Sari la conținut

Circuit masurare glicemie

titi

Postări Recomandate

Bine v-am regasit,

As vrea sa stiu cum as putea realiza un aparat de masurat glicemia. Ma gandeam ca ar merge un montaj cu un microcontroler si un LCD 1x16, dar ceea ce nu stiu, si sper sa ma lamuriti, e ce folosesc pe post de senzor? Are cineva vreo idee? Si cat de greu ar fi de facut programul!

intreb asta, nu neaparat ca o sa ajung sa-l pun in practica (desi imi doresc), ci mai mult.../ sa descoper lucruri noi intr-un domeniu... pentru mine aproape necunoscut.

scratch_one-s_head.gif support.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Masurarea glicemiei are la baza fenomene colorimetrice care au loc in urma reflexiei luminii pe o suprafata de o anumita culoare. Senzorul (adica ledul sau fototranzistorul), sesizeaza modificarea culorii unei benzi reactive pe care s-a depus o picatura de sange. Lungimea de unda a radiatiei emise este aprox. 680nm (aceasta lungime de unda se obtine cu ajutorul unui generator), iar modificarile de culoare conduc la modificarea lungimii de unda intre 460...600nm. Fototranzistorul se afla intr-un divizor, caruia ii modifica tensiunea. Aceasta tensiune este invers proportionala cu valoarea glicemiei iar masurarea acesteia presupune supunerea picaturii de sange cca. 60 secunde, timp necesar pentru terminarea reactiei chimice. In acest timp afisajul este blocat.

Deci, mai intai ar trebui sa stabilesti sau sa gasesti undeva corespondenta sau functia de variatie a tensiunii (divizorului senzorului) cu valoarea glicemiei sau macar a lungimii de unda cu valoarea glicemiei. Daca gasesti asta, chiar te rog sa-mi spui si mie!

Generatorul il poti face tot cu un anumit bloc din microcontroler.

Link spre comentariu

Mersi de raspuns, dar la asta nu m-am gandit.

Deci, unde as putea gasi variatia lungimii de unda cu valoarea glicemiei? Poate ma ajuta cineva.

Sa zicem ca voi afla acest lucru, ce as mai vrea sa stiu:

- cum fac generatorul de semnal stiind ca lungimea de unda=v/f ? Imi trebuie cumva o dioda (led) laser?

- optotranzistorul e unul mai special si ce model ar trebui sa-l cumpar?

- care este cel mai ieftin microcontroler care sa ma ajute sa fac calculele astea, care sa genereze si semnalul pentru obtinerea acelei lungimii de unda?

scratch_one-s_head.gif cool.gif

Editat de titi
Link spre comentariu

Salut,

cred ca generatorul de semnal il poti faci simplu dupa ce determini frecventa din formula ta: f=v/680nm, unde v este viteza luminii in vid (cred!)= 299.792.458 m/s, adica peste un 1GHz (sper sa nu fi gresit?).

Asadar, treaba nu e asa de simpla. Sa spunem ca restul le mai afli dar cum faci practic banda reactiva pe care s-a depus o picatura de sange?

stima

dan

Link spre comentariu

Titi,

e o palarie prea mare pentru tine proiectul asta.

fara suparare.

RR

ai dreptate, dar vroiam macar sa vad daca se poate...

subiectul as vrea sa ramana deschis, cine stie, candva, cineva, poate mai contribuie cu o parere..////

sadwalk.gif

Link spre comentariu

ai dreptate, dar vroiam macar sa vad daca se poate...

subiectul as vrea sa ramana deschis, cine stie, candva, cineva, poate mai contribuie cu o parere..////

sadwalk.gif

Titi,

orice se poate, dar nu orcine poate.

Gaseste si tu o aplicatie simpla care o poti finaliza, ca nu-ti foloseste la nimic sa te chinui cu ceva ce nu poti duce la capat.

(si e pacat de timp sa-ti dam sfaturi la un subiect care oricum nu duce nicaieri)

RR

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

titi, te-ai lasat batut pana la urma?

Nimic nu este imposibil daca vrem cu adevarat sa-l realizam. Oricum, realizarea unui dispozitiv de masurat glicemia (am vazut ca se gasesc pe piata la cca. 70 euro bucata), necesita ceva mai multa experienta cu microcontrolere decat in mod obisnuit. Si nu e numai asta.

Daca ai lasat dosarul deoparte, sa nu uiti unde l-ai pus, cine stie, peste cativa ani, s-ar putea sa continui... sau poate acest subiect al tau va starni interesul altcuiva!

Succes.

Editat de ciro
Link spre comentariu

• 2 years later...
  • 3 weeks later...

Am vazut aparate simple la care glicemia se stabilea prin compararea vizuala a petei de sange de pe hartia sensibila cu o scara de culori atasata. Aparatul (colorimetrul) construit se poate etalona, cred, dupa acea scara de culori, bineinteles daca se foloseste aceeasi hartie sensibila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock