Sari la conținut

cel mai bun fludor

titi

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am citit cate ceva despre importanta fludorului atunci cand vrem sa facem niste lipituri corecte. De curand, am cumparat o rola de fludor pe care scrie Sn=60 si Pb=40, si procentul de flux. Nu ma pricep, de asta intreb, care este compozitia optima intre Sn si Pb ca sa avem un fludor bun ? Si exista si fludor cu argint ? Si care este proportia argintului in fludor ? cu alte cuvinte, as dori sa stiu care fludor e mai bun, si pe care merita sa dam bani.

mersi

scratch_one-s_head.gif

Editat de titi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

in conditii de hobby e bun Sn60Pb40 cu conditia sa te speli bine pe maini si sa nu-l lasi la indemana copiilor (Pb)

pentru lucruri comerciale e interzis in uniunea europeana sa vinzi produse lipite cu tipul asta de fludor.

Aliajul de lipit cu argint (SnCuAg) e conform cu normele EU (ROHS) dar se lipeste mai greu avand un punct de topire mai inalt (deci ai nevoie de scule mai bune si componente ROHS care suporta temperaturi mai mari)

daca te hotarasi sa treci la ROHS (fara Pb) e bine sa folosesti componente ROHS care sunt acoperite galvanic cu un strat compatibil cu aliajele ROHS

aceleasi reguli se aplica si la pasta de lipit (SMD)

RR

Link spre comentariu

Si care este proportia argintului in fludor ?

Pe net ai sa gasesti ca se comercializeaza cam in urm. proportii:

Sn-96% Ag-4%

Later edit:

De curand, am cumparat o rola de fludor pe care scrie Sn=60 si Pb=40, si procentul de flux.

Ai luat rola de la un magazin cu specific electric/electronic ?

Eu am luat o rola chinezeasca din aceasta dar e proasta. (de la un magazin de materiale de gospodarit).

Poate e chiar pentru lipit tevi de Cu, precum cele de la instalatiile de incalzire cu microcentrala. shok.gif

Nu prea se topeste (am un letcon de 30W) sau daca se topeste nu se lipeste.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Mersi de informatii,

Nu stiu daca am intrebat, nu-mi aduc aminte, dar spuneti-mi o metoda de izolare a traseelor circuitelor imprimate, in afara de fludorarea lor, ca asta stiu. Am vazut mai demult pe net dar nu mai tin minte unde, ca exista o pulbere de aia verde pe o foaie A4 care se imprima la cald pe partea bottom. Apoi, cu letconul, acolo unde vrem sa lipim, aceasta se evapora. Stiti de unde as putea sa cumpar ceva asemanator?

Link spre comentariu

Mersi de informatii,

Nu stiu daca am intrebat, nu-mi aduc aminte, dar spuneti-mi o metoda de izolare a traseelor circuitelor imprimate, in afara de fludorarea lor, ca asta stiu. Am vazut mai demult pe net dar nu mai tin minte unde, ca exista o pulbere de aia verde pe o foaie A4 care se imprima la cald pe partea bottom. Apoi, cu letconul, acolo unde vrem sa lipim, aceasta se evapora. Stiti de unde as putea sa cumpar ceva asemanator?

Exista un spray care face aceast lucru si se gaseste la magazinele de pe Maica Domnului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock