Sari la conținut

Postări Recomandate

Dl. miron1947, multumesc foarte foarte mult. Cat m-am chinuit sa descarc fisierul ala. Acum mai ramane sa studiez schema. Am vazut ca finali sunt IRF740. Hm...credeam ca folosesc IGBT-uri, dar e buna si asa decat deloc. Oricum, inca odata multumesc...dator cu o cinste. :091:

Daca gasiti una pe IGBT, am inteles ca alea sunt mai rezistente, rog useri sa o posteze.

Cat de proiectat una...nu stiu...sa vedem ce spune admin-ul. Ar fi totusi interesant sa incercam sa facem una prin forte proprii dar trebuie experimentata...alti bani pierduti, alta bataie de cap. Ce sa facem...asta e electronica.

Am analizat schema aparatului de sudura de la "epsi" si nu cred ca ai sa poti suda cu electrod de 3-25. Pentru a suda cu 3-25 iti trebuie cel putin 150A "pe arc", daca nu ceva mai mult. In plus, sunt dezamagit de tranzistoarele utilizate in etajul final care la o prima analiza a datelor de catalog: 400V 10A ??? si capsula T0-220 sunt complet nepotrivite pentru ceea ce doresti tu. Cu schema de la epsi, la o analiza generala a ei, ai sa poti suda in puncte, maxim 60 - 80A "pe arc". Va rog sa ma contraziceti daca gresesc.

Acum sa revin la cele spuse de mine in primul post din acest topic. Proiectarea si realizarea unui aparat de sudura in comutatie necesita o munca enorma in ceea ce priveste alegerea unei scheme care sa prezinte performante de reglaj si mentinere a tensiunii de sudare pe impedante mici comparabile cu valoarea impedantelor de scurcircuit. Am putea face lucru asta dar trebuie sa avem timp, cineva daca nu eu, pentru realizarea unui prototip, care inseamna bani. O modalitate ar fi sa modificam (marim) valoarea curentului de sudare schemei aparatului de sudura de la "epsi". Ar fi o solutie. Aici este adevarat ce spune releu si ce a auzit ca IGBT-urile sunt mai bune pentru asa ceva. Chiar de curand am vazut un astfel de aparat de sudura care la o prima analiza a schemei, mult mai bine pusa la punct ca cea de la "epsi", continea in etajul final patru IGBT-uri de tipul HGTG20N60B3D (echivalent cu IRG4PC40UDPBF), avand caracteriticile 600V - 40A (tensiunea in gol a aparatului de sudara daca imi aduc bine aminte era aprox. 70 - 80Vdc). Cei drept schema aceea permitea sudura la un curent de pana la 180 - 200A. Cred ca daca mai adoga producatorul inca o pereche se putea suda lejer si cu electrod de 4. Am putea, spre exemplu, sa-i facem o modificare in acest sens schemei de la "epsi". Acum depinde cum privesc ceilalti useri aceasta modificare (cat de utila si necesara este ea) si cat de mult este dispus releu sa o incerce practic. Daca nu pana la urma am sa o incerc eu dar din pacate nu prea am timp.

Sunt fan al aparate;or de sudura mici si fiabile,deci intru in joc.Aparate de sudura cu traf am facut de diferite marimi si cu caracteristici ff bune.Aparatul de la epsi pare mai scump daca il faci decat daca il cumperi de la Metro.Si acolo e destul de scump.Pe mine ma deranja Traful final,care s din ferita dar nu da codul si numar de spire ....etc.Deci sunt interesat pt un asa aparat mic,usor si fiabil.

Am gasit o schema de aparat de sudura in comutatie. Ce pareri aveti?

Invertec_130_aparat_de_sudura_in_comutatie.pdf

Am putea sa-i marim putin curentul de sudare schemei acesteia, mi se pare mai serios facuta decat cea de la "epsi".

P.S. Schema de la "epsi" se pare ca este copiata de pe site-ul asta:

http://sg-sg.chat.ru/sw_sch.htm

LATER EDIT:

1. Scuze pentru link, cateodata functioneaza, cateodata nu.

2. Tocmai am rasfoit mai atent pdf-ul mai sus postat si vad ca aparatul de sudare are intrare pe 115VAC. Dar, se pot face ajustarile necesare functionari la 230VAC.

Am gasit o schema de aparat de sudura in comutatie. Ce pareri aveti?

Cred ca mai bine am modifica sursa de la "epsi" (se pare ca si admin-ului ia placut sa fenteze cenzura - tare faza petrule). Cel putin sursa de la "epsi" e probata, avem si ceva PCB-uri.

Ce as dori sa stiu: daca merge inlocuit IRF740 cu IGBT-urile vazute de donpetru in aparatul ala de sudura ?

M-am uitat putin la datasheet-ul IGBT-urilor, mai exact IRG4PC40UDPBF, si mi se par mai serioase asa la prima vedere si mai sigure. In plus, pretul unui IRG4PC40UDPBF este circa 12-15lei, nu foarte mult...zic eu la ce caracteristici are 40A continuu, 160A impuls (sper sa nu gresesc, parca asa spunea datasheet-ul).

In concluzie. opinia mea: sa modificam aparatul de sudura de la "epsi" ca sa pot suda cu electrod de cel putin 3, daca se poate si cu 4 e si mai bine. Totusi, as dori sa stiu si opinia celorlati care au realizat daca nu aparate de sudura in comutatie, surse in comutatie obisnuite. Orice parere e bine venita.

Acum am vazut. In schema de la "epsi" sunt 8buc IRF740 si nu 4, cum initial credeam. Daca as incerca, financiar vorbind sa le inlocuiesc cu IGBT-uri, as cheltui aprox. 100 lei numai pe trazistoare (pe IRF740 mai putin). Cam mult. Cred ca, mai bine as cumpara unul de la metro, vorba lui tiristor de mai sus:

Aparatul de la epsi pare mai scump daca il faci decat daca il cumperi de la Metro.

Deci, ce imi recomandati sa fac ? Oricum, nu vreau unul clasic ci unul in comutatie. Apropo, ceva preturi de aparate de sudura in comutatie, pe unde as putea sa vad sau sa gasesc ???

P.S. Analizand schema de la "epsi" si cealalta si tanand cont de efortul depus, ajung la concluzia ca in ziua de azi nu prea se merita sa mai faci ceva, doar din pasiune.

Acum am vazut. In schema de la "epsi" sunt 8buc IRF740 si nu 4, cum initial credeam.

Da, ai dreptate. M-am uitat mai bine pe schema si am vazut si eu. In plus, nu prea imi place la schema de la "epsi" ca trebuie neparat utilizat foita de mica electroizolanta pentru fiecare tranzistor. Este foarte important ca la curenti mari prin semiconductori, pentru a mai buna disipatie a puterii, sa nu existe un element izolant intre capsula tranzistorului si radiator. Aparatul de sudura pe care l-am vazut, avea parmise IGBT-urile cu colectoarele la masa (asemenea topologiei etajului final de la amplificatoarele QSC). Ma gandeam sa incerc ceva asemanator si sa fac modificarile de rigoare in schema. Totusi, nici driver-ul din schema nu prea imi place, implica utilizarea a inca unui transformator de separare suplimentar. Oricum, am sa mai ma gandesc.

Am sa incerc in zilele urmatoare sa fac si sa prezint o schema pe care sa o propun dezbaterii pe acest forum, urmand ca dupa dezbateri, sa incercam sa o realizam practic. As dori in acest sens sa exprimati opiniile voastre. Adica, daca "se merita" sau ne intoarcem la vorbele lui tiristor de mai sus, expuse citat de releu ? Deci... ????

Fratilor! Daca prin proiectare ajungem la un aparat ff bun pretul nu mai conteaza.Satisfactia ca ai facut e enorma si merituoasa.deci sa vedem proiectul Petre.Eu sunt interesat ca am nevoie.Nu-mi e tot una sa car 23kg sau 8kg.

:a9:

donpetru, cam cand crezi ca termini si poti sa ne arati schema de care spuneai ? De curiozitate intrebam si eu. Oricum, pana la sfarsitul anului am timp, momentan trebuie sa finalizez interfonul.

La schema aparatului de sudura in comutatie am inceput deja sa lucrez. Cred ca pana la sfarsitul lunii am sa prezint schema. Putina rabdare atat tot. Aceasta schema vreau sa reprezinte un punct de plecare in constructia si realizarea unui aparat de sudura simplu si fiabil (curent de sudura pana la cel putin 200A). Ca idee, vreau sa va spun ca m-am hotarat sa utilizez IGBT-uri iar schema propriu-zisa sa contina toate detaliile necesare unei functionari corecte din toate punctele de vedere. Momentan sunt la alegerea driver-ului. Am sa prezint, tot in materialul respectiv, un memoriu tehnic de calcul in acest sens. De fapt cam tot materialul respectiv, pe langa schema in sine, va contine si explicatii teoretice si practice utile, pe care o sa va recomand sa le cititi (special pentru cei care sunt interesati de realizarea unei surse de tensiune in comutatie). Am de gand ca dupa prezentarea acestei surse in comutatie pentru sudura sa prezint ulterior si anumite modificari care se pot face la aceasta pentru transformarea ei intr-un invertor de tensiune, unde tensiunea de iesire sa se poata adopta in functie de necesitati. Dar, putina rabdare pentru ca un astfel de proiect nu se realizeaza asa... peste noapte.

Descarcarea este prin tot ansamblul,dar se incalzeste diferit, in functie de rezistenta materialului sau a contactului.

Sudarea cu energie inmagazinata in condensatoare intra in categoria procedeelor de sudare prin presiune cu impuls.

Mai este cunoscuta si sub denumirea de sudare cu energie inmagazinata sub forma de camp electric.

O alta posibilitate de utilizare a energiei inmagazinate este sub forma de camp magnetic in miezurile

feromagnetice ale unor transformatoare prevazute cu intrefier.

Aparatele de sudare cu energie inmagazinata in condensatoare pot fi cu descarcare directa a bateriei de

condensatoare pe cicuitul de sudare, sau pot fi cu descarcare prin transformator intercalat intre baterie

si electrozii intre care se amorseaza descarcarea.

La descarcarea directa, in circuit se va produce un curent determinat de rezistenta de contact dintre cele

doua piese care se sudeaza. Curentul de descarcare e maxim in momentul initial, tinzand exponential la zero,

iar valoarea caderii de tensiune pe rezistenta de contact scade exponential catre zero.

In cazul descarcarii prin transformator, acesta se dimensioneaza cu un raport de transformare destul de mare

pentru a rezulta o amplificare de curent satisfacatoare astfel incat sa fie posibila sudarea.

Cel mai mare avantaj al procedeului e ca acumularea se face incet, cu putere mica (incarcarea e controlata,

cu limitare de curent), pe cand cedarea energiei este rapida, cu puterea optima impusa de procesul tehnologic.

Urmarind postarile celor de dinainte reese ca toti vor sa sudeze cu electrozi de 3,25 si 4.O sudura cu electrod de 2,5 e suficienta si daca merge fara intreruperi cu cordonul bun ,eu zic ca aparatul e super.Sudarea cu 3,25 si 4 se fac la materiale groase si de catre profesionisti.Recomandarea mea e sa ne axam pe un aparat care sa mearga cu 3,25 maxim fara probleme si toti vor fi multumiti.Recent am aflat ca un aparat de acesta ar fi la 2000 lei,mult,eu in saptamana carea vine voi da o raita prin Metro,Selgros,Practiker sa vad preturile si caracteristicile.Am citit pe un alt forum ca sa facut dar nu mergea ca lumea se intrerupea sudura[arcul]. :a9:

Asa cum am promis am dat o raita prin magazine si am gasit: Ap Sud in Comutie Boch= 2300 lei cu garantie n1-2 anielectrod de 2,5 mm.

Einhalt i25 A elect-2-2,5= 1560 lei si invertor la de sudura cu 600 lei.La nici una nu se da schema de principiu,dar au garantie.Nici unul nu depaseste grosimea electrodului de 2,5mm. :a9:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock