Sari la conținut

amplificator alimentat la +/-15VDC pe tranzistoare


titi

Postări Recomandate

as dori o schema de amplificator audio alimentata la +/-15V (sau pe aproape) pentru a inlocui un montaj stereo cu TDA2030.

 

astept raspuns urgent

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Ma ajuta cineva. Va rog urgent.

De aproape o luna cauta o schema cu tranzistoare, buna, Hifi care sa mearga la +/-15V si nu gasesc. Dar acum am ajuns la disperare, vreau neaparat schema. Va rog.

 

Sunt online daca vrea cineva sa-mi dea un raspuns.

 

a incercat cineva sa alimenteze o clona QSC la tensiunea asta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

vroiam neaparat +/-15Vcc.

am deja transformator si punte, filtraj, care da tensiunea asta/

 

Ca sa nu-mi bat prea mult capul cu tranzistoare, m-am hotarat sa fac un amplificator cu TDA2030 cu tranzistoare externe, doua montaje in punte.

http://scheme.dring.ro/wp-content/schem ... schema.gif

Dar am o intrebare: am vazut scheme cu TDA2030 care folosesc dalightoane si altele care nu folosesc darlightoane. Dar care sunt mai bune? A facut cineva o schema de asta si sigur merge bine, as vrea sa-mi spuna si mie care?

Editat de titi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca intentionati sa realizati un amplificator audio in punte cu TDA2030 trebuie sa tineti cont de faptul ca aceasta configuratie (punte) nu este recomandat sa fie folosita pe difuzoare de 4Ohm. Daca totusi vreti sa folositi 2xTDA2030 in punte pe 4Ohmi atunci trebuie neaparat sa apelati la o solutie cu tranzistoare externe (asemenea celei postate de dvs.). Tranzistoarele pot fi obisnuite, de fapt asa este si recomandat, deoarece rezistentele in paralel cu joctiunea Ube a acestor tranzistoare, precum observati din schema, sunt de valoare mica. Daca am fi folosit tranzistoare Darlighton, atunci rezistentele respective ar fi trebuit sa fie de valoare mai mare, lucru care nu se justifica deoarece, in acest caz, e mai bine sa inlocuim TDA2030 cu un amplificator operational uzual.

 

Totusi, ce vreau sa va mai spun, TDA2030 este un amplificator audio deja clasic, cu propriile sale dezavantaje. Un alt circuit integrat, asemenea TDA2030 dar cu o schema interna mai bine pusa la punct, este LM1875T, cu un nivel de distorsiuni la Pmax apropiat de al TDA-ului. Diferenta pentru reproducea sunetului nu este chiar asa mare, sau veti simti cat de cat o diferenta doar daca faceti rost de LM1875T "original". Totodata, se vehiculeaza ca ar exista pe piata (inclusiv in RO) LM1875 cu schema interna a lui TDA2030. Deci, atentie, de unde si ce cumparati!

 

Bineinteles, daca vreti sa stoarceti cat mai multa putere la aceasta tensiune de alimentare, cu siguranta o solutie in punte este binevenita. O schema pe tranzistoare, ar fi o solutie, dar in niciun caz MOSFET la aceasta tensiune. Cel mai ieftin, ramane tot o schema cu TDA2030 in punte cu tranzistoare, pe care v-as recomanda-o, chiar daca are distorsiuni la Pmax putin mai mari ca a TDA-ului. Aceasta schema a fost publicata in revista Elektor, dar nu mai retin numarul. In acest sens, am gasit doar asta (se poate folosi si TDA2030 cu conditia reducerii tensiuni de alim. la +/-15Vcc):

TDA2030_punte.JPG

Se poate inlocui foarte usor, pe acelasi cablaj, TDA2030 cu LM1875T.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

titi, poti sa incerci sa faci ceva pe integrate sau pe tranzistoare (vorba lu adi, gen AS15021).

 

Si TDA2030 cu tranzistoare merge si se aude destul de bine, doar daca imperechezi bine tranzistoarele (mai greu in punte de echilibrat). Dar, daca vrei o putere mai mare atunci faci doua montaje in punte, pentru stereo. Deci, asta iti alegi in functie de ce putere are sursa aia de care spui.

 

Daca ai un transformator puternic care tine in punte TDA2030 cu tranzistoare, atunci poti sa faci asta. Daca traful e de putere mai mica in sursa ta (sub100W), atunci cel mai bine e sa faci ori 2xTDA2030, 2xLM1875 sau schema AS15021 pe tranzistoare. Deci, in functie de cat de puternica e sursa, iti alegi si schema. Iar daca tii la ceva fidelitate si durabilitate, ai sursa sub 100W, atunci mergi pe tranzistoare.

 

BAFTA smoking.gif

 

La naiba, am gresit topicul, sa mute administratorul postul asta in topicul lu titi cu schema pe care o vrea cu +.-15 pe tranzistoare.

tres sa ma las de fumat, nu se mai poate.

Editat de releu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock