Sari la conținut

Postări Recomandate

De curand am cumparat un transformator toroidal de 24V / 5A . L - am legat la sursa din atasament , dar integratul (LM723) , se arde din cauza ca tranzistoarele consuma prea mult curent in baza . Consumatorul e de 12V / 2,8A .

In atasamente , am inlocuit tranzistoarele TR1 , TR2 din imaginea cu numele schematic , cu schema din imaginea 01 .

Am incercat sa pun in locul lui TIP122 un BD243 , dar tot se arde . Va rog sa ma ajutati sa fac integratul sa nu se mai arda , fiindca pana acum am mai folosit un consumator de 12V / 2,8A , insa am folosit alt transformator , unul de 2 X 12V / 5A , iar atunci nu s - a ars integratul , consumul din pinul 10 fiind chiar mai mic de 1 mA , iar acum , cand vreau sa masor curentul din pinul 10 , multimetrul arata ,,1'' pe scala de 200 mA .

post-1281-1264257056_thumb.jpg

post-1281-1264257062_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 74
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Pe aparat , arata 1 apoi liber dupa el , pe scala de 200 mA , in timpul functionarii , apoi , la scurt timp , integratul s - a ars , am patit asta cu doua integrate care erau functionale , stiu asta fiindca le - am folosit inainte cu un alt transformator de 2 X 12 V / 5A . 1 mA am masurat cu un integrat functional , dar pe transformatorul de 2 X 12 V / 5A .

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe aparat , arata 1 apoi liber dupa el , pe scala de 200 mA

Aceasta inseamna depasire de domeniu, deci peste 200mA, mai mult de 150mA, curentul maxim care-l suporta 723, incercati si inseriati intre pinul 10 si tranzistor, o rezistenta de cca.270-300 ohmi.

P.S.

Aparatul este bun, nu are siguranta interna arsa, alti curenti(domenii/ consumatori) ati masurat si indica corect?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am pus o rezistenta de 330 Ohmi , dar comsumul tot a depasit 200 mA , apoi am pus una de 15 K Ohmi (de aceasta am gasit mai repede) , la care multimetrul a afisat 0 , pe scala de 200 mA , la fel pe scala de 20 mA .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multimetrul a afisat 0

0 sau 0000?Poate totusi are multimetrul ceva?Cu rezistenta de 330 ohmi nu poate depasii 110mA nici cuplat direct dupa redresare.Verificati siguranta aparatului, cred ca acolo este problema.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aveti dreptate , aparatul meu este defect sau siguranta acestuia este arsa , am masurat cu alt aparat , care arata cu sau fara rezistenta un consum de 300 - 400 micro Amperi pe pinul 10 . Totusi am verificat celelalte integrate arse , dar acestea chiar sunt arse , deoarece nu functioneaza deloc sursa cu ele .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aveti dreptate , aparatul meu este defect sau siguranta acestuia este arsa

Ce aparat aveti, al meu are in interior(trebuie deschis) o siguranta la limita celui mai mare domeniu,fara borna suplimentara de curenti mari.

dar acestea chiar sunt arse , deoarece nu functioneaza deloc sursa cu ele .

Ati cuplat cumva o sarcina inductiva(motor, releu) pe iesire?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

au siguranta inauntru dar nu e arsa .

Ati vazut, sau ati masurat-o? Deci singura manevra dupa care nu a mai functionat a fost inlocuirea transformatorului, sau au mai fost si incidente?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tot am mai ars un integrat chiar daca consumul este atat de mic pe pinul 10 . Nu am tensiune variabila dupa integrat , am fixa 4,5V , degeaba rotesc potentiometrul . Am incercat cu alt potentiometru , chiar cu alta sursa , dar tot nu functioneaza .

Sigurantele apratelor le - am masurat cu un buzzer . Sursa a functionat miercuri , dar de atunci nu am mai folosit - o decat azi , cand am ars integratul .

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Integratele sunt cumva IPRS? Daca da, intrerupeti conexiunile pe pinii 2 si 3 si vedeti rezultatul. La cele de IPRS, tranzistorul intern de limitare era foarte putin fiabil, eu il dublam pe exterior cu un BC, intre 10 C, 2 B si 3 E.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock