix cum este in schema de service). Alimentarea circuitului se va face intr-un mod mai special dar abordabil de orice electronist amator. O sa vedeti la timpul potrivit asta, atunci cand am sa postez schema pe baza careia vom face cablajul. De abia dupa aceea, vor putea discuta pe acea schema si functie de ce se doreste sau nu se mai doreste, voi putea face ajustarile respective si vom elabora schema finala, inainte de trecerea efectiva la realizarea cablajului. Oricum, cred ca in cursul saptamanii viitoare, daca nu chiar si maine voi putea prezenta "prima schema a amplificatorului DIY Luxman".

 

Pana atunci, observ ca nu prea se inghesuie lumea. Dar nu e nimic, cablajul rezultat se va putea face de fiecare in regim DIY (acasa) sau, daca va exista, cerere, vom face 50...100 bucati, ca sa le impartim (contracost) la cei interesati.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock