Sari la conținut

Generator de semnal

sinergicus

Postări Recomandate

Vreau sa fac un generator de semnal ;"dinti de ferastrau" sau cum io fi zicind,folosind un

555 Iata schema http://www.circuitstoday.com/saw-tooth-wav...tor-using-ne555

Cum folosesc formula f = (Vcc-2.7)/(R*C*Vpp). ca sa calculez valorile necunoscute?

Vcc am inteles ca e voltaju de intrare;

R rezistenta ,de la piciorul tranzistorului, care n-am inteles cum se pune in ecuatie (in ohmi sau kilo ?)

C -capacitatea condensatorului ( se foloseste ca unitate de masura microfarazi la punerea in ecuatie?

Vpp - la asta chiar nu stiu ce unitate de masura se foloseste si cum se pune in ecuatie ca valoare

pentru a calcula frecventa finala.

Poate imi da cineva un exemplu concret cu valori ca sa pricep mai bine cum se face calcularea frecventei.

O alta intrebare referitoare la circuit ar fi: daca circuitul este alimentat de la un acumulator care pe masura ce se consuma scade tensiunea de alimentare la circuit, asta afecteaza in vreun fel forma de unda a semnalului generat ?

Inca ceva ;dioda zener este indicata ca avind valoare 2,7 V.Ce inseamna asta? Cind merg la magazin sa cumpar cer dioda zener de 2,7 V ?

Multumesc

Editat de sinergicus
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vreau sa fac un generator de semnal ;"dinti de ferastrau" sau cum io fi zicind,folosind un

555 Iata schema http://www.circuitstoday.com/saw-tooth-wav...tor-using-ne555

Cum folosesc formula f = (Vcc-2.7)/(R*C*Vpp). ca sa calculez valorile necunoscute?

Vcc am inteles ca e voltaju de intrare;

R rezistenta ,de la piciorul tranzistorului, care n-am inteles cum se pune in ecuatie (in ohmi sau kilo ?)

C -capacitatea condensatorului ( se foloseste ca unitate de masura microfarazi la punerea in ecuatie?

Vpp - la asta chiar nu stiu ce unitate de masura se foloseste si cum se pune in ecuatie ca valoare

pentru a calcula frecventa finala.

Poate imi da cineva un exemplu concret cu valori ca sa pricep mai bine cum se face calcularea frecventei.

O alta intrebare referitoare la circuit ar fi: daca circuitul este alimentat de la un acumulator care pe masura ce se consuma scade tensiunea de alimentare la circuit, asta afecteaza in vreun fel forma de unda a semnalului generat ?

Inca ceva ;dioda zener este indicata ca avind valoare 2,7 V.Ce inseamna asta? Cind merg la magazin sa cumpar cer dioda zener de 2,7 V ?

Multumesc

Ai aici un programel care face ce vrei tu. Succes

Link spre comentariu

In formula respectiva unitatile de masura sunt cele din sistemul international, deci nu submultipli. Asadar, R in Ohm, f in Hz si C in uF. Tensiunea Vpp este valoarea maxima a tensiunii pe care doriti sa o obtineti la iesire. De regula Vpp este aprox. Vcc/2. Spre exemplu, daca alimentati 555 la 12 volti si aveti R=100 Ohm, C=1uF, Vpp=12/2=6V, atunci frecventa f va fi:

f = (Vcc-2.7)/(R*C*Vpp)=(12-2,7)/(100*0,000001*6)=15500Hz sau 15,5kHz.

Numai Bine

Link spre comentariu

Va salut,

Oare chiar functioneaza schema cu 555 ? Nu cred... Propun sa ne mai uitam odata cu toti la aceea schema! Eu stiu ca pinul 3 este iesire iar pinul 2 triger . Corect ? Circuitul ala ar functiona, dupa parerea mea, doar daca dioda dintre pinii 3 si 5 este montata pe dos!, altfel: plusul de pe pinul 3 nu va putea strabate dioda sau catodul acesteia!

Cu stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock