Sari la conținut

Modificare alimentator


Postări Recomandate

Am un alimentator construit de mine pe care azi l - am modificat , pentru a obtine tensiunea reglabila de la 3,5 la 30 V . Am facut aceasta modificare pentru ca , folosind alimentatorul in configuratia anterioara , cand reglam tensiunea din potentiometru , acesta nu modifica tensiunea decat pana pe la jumatea cursei , deci imi era mai greu sa reglez .

Asa ca am modificat astfel : am inlocuit rezistenta de 15KOhmi cu una de 8,2 KOhmi , iar pe cea de 3,9 KOhmi cu una de 2,2 KOhmi . In rest am pastrat valorile initiale . Am atasat schema modificata , schema dupa care am modificat (se afla la pagina 11 a PDF - ului) . Va rog sa - mi spuneti daca modificarile facute sunt facute cum trebuie .

Am calculat ca pe rezistenta de 8,2 K este o cadere de tensiune de 23V la tensiunea de iesire maxima (30V) , iar pe rezistenta de 2,2 K este o cadere de tensiune de 6,4 V tot la tensiunea de iesire maxima . Deci prin cea de 8,2 K circula un curent de 2mA , iar prin cea de 2,2 K tot un curent de 2mA ? (aceasta am calculat cu Legea lui Ohm) .

post-1281-1261492258_thumb.jpg

869AFDF1d01.pdf

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dvs. ati modificat mai mult fata de schema, tranzistorul de iesire este Darlington in varianta originala, iar potentiometrul de reglaj, nu are o rezistenta serie 1,2K, deci U ref in varianta Dvs. este mai mica, cu cca, 1/5 din U ref al 723.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am masurat Uref (de pe pinul 6) = 7,15 V , iar ca tranzistor eu folosesc tot MJ3001 , dar am uitat sa spun .

Doream numai sa modific plaja de reglaj a tensiunii , fiindca inainte potentiometrul regla numai pana la jumatatea cursei , iar apoi ramanea tensiunea maxima .

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dar e gresit daca las rezistenta de 1,2 K , pentru ca daca o suntez , atunci am pe pinu 5 aproape 8 V , iar in datasheet zice ca Upin5 este de maxim 8V . Tensiunea imi variaza cu rezistenta de 1,2 K de la 3,5V la 30V , este cat imi trebuie .

Vreau doar sa intreb daca cele doua rezistente schimbate , cea de 8,2 K , cea de 2,2 K sunt bune daca pun de 0,25W , in cazul in care pe cea de 2,2K am o tensiune de 6,4V , iar pe cea de 8,2K o tensiune de 23V , Ceea ce rezulta ca prin fiecare trece un curent de aproximativ 2mA (0,002A) , iar puterea disipata este de 0,018 W pentru cea de 2,2K , iar pentru cea de 8,2 K este de 0,06 W . Este corect asa ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Iar despre rezisteta aceea de 1,2 KOHMI , in cazul in care U iesire se incadreaza in parametrii de care am nevoie , este bine daca o las ?

Da, Dvs. ati modificat divizorul de iesire si obtineti excursia tensiunii care o doriti cu acesta rezistenta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Condensatorul de filtrare pentru aceasta sursa se poate monta in afara PCB - ului , ca in imagine ? Vreau sa fac asta pentru ca nu imi permite spatiul sa montez condensatorul pe cablaj fiind prea mare .

post-1281-1262964029_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. era mai simplu daca puneai un potentiometru liniar ca sa`ti regleze toata cursa sau un pontentiometru multitura.

2 eu in locu tau as fi optat pt lm 317 | 1,5-40V 1,5 A si daca vrei sa cresti amperajul foloseti 2-3 tranzistori de putere 2N3055(in functie si de traf ).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Buna ziua. Nu vreau sa deschid un nou topic pentru intrebarea mea, asa ca voi scrie aici: am urmatoarea sursa post-1281-005048000 1313324053_thumb.gif pe care o folosesc la alimentarea montajelor care le realizez (de ex: montaje cu LED-uri,etc).

As vrea sa conectez un LED rosu, si cateva componente daca mai este nevoie pentru ca LED-ul sa se aprinda in momentul in care la bornele sursei se conecteaza un consumator care are un consum mai mare decat curentul maxim stabilit de rezistenta Rsc si in momentul in care are loc un scurt circuit accidental la bornele sursei.

Am folosit u montaj cu tranzistor NPN, o rezistenta si un LED, post-1281-097797400 1313324291_thumb.jpg care a functionat, dar de fiecare data a determinat incalzirea nejustificata a tranzistorului notat pe schema cu trz. NPN de putere.

Va rog, daca se poate sa ma ajutati sa realizez un montaj care va semnaliza suprasarcina. Multumesc anticipat.

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mihai, dezlegi colectorul lu BC549 din pinul 13 si legi de colector o rezistenta in serie cu un led pe care o duci la pinul 11 si 12 a 723. Anodul ledului va trebui sa fie spre pinii 11, 12 a LM723. Dupa aceea, baza tranzistorului BC549, asa cum e acolo, o legi la pinul 2 a LM723 iar iesirea OUT(+) la pinul 3 - Lm723. Asta e tot.

Editat de politehnica
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspuns.

Revin cu alta intrebare: vreau sa realizez sursa din schema aceasta: J_031.pdf vreau sa renunt la posibilitatea reglarii curentului (vreau sa fie limitat la o valoare stabilita doar prin R14). In acest caz, care componente ar trebui inlaturate sau modificate?

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu ajutorul potentiometrului P2 de 10k se poate regla curentul la valoarea dorita. Puteti folosi un semireglabil in loc de potentiometru. Acum nu stiu daca va ajunge limita de 1A. Daca doriti un curent mai mare, puteti sa micsorati R14. Deci, va trebuie doar putina vointa ca sa determinati practic pe montajul nou construit valorile optime pentru P2 si R14 (de fapt, numai pentru R14 si pozitia optima a cursorului semireglabilului P2).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock