Sari la conținut

Monitorizare turatie ventilatoare PC

Bobby_TM

Postări Recomandate

Am ales sa pun pe PC-ul personal un Fan Controler care se ocupa de 4 ventilatoare din acelea cu 3 fire (+, - si senzor turatie ventilator).

Problema e din moment ce ventilatoarele sunt conectate pe Fan controler placa de baza nu mai "primeste date" legate de ventilatoare (turatia lor).

Intrebarea e pot lega in asa fel incat si placa de baza si fan controlerul sa primeasca informatia legata de turatia ventilatoarelor?

Fan controlerul va avea toate cele 3 fire legatede la un ventilator lar placa de baza va avea legat doar minusul si firul senzorului.

Este posibil sa apara interferente sau incompatibilitati ? Sau mai rau sa stric placa de baza ? Sa pun o rezistenta de 50 ohm pe firul de semnal ? Va influenta citirea corecta de catre placa de baza?

post-484-1260046200_thumb.jpg

In schema de mai sus rosu e plusul negru e minus si portocaliu e senzorul...

Link spre comentariu

1. Despre ce model de placa de baza vorbiti?

2. La ce model de fan controller va referiti?

Din ce moment ce ati conectat fan controller-ul, acesta se ocupa de reglarea turatiei, iar placa de baza are rolul doar de alimentare a fan controler-ului si implicit, a ventilatoarelor. Daca doriti ca si placa de baza sa primeasca informatii referitoare la turatie atunci trebuie sa aveti un bios capabil sa citeasca aceasta informatie si bineinteles, dupa aceea, va trebui sa realizati conexiunile corespunzatoare (mai exact sa conectati si alt treilea conductor la placa de baza).

Numai Bine

Link spre comentariu

Placa de baza este Gigabyte si poate alimenta direct 5 ventilatoare cu monitorizare turatie...

Fan Controlerul e acesta si se alimenteaza direct cu un molex al sursei de alimentare...

Ventilatorele le alimentez de pe controler insa vreau sa "informez" de turatia lor atat fan controlerul cat si placa de baza... adica cel semnal de feedback de la motor sa merga concomitent la ambele...

La fan controler vor merge toate firele (3) iar la placa baza doar 2 adica minusul si firul de semnal, de plus nu am nevoie ca se ocupa fan controlerul

Intreb ca nu vreau sa stric palaca de baza ca a costat ceva 980 RON...

Editat de Bobby_TM
Link spre comentariu

Placa de baza nu are nici o problema, CPU-ul imi vine saptamana viitoare.

Vad ca nu am fost suficient de clar... ventilatorul are 3 fire (+, - si senzor). El este conectat pe fan controler care e alimentat direct de sursa. Undeva pe jumatea firului de alimentare vreau sa tai si sa trag 2 fire (senzor si -) cu care sa "informez" si placa de baza legat de turatia ventilatoarelor...

Pot face asta fara sa stric placa de baza ?

Link spre comentariu

Fan controlerul detecteaza corect turatia si printr-o rezistenta de 33 kohmi (pe un canal am pus motorul direct si info am trimis prin 33k si spre alt canal si arata corect)... asa ca banuiec ca pot lega placa de baza linistit...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock