Sari la conținut

pornire motor cdrom


iozsi39
 Share

Postări Recomandate

Buna ziua.Am realizat aceast montaj cu gandul sa pornesc un motor de cdrom.Dar din pacate nu-mi functioneaza.Can d alimentez montajul doar tiuie in functie cum misc semireglabilul.Am pus BD139,iar condensatorul e 4.7n.Finalii se incalzesc.Oare nu e buna schema pt.asa ceva?In schema la ci.CD4017 pinii 7si 15 sunt legati de pinul 16?E ceva gresit in schema?Va multumesc.

post-6040-1257835572_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 48
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

pinii 7si 15 sunt legati de pinul 16?E ceva gresit in schema?

Da este o eroare de desen,nu este un nod, doar 7 si 15 trebuie conectati impreuna(fara 16),pentru a relua ciclul de numarare,daca este legat(15) permanet la 16(12V),nu functioneaaza,este in starea de reset.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa cum am inteles schema e pt. motorul de hdd.Eu am pus un motor de cdrom.Si asta are 3 iesiri plus una comuna.Dar cand o alimentez tiuie.E asa diferenta mare intre motoare?Nu opune nici o rezistenta la invartire cand este cuplat la montaj.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La asta nu ma pricep dance2.gif Spuneti-mi ce sa modific si am sa incerc.Am mai pus un condensator in paralel tot de 4.7n dar degeaba.

Editat de iozsi39
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atunci incercati cu 1K sau chiar cu 680,daca se modifica tiuitul,inseamna ca variaza frecventa,este corect.Ce tranzistori folositi,par BD-uri,acestia au factor de amplificare in curent(beta) mic,cca 80.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am incercat cu 1k dar tot nu merge.Se misca doar cate putin.

 

Atunci incercati cu 1K sau chiar cu 680,daca se modifica tiuitul,inseamna ca variaza frecventa,este corect.Ce tranzistori folositi,par BD-uri,acestia au factor de amplificare in curent(beta) mic,cca 80.

BD139

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E bun.Daca aplic tensiune mica pe ramuri atunci se misca.Si acum se misca dar nu vrea sa se roteasca(cu rez.de 800 ohmi,am mai pus in paralel cate un de 1k).Dar nu vrea sa se roteasca.Montajul nu-i da o miscare de rotatie,se misca cate putin ca si cum as aplica tensiune separat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock