Sari la conținut

circuit ridicator de la 3-4v la 5-8v

Postări Recomandate

Salutare,

Doresc sa realizez unui circuit simplu si putin costisitor, care sa-mi suporte pana la 800mA (nu-i bai daca duce numai 2-300mA) si sa ridice tensiunea de la 3-4Vcc (cat am pe intrare), la 5-8Vcc.

preferabil este ca tensiunea de iesire:

- sa fie si ajustabila dar nu obligatoriu.

- negative grounded or positive grounded (adica un lm3410x nu ma avantajeaza pt ca-mi da iesirea in 0.19V)

Am gasit schema de aici:

http://ptn.ro/reciclare/cum-sa-faci-un-joule-thief/

Desi am incercat cu 3 tipuri diferite de tor de ferita, nu am reusit sa fac circuitul sa ridice tensiunea. In cel mai fericit scenariu obtin pe iesire tensiunea de pe intrare ceea ce evident nu ma ajuta.

Ma poate lamuri cineva daca joule asta functioneaza cumva sau cu o schema ceva un nume de integrat?

Regards,

Alx

Editat de alx
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna Florin,

Eu am facut exact schema din desen dar am inlocuit 2n3904 (limitat la 200mA) cu bc337 (pentru curent mai mare pe iesire: 500-800mA). Oare sa nu functioneze si cu bc337? Asta sa fie problema?

Apoi am incercat 3 toruri de ferita diferite (unul din ele pare sa fie de aceeasi dimensiune ca cel folosit de tine), cu 10-20 spire pentru fiecare infasurare. Sarma am luat-o dintr-un cablu UTP, asa cum vad ca este si la tine. Nu ridica tensiunea. Scoate maxim 90% din tensiunea de alimentare.

Ce fel de miez ai folosit tu? Cred ca asta e problema. Miezul de ferita folosit nu e ce trebuie. De curiozitate, cate spire ai pe fiecare infasurare si ce sarma ai folosit?

Regards,

Alx

Link spre comentariu

Cu ce sarcina?Montajul Dl-lui, aprinde un led, deci intre 5 si 20mA.

Sarcina este un led verde din acela mare (40mA) In rest nu inteleg daca faci o afirmatie sau pui o intrebare!

Deci pot aprinde un led din acela mare verde (sunt parca 6 leduri intr-o capsula de dimensiunea unui nasture de palton). Nu asta este problema. Am pus o alta sarcina care cere tensiune de intrare de peste 5V/50-60mA si NU functineaza indiferent cum as modifica valoarea rezistentei de 1K. NU RIDICA TENSIUNEA!

Deci eu banuiesc ca miezul bobinei nu este ce trebuie si circuitul nu intra in oscilatie. Trebuie ca torul sa aiba miez de RF? La ce frecventa sa fie self rezonant? Ma gandesc sa inlocuiesc acest tor cu 2 bobine, dar nu stiu ce fel de bobine sa aleg (valoare, rezistenta, frecventa SRF, etc).

Regards,

Alx

Link spre comentariu

Deci pot aprinde un led din acela mare verde (sunt parca 6 leduri intr-o capsula de dimensiunea unui nasture de palton).

Deci eu banuiesc ca miezul bobinei nu este ce trebuie si circuitul nu intra in oscilatie. Trebuie ca

Daca nu intra in oscilatie, nu puteati aprinde nici led-ul, pe capatul infasurarii din colectorul tranzistorului, cand blocheaza, apare un varf de tensiune care se inseriaza cu tensiunea bateriei, posibil ca acest varf, la curentul pe care-l cereti, sa nu poata atinge cei 5V.Daca aveti osciloscop,vizualizati-i forma.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca nu intra in oscilatie, nu puteati aprinde nici led-ul, pe capatul infasurarii din colectorul tranzistorului, cand blocheaza, apare un varf de tensiune care se inseriaza cu tensiunea bateriei, posibil ca acest varf, la curentul pe care-l cereti, sa nu poata atinge cei 5V.Daca aveti osciloscop,vizualizati-i forma.

Nu am osciloscop. Am adresat cateva intrebari precise, celor care l-au realizat. Nu facem aici teze de doctorat cand montajul are 3 piese. chiar daca functioneaza ceva la el, nu e bun si pentru mine cat timp nu ridica tensiunea!

1. e clar ca numai de la bobina se trage. Scopul este de a ridica tensiunea. Nimic altceva! Vrea doar sa schimb bobina cu una care stiu 100% ca e ok. Sunt convins ca bobina poate fi cumparata de la magazin asa ca prefer varianta aceasta, intrucat am specificatii clare si stiu ce cumpar.

Deci:

- cod produs ceva, de unde si ce trebuie sa cumpar (tor complet bobinat)

- pentru torul de ferita chior: ce miez (caracteristici, datasheet) si de unde il pot cumpara?

- daca am deja miezul, cate spire tre sa fac pe bobina? ce grosime trebuie sa aiba firul?

- e musai sa fie tor? daca il inlocuiesc cu 2 bobine de 100uH e ok?

- pentru tranzistor: merge si cu bc337? daca da, cu ce fel de bobina (1uh, 10uh, 100uh, 1000uh, etc), tor, nr. de spire!?

2. Alta schema, sau alt circuit integrat care sa faca ceea ce doresc!

Regards,

Alx

Link spre comentariu

Asa ati incercat si nu obtineti tensiunea?

Exact! Cu BC337 si cu mentiunea ca in cazul meu, condensatorul electrolitic de pe iesire lipseste, iar rezistorul de 1k este trimer, deci pot sa-i si ajustez valoarea pana la 10K! Este exact aceeasi schema data de mine la inceputul threadului! Oricum valoarea lui R nu e asa importanta (in jur de 1-2K e ok)

Ca sa fac ledul de pe iesire sa se aprinda, trebuie sa cresc tensiunea pe intrare pana aproape de 3V, ceea ce evident nu-mi doresc! Daca pun o baterie de 1.5V, ledul nu se aprinde!

Regards,

Alx

Link spre comentariu

condensatorul electrolitic de pe iesire lipseste,

Incercati si cu condensator, montajul acesta are frecventa de ordinul KHz-lor.

Ca sa fac ledul de pe iesire sa se aprinda, trebuie sa cresc tensiunea pe intrare pana aproape de 3V

La Dl-ul FlorinPTM, funcioneaza la 1,5V, cate spire aveti?

Link spre comentariu

Nu am osciloscop. Am adresat cateva intrebari precise, celor care l-au realizat. Nu facem aici teze de doctorat cand montajul are 3 piese. chiar daca functioneaza ceva la el, nu e bun si pentru mine cat timp nu ridica tensiunea!

1. e clar ca numai de la bobina se trage. Scopul este de a ridica tensiunea. Nimic altceva! Vrea doar sa schimb bobina cu una care stiu 100% ca e ok. Sunt convins ca bobina poate fi cumparata de la magazin asa ca prefer varianta aceasta, intrucat am specificatii clare si stiu ce cumpar.

Deci:

- cod produs ceva, de unde si ce trebuie sa cumpar (tor complet bobinat)

- pentru torul de ferita chior: ce miez (caracteristici, datasheet) si de unde il pot cumpara?

- daca am deja miezul, cate spire tre sa fac pe bobina? ce grosime trebuie sa aiba firul?

- e musai sa fie tor? daca il inlocuiesc cu 2 bobine de 100uH e ok?

- pentru tranzistor: merge si cu bc337? daca da, cu ce fel de bobina (1uh, 10uh, 100uh, 1000uh, etc), tor, nr. de spire!?

2. Alta schema, sau alt circuit integrat care sa faca ceea ce doresc!

Regards,

Alx

Stimate Alx. Supararea si nedumeririle dv se datoreaza ignorarii fenomenelor din functionarea montajului experimentat si de dv., fapt ce a dus la concluzii gresite. Montajul in cauza este bun, functioneaza si RIDICA TENSIUNE!

Pentru explicatie este necesar totusi o scurta descriere a functionarii :

Montajul, varianta a oscilatorului autoblocat, lucreaza in impulsuri. pe frecventa audio, functie de parametrii schemei. Pe durata cand tranzistorul este deschis la saturatie, Uc este minim si ledul este stins.

Urmeaza faza cand prin avalansa, datorita reactiei pozitive prin L1, tranzistorul se blocheaza pe baza cu impuls negativ. Ambele infasurari , L1 si L2 sunt inseriate si in faza, astfel ca pe anodul ledului se aplica insumate tensiunile de autoinductie din cele doua infasurari. Ledul se deschide si prin circuitul serie, plecand de la plus L2 (capatul fara punct) , Anod Led, catod, rezistenta inversa emiter-baza tranzistor, R 1K, la minusul L1.

Evident ca pe rezistentele circuitului serie s-au produs caderi de tensiuni ( I Kirchhoff ) care insumate sunt egale cu tensiune furnizata de L1+L2.

Acum surpriza pt Alx :

Calculam numai caderea de tensiune pe R: Ur= R x I = 1000 ohmi x 0,04A ( curentul led verde folosit de Alx) = 40 volti

Deci montajul care a fost decretat rau pentru ca nu a ridicat tensiune, totusi a ridicat in realitate tensiunea de alimentare cu peste 10 ori.

Si atunci de ce totusi montajul nu este bun pentru Alx? Raspunsul este cuprins indirect in explicatiile de mai sus, dar ma opresc pentru a nu fi acuzat si eu de "teze de doctorat"

hi.gif

Ps Lamuririle solicitate de ceilalti useri sunt justificate. Si eu as fi solicitat lamuriri de la Alx, adica ce vrea sa alimente4ze cu montajul, in cc sau ca sau in impulsuri ?

Editat de resort
Link spre comentariu

nu conteaza cite spire ai conteaza cum faci bobina ma refer la legaturi

aa si condensatorul ala nu face altceva decit sa pierzi din putere asa am observat io wink.gif

uite aici o poza cum se leaga

10yl0eh.jpg

m8yyqu.jpg

daca stiai asta imi cer scuze pardon.gif

Editat de FlorinPTM
Link spre comentariu

Si atunci de ce totusi montajul nu este bun pentru Alx? Raspunsul este cuprins indirect in explicatiile de mai sus, dar ma opresc pentru a nu fi acuzat si eu de "teze de doctorat"

hi.gif

Pe mine nu ma intereseaza de ce montajul nu este bun! Supriza pentru resort? Eu caut un montaj sau un integrat care sa faca EXACT ce e scris in subiect sau si mai exact, ce este scris in primul meu post!

In loc sa scrii jumatate de pagina cu legile lui kirckoff, mai bine ar fi fost sa dai solutia! E singura care conta!

O zi buna,

Alx

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock