Sari la conținut

Incinta VTP sau bassreflex ?


releu

Postări Recomandate

M-au intrebat cativa prieteni cam ce tip de incinta este mai buna, deci se aude mai bine si este recomandat a se folosi acasa. As dori sa stiu si experienta celorlalti care au realizat astfel de incinte: VTP si bassreflex. Niste opinii in acest sens sunt binevenite. Daca aveti niste proiecte interesante in acest sens, incinte acustice de maxim 100W, va rog sa le postati.

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

parerile sunt impartite, daca e vorba de gust

 

eu apreciez mai mult compresia decat reflexia, insa e important de stiut ca reflexia inseamna randament mai bun (volum mai mare), pe cand compresia pierde din volum in favoarea calitatii

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

The TQWP is also known as a Voigt pipe and was designed by P.G.A.H. Voigt, the main Lowther driver designer[/i]

http://en.wikipedia.org/wiki/Voigt_pipe

Aveti poze cu acest tip de boxa VTP?

Mersi.

 

Later edit:

E sugestiv acest proiect ptr. a ne da seama cam cum e cu VTP-urile acestea?

http://www.timn8er.com/bipole_voigt_pipe.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

OFFTOPIC.

Dl. SIG, era aici utila o traducere din partea dvs. Sau ati fi putut mai bine sa redati un link cu pagina de pe Wikipedia care trateaza subiectul asta. Va rog sa modificati postul in unul din aceste sensuri.

 

ONTOPIC.

Asa cum a spus Dl. szacaz mai sus, o parere in acest sens prin care sa se aduca in prim plan avantajele net superioare unei anumite incinte este de prisos, parerile fiind impartite. Ce as dori sa subliniez (mentionez de la bun inceput ca incinte VTP nu prea am realizat, de ce ? Deoarece, un punct de vedere propriu, sunt mai greu de acordat ca incintele bassreflex iar "galagia facuta" nu este foarte mare raportata la volumul incintei). Cat despre fidelitate... :084: aici este o intreaga filozofie. Cel putin mi s-a parut ca trebuie mai atent selectionate "wooferele" in cazul realizarii unei incinte VTP decat in cazul contructiei un incinte bassreflex. Oricum... "mai e vorba si de gust".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La o incinta acustica, avem pretentia sa aiba un raspuns in frecventa cat mai linear si cat mai extins. Al doilea deziderat este foarte greu de atins la frecvente joase. Urechea umana aude de la 16 HZ LA 20.000 Hz (unele persoane tinere auzind chiar peste). Se stie ca un difuzor nu poate reda sub frecventa de rezonanta. Din aceasta cauza difuzoarele cu frecventa de rezonanta sub 20 Hz nu le fabrica oricine si sunt foarte scumpe. Se folosesc numai in aparatura profesionala (de studio), amatorii practic nici nu stiu de existenta lor. Se stie de asemenea ca un difuzor montat intr-o incinta inchisa, practic i se dubleaza frecventa de rezonanta. Deci incinta inchisa degradeaza grav caracteristica de redare a unui difuzor bun. De aceea in asfel de incinte se folosesc difuzoare de duzina si sunetul redat de acest tip de incinte sunt practic niste bubuituri ce nu prea au legatura cu muzica. Dupa 1-2 ore de ascultat muzica la acest tip de incinte, te doare capul. Dar aceast tip de incinta are un avantaj important: dimensiuni reduse si normal un cost mic de productie. La incinta bassreflex, lucrurile se petrec invers. Difuzorul are o frecventa de rezonanta. Incinta se calculeaza in asa fel, incat frecventa ei de rezonanta sa fie sub cea a difuzorului. In acest mod avem doua sisteme rezonante strans cuplate acustic. Se stie din electronica precum ca doua circuite rezonante la cuplaj supracritic, au banda de trecere larga. Exact acelasi fenomen se petrece si la acest tip de incinta. Deci cu acest tip de incinta se pot reda si frecvente sub rezonanta difuzorului si in apropierea acestor frecvente, amplitudinea este mai mare. Din aceasta cauza basii pe incintele Bassreflex suna mai puternici si mai plini fiind preferatele cunoscatorilor. Solistii de opera si dirijorii nici macar nu suporta sa asculte muzica pe incinte inchise. Toti afirma ca pe acest tip de incinta sunetele grave suna fals.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, am unele indoieli in ceea ce priveste frecventa maxima a vibratiilor audibile. Unele surse spun 16000 Hz, altele 18000 Hz, altele, intr-adevar, 20000. Dar indoielile mele provin de la o constatare practica : in vremuri de mult (!) apuse, elevilor de la liceele de muzica si de la cele pedagogice li se facea (gratuit, la vremea aia) cate o audiograma. Rezultatul ? Majoritatea auzeau pana la (sau in jur de) 16000 Hz, putini se apropiau de 17000 Hz, nici unul nu trecea de 17500 Hz. Dar asta se intampla in urma cu 25 de ani. Acum, probabil datorita unui stil de viata mai sanatos (in primul rand datorita unei poluari sonore mai reduse), este posibil sa atinga si 20000Hz.

Se stie ca un difuzor nu poate reda sub frecventa de rezonanta.

Vrei sa spui ca membrana unui difuzor caruia i se aplica un semnal cu o frecventa mai mica decat cea de rezonanta nu se misca ? Sau ce intelegi prin "reda" ? Eu iti garantez fizic (si matematic, daca insisti) ca un difuzor ( ma refer la tipul clasic, cu bobina mobila) "reda" orice frecventa, chiar si infrasonora (randamentul acustic e deja alta problema).

Revenind la subiectul principal, eu am avut doua boxe inchise RFT de 50 W (2 cai), erau cele mai "tari" la vremea aia (Unitrele au aparut mai tarziu). Nu mi-am putut pemite TECHNICS (tot compacte) de la arabi. Sunau foarte bine, nu "pierdeau grav din calitate", as zice ca nu pierdeau de loc.

In privinta bass-reflexului, sunt de acord ca are un randament (mult) mai bun la frecvente joase, dar calculul si realizarea sunt (tot mult) mai dificile, aici ma refer strict la cuplarea acustica intre difuzor si incinta.

S-ar putea trage niste concluzii, a mea este ca la aceeasi putere acustica si la aceeasi calitate "redata","emanata", obtinuta, la boxele inchise ai nevoie de difuzoare mai puternice, dar un volum mai mic al incintei, fata de bass-reflex.

Concluzie finala (tot a mea): ramane cum am stabilit ( adica fiecare ce gust - sau posibilitati - are )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pana la urma sa inteleg ca pentru acasa este mai buna o incinta VTP sau sa mergem pe o incinta bassreflex ???

 

Se stie ca un difuzor nu poate reda sub frecventa de rezonanta

scormonel, eu stiu ca poate reda dar panta e mult mai scazatoare. Uite un exemplu (a se vedea graficul in mod special):

post-4-1191440091_thumb.jpg

Deci incinta inchisa degradeaza grav caracteristica de redare a unui difuzor bun.

scormonel, asta e cea mai mare aberatie care puteam sa o citesc.

Si daca as continua sa citesc postul lui scormonel sigur as mai gasi vreo doua trei povesti despre "incinte bass reflex si inchise ca de alea VTP...nu mai vorbesc". :079:

Recunosc ca mai sunt si afirmatii adevarate dar...

 

P.S. Nu am mai indraznit sa postez si la Amplificatoare ca si acolo scormonel a spus vreo doua "glume" de toata frumusetea (in special in topicul cu amperi aia trasi de TDA2050). Este laudabila totusi intentia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din cate cunosc eu, cutia basreflex,defazeaza cu 180 de grade, presiunea care apare la deplasarea membranei inapoi(energie nefolosita la incintele inchise), trimitand-o in fata, crescand astfel randamentul sistemului.Deoarece defazarea se face intr-un tunel cu lungime finita si randamentul maxim este obtinut, pentru o anumita lungime de unda,fata de acesta frecventa(lungime de unda) mai in sus sau mai in jos randamentul incepe sa scada, in functie de distanta in frecventa fata de cea centrala, pentru care sa dorit defazarea.Exista incinte basreflex,care au in locul deschiderii, o membrana pasiva,aceasta, fiind actionata de presiunea din spatele difuzorului activ, defazata de tunel .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

in vremuri de mult (!) apuse, elevilor de la liceele de muzica si de la cele pedagogice li se facea (gratuit, la vremea aia) cate o audiograma. Rezultatul ? Majoritatea auzeau pana la (sau in jur de) 16000 Hz, putini se apropiau de 17000 Hz, nici unul nu trecea de 17500 Hz. Dar asta se intampla in urma cu 25 de ani.
Audiogramele din acele timpuri se faceau cu casti ce nici nu puteau reda peste 15000 Hz, din aceasta cauza rezultatele erau viciate. Incearca intr-un laborator unde exista un generator sinusoidal si o pereche de casti profesionale. La 24 ani am auzit 21500 Hz iar un baiat de 14 ani a auzit pana la 19800 Hz. In schimb un matur de 56 ani nu a auzit decat pana la 11200 Hz, iar altul aproape de pensie nu a putut auzi nimic peste 5400 Hz, desii fluierau castile la el la ureche de le auzeam toti din camera.. La un moment dat am vrut sa ascult muzica la un prieten acasa la niste casti mari si aratoase dar se auzea fara frecvente inalte, ca la casetofon desii ascultam la un cd player Philips. Am banuit castile si cand am demontat una dintre ele inuntru era un difuzor chior de aparat de radio ce nu putea reda peste 5000-6000 Hz. Deci rezultatele unui experiment pot fi viciate de calitatea indoielnica a unor aparate. In convingerile noastre trebuie sa ne ghidam dupa rezultatele unor analize temeinice efectuate in mari laboratoare ale lumii si publicate in reviste internationale de prestigiu. De exemplu "Pro Sound" la care este abonamentul gratuit si va vine acasa daca faceti dovada ca lucrati intr-o institutie de profil.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

scormonel, asta e cea mai mare aberatie care puteam sa o citesc.
Cred ca nu prea citesti. Citez din lucrarea "Montaje acustice pentru difuzoare" publicata de ing Cornel Luca si ing Liviu Zanescu la Editura tehnica: O trasatura specifica functionarii unui difuzor montat intr-o incinta acustica inchisa consta in modificarea frecventei de rezonanta a ansamblului, in sensul cresterii acestei frecvente. Intr-adevar volumul de aer cuprins in incinta, actioneaza ca un resort, elasticitatea sa cuplandu-se cu elasticitatea sistemului oscilant al difuzorului si provocand in acest fel cresterea frecventei de rezonanta. Este deci important de observat ca montajul difuzorului in incinta inchisa nu este de natura sa contribuie la ameliorarea raspunsului la frecvente joase (compararea facandu-se cu difuzorul montat pe un panou infinit) ci dinpotriva, sa-l inrautateasca. Aceste concluzii sunt trase in urma unor experimentari efectuate de H. Olson." Daca este nevoie voi scrie un articol amplu cu citate din reviste internationale de sunet ce desfiinteaza practic incinta inchisa. Deci toate afirmatiile mele se bazeaza pe lucrari teoretice si practice de prestigiu ce nu pot fi combatute. Faptul ca unora le lipseste cultura tehnica, nu este problema mea, dar este bine ca pe viitor sa faceti afirmatii pertinente si documentate sau sa va abtineti.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Audiogramele din acele timpuri se faceau cu casti ce nici nu puteau reda peste 15000 Hz,

La sala Palatului,care era functionala in 1965,erau echipamente care redau frecvente de 20.000Hz,poate va referiti la anii`50

La 24 ani am auzit 21500 Hz

Imi este greu sa cred asta,dar daca este asa,este o performanta, care n-o pot atinge majoritatea omenilor de aceasta varsta.

altul aproape de pensie nu a putut auzi nimic peste 5400 Hz

Poate avea o afectiune O.R.L. ,este adevarat ca acuitatea auditiva scade cu varsta,dar nici asa.

difuzor chior de aparat de radio ce nu putea reda peste 5000-6000 Hz.

Cum ati masurat raspunsul in frecventa?

Deci rezultatele unui experiment pot fi viciate de calitatea indoielnica a unor aparate.

Da,aici aveti dreptate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca nu prea citesti. Citez din lucrarea "Montaje acustice pentru difuzoare" publicata de ing Cornel Luca si ing Liviu Zanescu la Editura tehnica: O trasatura specifica functionarii unui difuzor montat intr-o incinta acustica inchisa consta in modificarea frecventei de rezonanta a ansamblului, in sensul cresterii acestei frecvente. Intr-adevar volumul de aer cuprins in incinta, actioneaza ca un resort, elasticitatea sa cuplandu-se cu elasticitatea sistemului oscilant al difuzorului si provocand in acest fel cresterea frecventei de rezonanta. Este deci important de observat ca montajul difuzorului in incinta inchisa nu este de natura sa contribuie la ameliorarea raspunsului la frecvente joase (compararea facandu-se cu difuzorul montat pe un panou infinit) ci dinpotriva, sa-l inrautateasca. Aceste concluzii sunt trase in urma unor experimentari efectuate de H. Olson." Daca este nevoie voi scrie un articol amplu cu citate din reviste internationale de sunet ce desfiinteaza practic incinta inchisa. Deci toate afirmatiile mele se bazeaza pe lucrari teoretice si practice de prestigiu ce nu pot fi combatute. Faptul ca unora le lipseste cultura tehnica, nu este problema mea, dar este bine ca pe viitor sa faceti afirmatii pertinente si documentate sau sa va abtineti.

 

De abia acum mi-am adus aminte de topicul asta si ups...ce sa vezi...

scormonel, de citit am citit, stai linistit. Problema e ca cartea adusa in discutie exprima un punct de vedere a autorilor care a fost combatut de multe firme de specialitate in domeniu. Spre exemplu, iti propun sa asculti incintele acustice inchise pe doua cai de la Tehnics din catalogul anului 2000. Ai sa vezi ca se aud de doua ori mai bine decat cele bassreflex ale aceleasi firme din acelasi catalog si nu numai. Exemplele ar contiunua. Asta este un exemplu practic care poate fi confirmat si de userii care s-au lovit de aceste incinte. Concernul Matsushita care detine marca Tehnics si Panasonic a investit ani buni de cercetare prin care sa puna in evidenta importanta si calitatea incintelor acustice inchise care mai ales in aplicatiile de studio isi dovedesc de cativa ani suprematia. Punctul de vedere a lui H Oloson, prin care desfinteaza incintele acustice inchise, reprezinta un rezultat a unei analize "raport_SPL ridicat/randament//cost" pe fiecare timp de incinta; rezultat care nu reflecta in totalitate capacitatea si avantajele pe anumite tipuri de aplicatii a utilizarii incintelor acustice. Deci este un punct de vedere subiectiv...doar atat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock