Sari la conținut

Probleme amplificator

Mereanu

Postări Recomandate

Am construit schema de mai jos si au aparut doua probleme;

1.Mi se "umfla" difuzorul si nu stiu din ce cauza.Tin sa precizez ca atunci cind conectez rezistenta de 22k de la baza tranzistorului de intrare,la minus,nu mi se mai "umfla" difuzorul.Totusi,acest compromis ma obliga sa aduc ceva modificari schemei,ceea ce nu-mi prea convine.

2.Am incercat sa folosesc(si) finali mosfet,buz 91,dar nu au niciun efect,ca sa zic asa.In schimb,am probat o pereche de mosfeturi de mica putere,bf 256,si imi reda un sunet foarte clar,in jur de vreo 0,5-1 w.Toate probele le-am facut la o tensiune de 9 v si 500 miliamperi,asa ca nu am "reusit" sa defectez vreo componenta a montajului.Astept solutii la cele dou probleme.

Multumesc anticipat

post-2695-1265791211_thumb.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am construit schema de mai jos si au aparut doua probleme;

1.Mi se "umfla" difuzorul si nu stiu din ce cauza.Tin sa precizez ca atunci cind conectez rezistenta de 22k de la baza tranzistorului de intrare,la minus,nu mi se mai "umfla" difuzorul.Totusi,acest compromis ma obliga sa aduc ceva modificari schemei,ceea ce nu-mi prea convine.

2.Am incercat sa folosesc(si) finali mosfet,buz 91,dar nu au niciun efect,ca sa zic asa.In schimb,am probat o pereche de mosfeturi de mica putere,bf 256,si imi reda un sunet foarte clar,in jur de vreo 0,5-1 w.Toate probele le-am facut la o tensiune de 9 v si 500 miliamperi,asa ca nu am "reusit" sa defectez vreo componenta a montajului.Astept solutii la cele dou probleme.

Multumesc anticipat

Trebuie sa folosesti o sursa de tensiune cu + si - de 25v si nu una de 9 volti. Pentru proba si a nu arde piesele poti pune niste rezistori de putere (egali) in serie cu sursa.

Pentru ca difuzorul sa nu se "umfle" la pinul OUT al schemei trebuie sa masori zero(0) volti fata de masa.

Daca tensiunea este usor diferita poti schimba rezistorul R6 cu un semireglabil de cca 1k si sa aduci tensiunea la 0.

Succes.

Link spre comentariu

as avea si eu o intrebare: am un amplificato audio de 100w si as dori sa aibe volum cumva adica sa dau mai incet sau mai tare si ce fel de radiator ar trebui sa ii pun?

Cu ce este facut amplificatorul asta de 100W? Cu tranzistoare, integrate?

Ca sa dai volumul mai tare sau mai incet trebuie sa montezi pe intrarea amplificatorului un potentiometru (mono). Vezi ca, in forum, la Intrebarile Incepatorilor ai sa gasesti un topic cum se monteaza potentiometrul. S-a mai discutat acolo.

BAFTA :hi:

Editat de releu
Link spre comentariu

• 4 weeks later...
Mersi Dan57,am facut cum ai zis tu si nu mi se mai umfla difuzorul.Schema se aude "cristal".Totusi,nu-mi functioneaza cu mosfeti.De ce oare?

Cred ca intrebarea asta merita un raspuns. NU SE POT INLOCUI TRANZISTOARELE BIPOLARE CU CELE MOSFET !!! Denumirea diferita a terminalelor (E,B,C vs. S,G,D ) ar fi trebuit sa-ti dea de gandit. Daca nu cunosti semnificatia lor, intreaba.

Raspunsul ar fi ca cele doua tipuri de transistoare se polarizeaza diferit si functioneaza diferit. Nu cred ca e cazul sa aprofundez.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock