Sari la conținut

incinte acustice directionale

raicu

Postări Recomandate

bicycle.gif salut

as dori niste lamuriri in privinta existentei(construiri) unei boxe directionale (as vrea sa pot directiona sunetul acolo unde eu vreau)

multumesc!!! support.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 30
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

La ce tip de aplicatii va ganditi? Sau este... un exercitu teoretic ?

Directivitatea consta in concentrarea intr-o anumita directie a celei mai mari parti a campului acustic radiat. Bineinteles, vor exista si pierderi de care trebuie sa fiti constient ca le veti avea. De regula, incintele directionale se folosesc in acele aplicatii unde se pune mai mult accent pe distanta "de bataie a sunetului" si mai putin, ca sa nu spun deloc, pe calitatea sa la "receptor".

Numai Bine

Link spre comentariu

De fapt chiar despre distanta este vorba si nu de calitate .In fapt sunt incinte care necesita costuri mari la constructie ??????

Daca se pot construi in ateleriu propiu! scratch_one-s_head.gif

Exista pe undeva ceva scheme de constructie support.gif

P.S. multumesc de raspuns

Link spre comentariu

In primul rand, inainte sa incepeti un proiect de incinta directionala, trebuie sa aveti stabilit:

- aplicatia unde doriti sa folositi difuzoarele sau incintele acustice directionale (incaperi, aer liber; voce...);

- puterea electrica/acustica necesara.

Dupa aceea va trebui sa alegeti niste difuzoare care au caracteristica cat mai directionala. Spre exemplu, sunt cazuri cand este suficient unul sau mai multe drivere+horn; in alte cazuri, nu. Odata ales difuzorul sau difuzoarele se pot realiza niste incinte acustice care sa puna in valoare mult mai bine directivitatea maxima a difuzorului. Aici trebuie gasit difuzorul si incinta optima pentru care eficienta incintei este maxima in domeniul de frecventa care se doreste reprodus. Deci, nu se poate generaliza. Prezentati mai multe detalii la ce anume vreti sa folositi aceste incinte directionale si de abia dupa aceea se poate spune daca este nevoie de astfel de incinte sau sunt suficiente si niste incinte acustice obisnuite.

Numai Bine

Link spre comentariu

HRISTOS A INVIAT!

Eu nu prea am auzit de incinte directionale, dar de microfoane directionale: DA. Dar cum exista microfoane, cred ca exista si incinte, de fapt, eu nu le-as spune incinte, ci MEGAFOANE, astea sunt sau se comporta ca o incinta directionala. Sper sa nu gresesc. Sa ma corectati va rog.

BAFTA smoking.gif

Link spre comentariu

Dl.miron, depinde la ce ne referim sau mai bine zis, la ce doreste initiatorul acestui topic (subiectul putand avea conotatii diferite, depinde de aplicatie) - ASTA AR TREBUI LAMURIT DE CEL CARE A DESCHIS TOPICUL, asta dupa ce va raspunde la "o intrebare" pe care am adresat-o, mai sus: "Prezentati mai multe detalii la ce anume vreti sa folositi aceste incinte directionale...".

Link spre comentariu

Emisia acustica directionala, din ce stiu eu , se face cu ultrasunete modulate, ultrasunetele pot produce un fascicol sonor, relativ coerent.

Uitati ce am gasit eu despre asta:

Emisia acustica este generata de o descarcare spontana de energie, partial, sub forma de vibratii de natura mecanica produsa ?ntr-un material, o piesa sau o structura atunci c?nd este supusa unei solicitari.

In anul 1960 s-au facut primele observatii privind posibilitatile de a se detecta fisurile din vasele si recipientii sub presiune prin captarea si analiza semnalelor acustice generate de propagarea fisurilor. Primele aplicatii ale emisiei acustice ?n controlul nedistructiv au fost semnalate ?ncep?nd cu anul 1964, dar studiul sistematic al fenomenului denumit emisie acustica a ?nceput dupa anul 1980. S-a conturat astfel o noua metoda de control nedistructiv bazata pe analiza emisiei acustice care poarta informatii despre structura materialului, continuitatea acestuia, evolutia unor discontinuitati etc.

Domnilor, sincer sa va zic, nici eu nu am inteles ce vrea sa faca raicu. Poate are placerea sa ne spuna: adica un experiment din fizica, audio sau... nimic. tongue.gif

- BAFTA -

pana ne lamureste raicu eu ma duc si mai trag doua pipe.

Link spre comentariu

Dl.miron, depinde la ce ne referim sau mai bine zis, la ce doreste initiatorul acestui topic (subiectul putand avea conotatii diferite, depinde de aplicatie) - ASTA AR TREBUI LAMURIT DE CEL CARE A DESCHIS TOPICUL, asta dupa ce va raspunde la "o intrebare" pe care am adresat-o, mai sus: "Prezentati mai multe detalii la ce anume vreti sa folositi aceste incinte directionale...".

Dupa cum am spus doresc sa transmit sunet ,cu o putere acustica mai mare, intr-un fascicul concentrat ,la o anumita distanta fara a fi suparator de puternic in apropiere . Nu ma prea interesaeaza calitatea receptionata ci doar focalizarea sunetului.

Link spre comentariu

Dupa cum am spus doresc sa transmit sunet ,cu o putere acustica mai mare, intr-un fascicul concentrat ,la o anumita distanta fara a fi suparator de puternic in apropiere .

Dvs. ati vazut fizic, undeva acest model de incinte, daca da, unde, sau este doar o dorinta?

Link spre comentariu

raicu, prin sunet se pot intelege multe: 1kHz, 10kHz, o melodie etc. La fel si pentru o anumita distanta. Pana la urma ce fel de experiment vrei sa faci si la ce foloseste?

deja am inceput sa devin foarte curios... scratchchin.gif scratchchin.gif scratchchin.gif

Ia sa mai fumez o tigara! smoking.gif

Link spre comentariu

raicu, prin sunet se pot intelege multe: 1kHz, 10kHz, o melodie etc. La fel si pentru o anumita distanta. Pana la urma ce fel de experiment vrei sa faci si la ce foloseste?

deja am inceput sa devin foarte curios... scratchchin.gif scratchchin.gif scratchchin.gif

Ia sa mai fumez o tigara! smoking.gif

Nu nu am mai vazut nici unde asa ceva .....de aici si curiozitatea mea .

Nu ma intereseaza o anumita frecventa sau melodie, sunet sa fie!!!

Apropo aveti grija cu tutunul ca cica-i daunator girl_hospital.gif

Link spre comentariu

Din cate stiu eu nu exista asa ceva , insa , exista difuzoare denumite generic ''horn'' sau pe romaneste megafon sau goarna , daca se modifica unghiul de iesire conului se poate directiona o parte din sunet , dar in nici un caz cum spui tu .

De exemplu daca am un driver cu un con de 50cm si cu o deschidere de 20* sunetul la iesire se propaga exponential , insa de distate scurte ( cativa metrii v'a pastra cresterea de 20* ) .

Pentru a vedea acest lucru iti propun un experiment . Fa un cornet de hartie mai mare , si sufla prin el , si vei vdea ca aerul se ''lipsete pe pereti''

Pe acest lucru se bazeaza si principui Coanda ..

Daca tu te gandeai ca o sa folosesti o incinta clasica , nu o sa ai nici o sansa .

Editat de Vlad20
Link spre comentariu

daca se modifica unghiul de iesire conului se poate directiona o parte din sunet

Hornul sau palnia exponentiala au rolul de a creste randamentul acustic prin imbunatirea adapatarii impedantei difuzorului cu mediul(aerul).

Sunet directional exista, dar nu este rezulatatul formei unei incinte, ci prin modularea unui fascicol de ultrasunete(care sunt mai coerente), iar urechea percepe doar anvelopa, puratatoarea(ultrasunetele), este in afara spectrului audibil uman.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock