Sari la conținut

Postări Recomandate

up...donpetru, iese ceva sau nu iese? Scuzati-mi curiozitatea dar de abia astept sa vad aparatul ala de sudura, adica schema.

La proiectul aparatului de sudura mai am de lucru. Vreau doar putintica rabdare. Nu cred ca am sa pot sa-l termin pana la 1 noiembrie deoarece, precum am mai spus mai sus, proiectul va avea circa 50-80 paginii unde voi prezenta un memoriu tehnic de calcul si schema aferenta. In plus, am sa incerc din rasputeri sa realizez si PCB-ul, ceea ce cred ca imi va mai lua cateva zile. Printre altele mai am si alte treburi de facut, inclusiv de tradus materialul promis la sectiunea teoretica de la "Incinte acustice si difuzoare" din forum.

Ma tot bate gandul sa intreb daca in loc de vtranzistoare am folosi ntiristoare rapide.dar si astealalte au o fregventa de lucru destul de mare si sr folosesc la converetoarele de fregventa pt actionarea motoarewlos.?

PS am pus doar intrebarea . :109:

Sigur ca da.

Daca generatia actuala de invertoare de sudare utilizeaza IGBTuri si se merge pe frecvente ridicate, precedenta cu mosfeturi nedepasind de regula 20 Khz, inainte ce crezi ca se foloseau?

Tiristoare rapide... Despre acestea sudorii spuneau ca "fluiera". Asta din cauza ca frecventa de lucru este in banda audibila. Cu tiristoare romanesti rapide (F) facute pe linia AEG se poate merge pana la circa 5-6 KHz. De altfel, primul invertor pe care l-am facut, prin anii 80 pentru taiere cu microplasma era cu tiristoare rapide (tq-sub 20 us, selectate de la IPRS) si am mers pe 2500Hz. La vremea respectiva era o realizare.

Firme de prestigiu cum sunt de exemplu Kemppi si Miller (Big Blue) au avut in programul de fabricatie invertoare pt sudare MMA cu tiristoare, cam pana prin anii 90-95. Nu demult am avut la reparat un Miller cu tiristoare. Sigur ca la posibilitatile actuale, nu e normal sa ne apucam sa mai facem invertoare cu tiristoare...

Asa ca, tiristor-ule, intrebarea ta e cat se poate de fireasca.

• 3 months later...
Ati reusit ceva sau nu?

La proiectul aparatului de sudursa in comutatie mai am de lucru, proiectul este destul de laborios iar o data exacta pentru terminarea sa nu pot momentan sa spun. Oricum, va mai dura cate luni bune. Atunci voi prezenta sub forma de "handbook" in circa 100-120 pagini, proiectul, cu explicatii (calcule) teoretice si detalii practice de executie. Din pacate, handbook-ul nu va fi free. Inca nu m-am hotarat asupra pretului.

• 2 months later...

salut,am intrat an posesia unei surse de sudura rehm germana,380A.Este compusa din doua blocuri legate an paralel,sursa este arsa,foloseste ca tranzistoare de putere feturi din seria gt60m 301...304,patru tranzistoare se afla antru-n bloc comandand doua transformatoare de ferita.tensiunea de la bornele de lucru e de 60 v si e stabila la reglarea potentiometrului,reglandu-se numai curentul de cudare.Daca ma puteti ajuta cu o schema de preferinta a ei daca se poate,m-ar interesa o modificare pentru alimentarea la 220v,respectiva se alimenteaza la 380v.Am ancercat sa extrag schema componentelor dar e cablaj multistrat si nu pot merge departe cu analizatul.Tranzistoarele le-am cumparat,le-am montat an sursa,functioneaza ff bine un singur bloc,celalalt are un sunet ascutit,probabil nu sant f bine amperecheate dar nu asta ar fi problema,pot oare sa o modific la tensiunea de 220v ? Ce am putut observa ca sant doua punti redresoare care culeg din cele trei faze,se filtreaza cu patru condensatori 470/350v iar curentul continu de la punti e pus an paralel,problema e ca mai foloseste montalul si o conexiune de masa de la ansumarea condensatorilor.daca ma poate ajuta cineva cu o idee....

buna ziua

Si pe mine ma intereseaza o schema de convertizor static de sudura cu igbt-uri.Am deja doua igbt Mitsubishi cm100dy-24h

,o punte redresoare trifazica,toate dintr-un convertizor de frecventa trifazic.Poate s-ar putea folosii si partea de driver ptr c-da igbt.Ma insciu si eu sa cumpar cartea d-ului Donpetru.Sper ca pretul sa fie acceptabil.

cu stima electricianu

La proiectul aparatului de sudura in comutatie mai am de lucru. Din pacate timpul disponibil acestui proiect este foarte redus iar pana la terminarea acestuia, foarte probabil pe la sfarsitul acestui an, mai este. Pretul de achizitie a handbook-ului inca nu l-am stabilit dar foarte probabil se va situa la pretul de achizitie a unei carti din comert (deci, va fi o carte si NU se va vinde in format electronic). Acest handbook sau tutorial va contine in peste 100 pagini cum se realizeaza un aparat de sudura in comutatie. Intentionez sa-l traduc si in limba engleza.

Asadar, rog putina rabdare, deoarece ceea ce veti citi in acel handbook - care veti fi interesati - va fi unicat in literatura de specialitate din Romania si chiar in lume in forma prezentata.

Vizitator crriss
stiti un echivalent pentru 1MBH50D-060 ? le-am cautat peste tot sa le cumpar si nu am gasit,daca stie careva unde le pot gasi s-au un echivalent,va rog ajutatima.

incearca sa folosesti IRGS30B60K, sau IRGB30B60K, IRGSL30B60K, de la International Rectifier. Daca iti trebuie 1MBH50D-060, pot sa iti trimit.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock