Sari la conținut

Control turatie ventilatoare.

CristianP

Postări Recomandate

Ziua buna!

Vreau sa ma preagatesc pentru temperaturile mari din vara si pentru asta as vrea sa fac un "dispozitiv" pentru controlul ventilatoarelor.

Acesta ar fi al doilea "proiect" al meu in domeniul electronicii.

Ce vreau eu sa fac, si as dori sa-mi spuneti daca se poate realiza si sa-mi dati cateva indicatii/indrumari pentru realizarea acestuia:

Un "dispozitiv" prin intermediul caruia sa pot controla n ventilatore in acelas timp. Adica sa le pot schimba turatia. Scopul final ar fi obtinerea unei carcase "silent".

Intrebarile mele ar fi:

-Se pot controla n ventilatoare in acelasi timp? n fiind 3 deocamdata dar in caz ca vreau sa mai adaug, as vrea sa fie posibil

-Pot folosi sursa calculatorului pentur alimentarea acestora?

Link spre comentariu
-Se pot controla n ventilatoare in acelasi timp? n fiind 3 deocamdata dar in caz ca vreau sa mai adaug, as vrea sa fie posibil

Se pot controla dar trebuie sa stii tensiunea de alimentare a acestora si curentul cerut de fiecare. Odata cunoscute aceste marimii se poate trece efectiv la alegerea unei solutii de control (sau c-da). Daca vrei mai tarziu sa mai adaogi ventilatoare atunci ar fi bine sa stabilesti de la inceput cate si ce caracteristici tehnice vor avea.

-Pot folosi sursa calculatorului pentur alimentarea acestora?

Se poate folosi numai daca exista o rezerva de putere acoperitoare pentru comanda ventilatoarelor.

Cea mai simpla si chiar ieftina solutie, o reprezinta utilizarea unui LM317 (sau mai multe, in paralel, capsula tip TO-220)

Link spre comentariu
"DC 12V 0.11A"

"DC 12V 0.034A"

"DC 12V 0.44 A"

Cele trei ventilatoare.

Cat despre numarul maxim vor fi 5 probabil.

Cristian,

vezi ca s-a mai discutat la alt topic (la microcontrollere parca) cum comanzi turatia la ventilatoare.

Cel mai eficient e cu impulsuri modulate in durata (PWM pulse witdth modulation)

practic controland durata inpulsurilor variezi tensiunea medie (si curentul) pe ventilator, la inpulsuri care stau 50% ON, 50% OFF o sa ai jumatate din tensiune. la 70% ON 30% OFF o sa ai 70%, daca semlaul e 100% ON ai turatie maxima.

impulsurile comanda un tranzistor MOSFET in poarta, iar in circuitul de drena/sursa ai ventilatorul. Facand asa circuitul e foarte eficient din punct de vedere energetic si e usor de comandat numeric (digital) dintr-un microcontroller.

Varianta cu LM317 care e regulator de tensiune liniar, are avantajul simplitatii dar nu e eficient energetic la turatii mici, circuitul regulator va disipa (sub foarma de caldura) toata energia economisita de scaderea turatiei ventilatoarelor (ce iei pe mere o sa dai pe pere)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Am cautat prin forum inainte sa postez, dar nu cred ca l-am gasit. O sa-l caut iar, poate poate :D

Acum, totusi cred ca varianta cu PWM e prea complicata pentru mine. As vrea intai sa incerc varianta cu LM317.

Editat de CristianP
Link spre comentariu

Imi place "proiect cu Attiny13". Intotdeauna mi-am dorit sa programez un microcontroller. Acum daca pot sa fac asta si rezultatul sa fie fan-controllerul cu atat mai bine :)

In acel topic este si schema, si codul, tot ce am nevoie acum este o schema pentru programator. Daca m-ati putea ajuta in aceasta privinta v-as fi recunoscator.

Link spre comentariu
Imi place "proiect cu Attiny13". Intotdeauna mi-am dorit sa programez un microcontroller. Acum daca pot sa fac asta si rezultatul sa fie fan-controllerul cu atat mai bine :)

In acel topic este si schema, si codul, tot ce am nevoie acum este o schema pentru programator. Daca m-ati putea ajuta in aceasta privinta v-as fi recunoscator.

http://www.electronics-lab.com/projects/mcu/009/

http://1.bp.blogspot.com/_zqABT3suzXE/SL5w...00-h/atprog.gif

Editat de ciro
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock