Sari la conținut

Ajutor-automatizare usa garaj


mihaimarton

Postări Recomandate

Am onoarea sa va salut!

Am si eu nevoie de putin ajutor. Dar sa va spun despre ce este vorba, am realizat un sistem pentru dechiderea usii de la garaj cu un motor la 12v 3A, nu vreau pentru moment sa intru in mai multe detalii. As vrea sa il mai inbunatatesc un pic in sensul in care usa loveste un obstacol sa se opreasca (sau sa se inverseze senul de deplasare - asta e usor de realizat pentru mine) as avea nevoie de o schema a unui nici nu stiu cum sa-l numesc, un montaj care in momnetul in care poarta atinge un obstacol (motorul inta in sarcina - creste curentul absorbit) sa realizeze actionarea unui releu tot la 12v, curentul la care ar trebuii sa comute montajul nu l-am stabilit inca experimental dar ar fi de preferat sa-l pot regla in plaja de 2-5A, iar la scaderea curentului absorbit montajul sa revina la starea initiala. Nu stiu cat m-am facut inteles dar concluzionez: la cresterea curentului care trece prin montaj sa se aclanseze un releu de 12v, iar la scaderea curentului sa "cada" releul cu precizarea plajei de lucru inte 2-5A la 12v.

Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O solutie ar fi sa lipiti pe marginile usei o folie de aluminiu pe post de senzor parametric rezistiv. Acest senzor se poate conecta la un bistabil care va trebui sa anuleze curentul prin releul care schimba polaritatea motorului de c.c. Solutia se poate foarte usor implementa cu ajutorul unui microcontroler, un tranzistor, cateva rezistente, condensatoare si un releu cu 2NI/2ND.

Dar asa cum spunea si dl. miron, postati va rog schema pe care ati realizat-o pana acum, ca sa stim cum e mai bine sa o modificam respectand cerinta dvs..

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru promptitudine, am atasat schema montajului realizat pana acum, ar fi suficient sa intru in posesia unei scheme simple care cum spuneam la cresterea curentului sa comande un simplu releu, mai departe la " artificii cu relee ma descurc dar la electronica sunt "varza".

Multumesc.

post-5788-1260265782_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atunci,comanda deschidere/inchidere este manuala?Dvs. scriati mai sus ca veti nevoie de inversarea sensului cand loveste un obstacol,acesti senzori nu fac acelasi serviciu?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

poate m-am facut gresit inteles, senzorii sunt plasati la 80cm de la sol in fata si in spatele usii,au rolul de a inpiedica actionarea accidentala a usii in cazul in care in acel perimetru se afla un obstacol, nu pot fi plasati foarte jos deoarece trebuie sa depaseasca pragul masinii (nu pot fi la nivelul rotilor), in fine nu asta e problema mea, daca ma puteti ajuta cu ce am nevoie e bine, daca doriti detalii suplimentare despre aceasta autmatizare "improvizata pe bani putini" va stau la dispozitie cu placere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock