Sari la conținut

Problema cu alimentarea unui amplificator auto.

Postări Recomandate

Buna ziua.

Am un amplificator auto DLS CA-23 ,2x135W pe care il alimentez cu un transformator cu 2 bobine a cate 11.2 si 11.5 V legate in paralel,sectiunea secundarului fiind de 4 mm,lungimea miezului fiind de 118 mm,latimea de 170 mm,iar grosimea/inaltimea de 57.8 mm.

Problema este ca la un volum de pana in 40%,fara a taia frecventele joase,cu 4 boxe Technics SB-CS65 60W, 6 Ohm/fiecare ,conectate cate 2 in paralel pe fiecare iesire (3 Ohm/canal),se ineaca.

Sa fie problema alimentarii?

Am 4 condensatori de 4700mF la 16V,plus o punte redresoare destul de maricica,nu ii cunosc tensiunea de lucru,dar dupa cum este construita,pare de putere (e patrata,cu latura de 4,4 cm si grosimea de 1,5 cm si bornele destul de sanatoase - 1 cm latime fiecare) din care pleaca un cablu de alimentare de "doi jumate" catre amplif.

Transformatorul este unul vechi si destul de ruginit,gasit prin pod (insemnand ca e de prin anii '70-'80),cu o carcasa mare si cubica,cu fante de iesire a aerului (oblice),la care am remarcat urmatoarele:

-4 bobine (2 primare,2 secundare),

-bobinele primare sunt legate intre ele in serie (punte intre sarmele de intrare in bobina) iar cablul pentru 220v legat la cele 2 iesiri ale lor,

-grosimea sarmei secundarelor este de 4 mm,

-fiecare bobina scoate o tensiune diferita,dar apropiata ca valoare (11,2 si 11,5 V),

-secundarele le-am legat intre ele in paralel,legand intrarea primei bobine cu iesirea celeilalte,iar la a doua bobina la fel.

Semnalul audio provine de la PC,dintr-o placa audio slaba si destul de veche ca model.

Am incercat alimentarea lui si cu un redresor auto de 16A,iar "inecatul" survine la un volum mai mic de 40%.

Unde sa fie problema?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ajunge la 11,23 V.Tensiunea de alimentare este de 14.11 V pe "mute".

"Inecatul" devine din ce in ce mai sesizabil cu cat ridic volumul peste 40%.

De la 60-65% devine insuportabil.

Mentionez ca la volumul de 40% ,distorsiunile sunt USOR sesizabile.

Editat de Criss-T
Link spre comentariu

Topicul l-am deschis in ideea de a afla daca transformatorul meu are destula putere sa alimenteze amplificatorul sau nu.Desi pare ca nu,eu cred ca ar trebui sa aiba puterea necesara,datorita sarmei de 4 mm din secundar,in 2 bobine puse in paralel,ceea ce ma duce cu gandul ca s-ar dubla cumva si amperajul.

Link spre comentariu

-secundarele le-am legat intre ele in paralel,legand intrarea primei bobine cu iesirea celeilalte,iar la a doua bobina la fel.

...

Unde sa fie problema?

1. Dupa cum v-ati exprimat, as tinde sa cred ca nu ati legat in paralel bobinele secundare? V-ati exprimat ca si cum ati lega inceputul unei bobinei cu sfarsitul celeilalte, ceea ce inseamna = SERIE, nu paralel. Dar, ma rog, poate v-ati exprimat gresit si le-ati conectat pana la urma in paralel?!!!

2. Despre ce tip constructiv de transformator electric este vorba? Cu miez 2U, cu doua bobine primare si doua secundare? Sau cu miez U+I? Daca nu sunteti sigur de raspuns, ar fi de preferat sa postati o imagine.

3. Dupa modul cum ati prezentat problema, se pare ca atacati cu semnal de subwoofer niste incinte acustice care nu prea pot reproduce acest domeniu de frecventa si nici nu pot suporta puterea pe acel domeniu. Nu cumva aveati filtru de subwoofer activat pe DSL CA-23 cand v-ati apucat sa faceti acele teste?

Numai Bine

Link spre comentariu

criss006.jpg Acelea sunt bornele primarelor.Legate intrarile intre ele,iar 220-ul intra in serie in ele.

criss005.jpg Acelea sunt bobinele secundare,pe care le-am legat asa : intrarea primei cu iesirea celeilalte,iar intrarea celeilalte cu iesirea primei. Am incercat sa le leg iesirile una cu alta,intrarile la fel,dar imi da scurt circuit.

Sa fie problema la legarea primarelor?Oare daca alimentez primarele separat,se ard? Adica,sa nu le las in serie cum sunt acum,ci sa le leg in paralel.

Link spre comentariu

Oare daca alimentez primarele separat,se ard?

Da, lasati-le in serie, iar in secundar, deoarece aveti tensiuni diferite in AC, utilizati 2 punti(una pe fiacare infasurare) si cuplati iesirile lor impreuna(+ cu + si - cu -).

Link spre comentariu

Daca doriti sa legati secundarele in paralel, verificati fazele asa,legati arbitrar doua capete intre ele si masurati ce tensiune aveti intre capetele libere, daca tensiunea este de 24VAC, sunt inseriate si trebuie unul dintre ele inversat.In aceasta situatie aveti doua optiuni, redresare dubla alternata cu priza mediana, sau legarea in paralel a celor doua secundare, dar aceasta solutie, eu nu v-o recomand. deoarece daca au tensiuni diferite, cel cu tensiune mai mare va debita in cel cu tensiune mai mica.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Daca doriti sa legati secundarele in paralel, verificati fazele asa,legati arbitrar doua capete intre ele si masurati ce tensiune aveti intre capetele libere, daca tensiunea este de 24VAC, sunt inseriate si trebuie unul dintre ele inversat.In aceasta situatie aveti doua optiuni, redresare dubla alternata cu priza mediana, sau legarea in paralel a celor doua secundare, dar aceasta solutie, eu nu v-o recomand. deoarece daca au tensiuni diferite, cel cu tensiune mai mare va debita in cel cu tensiune mai mica.

Am inteles.

Daca as pune doua punti redresoare neidentice pe fiecare din bobine,iar iesirile puntilor sa le leg in paralel (+ cu + , - cu -),ar interveni aceeasi "scurgere" din bobina care da mai multi volti in cea care da mai putini?

Link spre comentariu

Nu, dar daca aveti deja o punte, puteti sa optati pentru configuratia cu priza mediana, daca dorit va pot face o schita.

Ceva de acest gen :

schema3.jpg

?

Daca nu,mi-ar prinde bine schema de la dumneavoastra,sincer.Multumesc anticipat.

Editat de Criss-T
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock