Sari la conținut

Infrarosu...

trax

Postări Recomandate

Buna ziua la toti!! , ce am vrut io sa fac , am un telefon nokia n73 si am pus pe el un program care sa controlez orice aparat pe baza de inflarosu...problema este ca inflarosul din telefon nu emite pe distanta mare si am inceput sa fac un amplificator din un receptor ir si un emitator.....nu a mers, dupaia am incercat cu niste tranzistori ca amplificare pentru emitator...degeaba,am vorbit cu vecinul meu de repara televizoare si mia zis ca e mai complicat decat cred io...mia explicat mai multe de frecvente....nam inteles nimic , am cautat pe net niste scheme si am incercat acum 1 ora una cu un lm555....imi sta ledu ir aprins dar palpaie cand apas pe o telecomanda...nu trebuie sa stea aprins asta stiu sigur...nimic nu e gresit...oare sa fie de la senzor ir care scoate semnal de date pe minus?? trebuie pe plus in schema asta? alta schema nu exista dar nici complicata......nu mai am ideei

post-2611-1267931501_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai montat pe receptie GP1U52X ?

Daca dioda LED e idem ca cea din telefon atunci nu ai facut nimic (nu ai nici o amplificare). In plus, vorba vecinului tau, trebuie sa tii cont si de frecventa IR care poate fi intre 1... 430THz sau, in lungimi de unda: 0.7...300 um. Deci, s-ar putea ca circuitul tau sa nu vada frecventa de emisie in IR a telefonului mobil!

BAFTA smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu

vezi ca trasmisia pulsurilor la telecomenzi se face modulat, se foloseste o purtatoare de 30 - 50 KHz. Exista cicuite integrate receptor care contin fotodioda amplificatorul si demodulatorul si demodulatorul in aceeasi capsula.

un exemplu http://www.farnell.com/datasheets/30480.pdf

deci daca faci un circuit repetor (deci nu e necesar sa demodulezi) trebuie sa fi sigur ca poti emite din nou frecventele purtatoarei. (ciruitul de iesite poate comuta cu 50 Khz minim)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Ai montat pe receptie GP1U52X

nu pentru ca nu il am am folosit unul simplu....cu iesirea de semnal minus [ - ] daia si zic o fi din cauza lui ca sa imi stea aprins adica asa cred ca este deoarece imi raman tranzistorii deschisi....

daca folosesc receptorul TSOP care are si demodulator in el pot sa pun direct o dioda ir sau mai multe cu alt tranzistor ca amplificare?

Link spre comentariu

mda ar fi o idee sa folosesc integratul 74132 de la emitator in acea schema...dar nu stiu daca merge....pare simplu dar e mai complicat rofl2.gif

Link spre comentariu

mda ar fi o idee sa folosesc integratul 74132 de la emitator in acea schema...dar nu stiu daca merge....pare simplu dar e mai complicat rofl2.gif

Trebuia sa fi atent la ceea ce a scris "roadrunner", telecomenzile in TV au un semnal modulat, in speta cu 36-39 Khz (telecomenzile de TV) cu aproximativ 17 tipuri de protocoale pentru modulatie. Daca tu vei lua semnalul si-l vei amplifica in general vei amplifica doar o anvelopa a acestuia, drept pentru care receptorul nu v-a mai avea ce sa detecteze (semnal util). Efortul v-a fi inutil. Ar trebui sa faci o detectie a semnalului modulat, sa-l amplifici si apoi dupa aceia sa-l reconvertesti si sa-l emiti.

Link spre comentariu

asta am inteles, eu cautam o chema functionala si sa mearga...2-3 integrate...asta e numai sa fi mers.....o sa mai caut pe net...cine stie , cu pic nu o merge? scratch_one-s_head.gif

Link spre comentariu

ma tot gandeam la "inflalrosu" asta, oale de ce se cleama "inflalrosu" si nu scliem infrarosu cum ar fi colect sa scliem.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

roadrunner fara suparare dar vad ca numai sa critici pe altii sti daca nu sti o rezolvare nu mai posta nene...... chair.gif

nu ma supal flate...

contra neputintei nu am rezolvare.

eu ti-am scris ce cred eu ca trebuie sa faci, acum cat ai priceput tu din ce am scris e alta poveste.

RR

PS - m-am hotarat sa-ti mai dau o sansa.

1. foloseste un fototranzistor, pune-i o rez de 1K in colector la Vcc - si pune osciloscopul pe colector. Ar trebui sa vezi bust-uri de 36 Khz (intre 30KHz - 50KHz)

2. leaga colectorul la intrarea unei porti trigger Schmitt (74LS13 sau CD40106) -

3. iesirea portii trigger Schimtt o legi in baza unui tranzistor bipolar NPN un curent de colector min 200mA (sau un darlington) legi un led in circuitul de colector al tranzistorului inseriat cu o rez pe care o calculezi sa ai un curent ~80 mA prin led. (trebuie sa te asiguri ca ledul intra in conductie numai pe durata pulsurilor de 36 KHz altfel se va arde)

Poti sa faci teste cu un led normal ca sa vezi impulsurile cu ochiul liber, dupa care-l inlocuiesti cu un led de infrarosu. (ai nevoie de osciloscop)

sau faci schema de aici

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Interface/irext.htm

sau de aici

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Interface/irext2.htm

sau de aici

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Interface/irext3.htm

sau nu faci niciuna si te plangi in continuare ce grea e viata.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

daca explicai asa din prima era altceva....si oricum team intrebat daca folosesc acel TSOP da vad ca nu ai vazut.....oricum MULTUMESC

TSOP-ul ala e bun, dar are demodulator in el (ultimele doua cifre din cod reprezinta frecventa putatoarei) si daca nu ti se potriveste cu purtatoarea din semnalul tau IR atunci nu o sa demoduleze, si mai mult va trbui sa remodulezi la transmisie cu aceeasi putatoare (deci ai nevoie sa cunosti frecventa purtatoarei si sa faci un oscilator)

e mult mai simplu pentru tine sa receptionezi asa cum vine (cu purtatoare cu tot) si sa-l "copiezi" (repetor) cu un darlington direct pe un led de IR. Practic il iei asa cum vine si-l retransmiti. Facand asa nu conteaza putatoarea si va functiona cu orice purtatoare (cu conditia ca tranzistorul care comanda ledul sa poata comuta cu frecventa purtatoarei)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

am realizat montajul cu 2 tranzistori bc546a la 300mhz o rezistenta de 1k si un receptor ir si functioneaza am sa pun cateva poze si am sa revin mai tarziu cu montaju facut pe placa test si cateva modificari si o sa postez si schema

este ora 03:38 si nu merge uploadarea de fisiere...o sa pun pozele mai tarziu

Editat de trax
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock