Sari la conținut

subwoofer


mistretalex

Postări Recomandate

Ar trebui sa va ganditi exact cum doriti sa amplasati subwoofer-ul in masina. Stiind asta, va pot recomand o anume forma constructiva a subwoofer-ului: cilindru sau o alta forma.

Dupa ce vom lamuri acest aspect, o sa aflam si volumul incintei subwoofer-ului: cu ajutorul meu sau a unui utilizator (ramane de vazut).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incinta din imagine va recomand sa o faceti compartimentata, cu doua tuburi. E mai bine asa.

Niste dimensiuni exacte la incinta pot formula de abia dupa ce gasiti sau gasim niste parametrii TS la difuzorul BM25250.

 

Daca nu gasiti parametrii TS nu va ramane altceva de facut decat sa incercati niste dimensiuni la plesneala, avand deja modelul de mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, sa faceti doua camere in incinta, fiecare cu propriul tub sau port bass reflex.

Daca nu ati gasiti parametrii TS atunci puteti alege orientativ niste dimensiuni constructive astfel incat volumul per ansamblu a incintei sa fie aprox. 100litri. Diametrul fiecarui port ar trebui sa fie aprox. 6cm iar lungimea porturilor se va determina experimental.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

si inca o intrebare daca nu va suparati.....

 

dac la 2 difuzoare de genu pun doar un port de bass are vreao problema...sau ajuta la cv???:-?

 

ceva in genu este portu de bass post-5989-1256591904_thumb.jpg

 

va multumesc

Editat de mistretalex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca le montezi in doua camere complet izolate intre ele nu are cum sa fie suficient un singur port.

Nu stiu de cati ohmi sunt difuzoarele si ce semnal ai la dispozitie, dar daca sunt de 8 ohmi si ai semnal special pentru subwoofer,le-ai putea lega difurile in paralel si sa folosesti o singura camera comuna. In acest caz ajunge si doar un port.

Deci e bine de stiut dinainte ce semnal ai la dispozitie si ce impedanta au difuzoarele.

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pai au 2 bobine....de 4 si 8 ohmipost-5989-1256667307_thumb.jpg , statia mea e de 2X50 watzi si e pe 4 ohmi....

 

dar o schme de filtru audio ptr subwoofer nu stiti.....??

 

si sunt curios de cv......cu schema aceasta post-5989-1256667329_thumb.png,daca elimin inaltele si mediile si leg un difuzor la bass si celalalt difuzor legat paralel de acel difuzor legat de filtru....are vrea problema...???

 

si deja am facut incinta dar acuma e problema..si va rog sa ma ajutati....ca trebuie sa le termin:(

 

eu am un port bass reflex si cineva a zis ca imi trebuiesc 2 porturi, dar nu mai gasesc port bass la fel....

 

daca as pune numia unu credeti ca merge. Sau m-am mai gandit la o varianta.....sa cumpar alt port bass refelx si sa il pun undeva in lateral...:-??

 

 

va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu prea e bine sa legam doua difuzoare in paralel in aceeasi incinta acustica, asta din cauza ca, nu pot prezenta aceeasi parametrii TS (putin probabil sa gasim doua difuzoare identice!). Astfel, comportarea difuzoarelor in aceeasi incinta, poate compromite buna functionare a incinte in special la excursii mari ale membranelor. Se poate intampla si sunt sanse mari sa se intample lucru asta, ca atunci cand un difuzor "impinge aerul", celalalt difuzor "sa-l impinga" dar nu 100% simultan cu celalalt. Din acest motiv recomand constructia a doua camere separate, fiecare cu singurul port bass reflex si difuzor.

 

Incercati sa cumparati doua porturi identice. Nu sunt foarte scumpe, iar pe cel cumparat il puteti folosi altadata, intr-un alt subwoofer... poate la un prieten...!

 

Difuzorul, din ce constat, are doua bobine de 4Ohmi. Deci, nu poate avea doua de 4 si de 8 Ohmi in acelasi timp. Cele doua bobine se pot inseria si se poate obtine 8Ohmi. In aceasta situatie, aveti nevoie de un amplificator audio alimentat la o tensiune mai mare ca sa obtineti in sarcina Xmax pe deplasarea membranei difuzorului. Daca le legati in paralel (4||4=2 Ohmi), pentru a obtine aceeasi deplasare Xmax, aveti nevoie de un amplificator alimentat la o tensiune mai mica (cu o anumita aproximatie, putem spune chiar de 4 ori mai mica). Ultima varianta expusa este preferabila atunci cand avem amplificatoare audio "auto" care se alimenteaza la 14,4Vdc, solutia serie fiind abordabila cu amplificatoare audio care se alimenteaza cu tensiuni mai mari de 14,4Vdc. Daca nu tineti cont de acest aspect, nu puteti folosi in mod eficient capabilitatile maxime ale difuzorului (sau difuzoarelor).

 

In ceea ce priveste filtru, puteti adopta solutia de bass din imaginea dvs. Acolo aveti L1 si C1. Va trebuie doua astfel de filtre, pentru cele doua difuzoare. Frecventa de taiere se adopta studiind caracteristica difuzorului (daca exista); daca nu, se poate adopta o valoare universala (ca de ex. 100Hz). In acest caz, daca adoptati solutia cu doua filtre, impedanta va fi 4Ohmi; iar valorile: C1=280uF-160V; L1=9mH. Condensatorul si bobina au valori destul de mari, lucru ce implica folosirea a doua sau trei condensatoare STAS (serie/paralel) si a unei bobine, realizata constructiv, pe un pachet de tole forma I, la inductanta calculata. Sau, daca nu doriti sa va complicati cu aceasta solutie, puteti folosi un filtru pasiv simplu pe intrarea amplificatorului sau amplificatoarelor.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pai am 2 difuzoare de acelasi fel.....

 

si nu prea am inteles chestia cu fultrele....daca inlatur mediile si inaltele...sa pun cate 2 filtre la 2 difuzoare..:-??

 

imi puteti face o schema cum sa le leg daca se poate.... ca nu inteleg deloc....

 

va multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

portu nu se alege si dupa marimea si puterea difuzoarelor??

Mai exact,

diametrul portului este dependent de marimea difuzorului, de deplasarea maxima a difuzorului Xmax si frecventa de tuning Fb.

Aici gasesti un calculator in acest sens:

http://www.mh-audio.nl/PortLength.asp

Se mai spune ca diametrul portului sa fie cel putin 1/3 din diametrul difuzorului.

Eu zic ca un port de 10 cm e OK, ramane sa tatonezi lungimea lui (din lipsa de parametrii T/S ai difuzorului).

 

 

Nu prea e bine sa legam doua difuzoare in paralel in aceeasi incinta acustica, asta din cauza ca, nu pot prezenta aceeasi parametrii TS (putin probabil sa gasim doua difuzoare identice!). Astfel, comportarea difuzoarelor in aceeasi incinta, poate compromite buna functionare a incintei, in special la excursii mari ale membranelor. Se poate intampla si sunt sanse mari sa se intample lucru asta, ca atunci cand un difuzor "impinge aerul", celalalt difuzor "sa-l impinga" dar nu 100% simultan cu celalalt. Din acest motiv recomand constructia a doua camere separate, fiecare cu singurul port bass reflex si difuzor.

Teoretic asa stau lucrurile, insa practic sunt o gramada de boxe bass reflex pe piata cu 2 woofere si doar un port.

Singura constructie posibila a lor cred ca este montarea in paralel a wooferelor si in aceeasi incinta. Gresesc?

Chiar am observat trendul crescator al incintelor cu doua woofere si ma intrebam care o fi ratiunea pentru care folosesc doua woofere per incinta ? Sa fie doar avantajul unor puteri mai mari cu difuzoare mai mici ? Sau or fi si alte chestii ? (de exemplu, la montajul izobaric al difuzoarelor se spune ca pe langa castigul unei incinte necesare mai mici exista si avantajul unui factor mecanic mai bun al ansamblului de difuzoare).

 

post-5-1256753565_thumb.jpg post-5-1256753582_thumb.jpg post-5-1256753602_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Fiecare filtru (L1 si C1) cu difuzorul sau, avand valorile componentelor mentionate de mine mai sus;

2. Referitor la port, acesta se dimensioneaza alegand un diametru pentru care rezulta o lungime cat mai mica a portului la frecventa dorita de acord a incintei acustice. Daca aveti un diametru mare, veti fi nevoit sa utilizati un port "prea lung", ceea ce nu prea este bine. In general, porturile BR din comert au posibilitatea de reglaj a lungimii lor in niste limite. Spre exemplu, daca alegeti un port cu diametru mare, s-ar putea sa constatati, dupa calcule, pe un anumit volum al incintei (inclusiv forma constructiva), ca lungimea portului sa depaseasca adancimea incintei. Pentru a elimina aceste situatii, se incearca, orientativ, ca diametrul portului dp=(0,25...0,33)*D, unde D este diametrul difuzorului.

 

Ex.: La un difuzor de 25cm, e de preferat sa avem un port de 6...8cm diametru. La 20cm, un port de 4...6cm diametru, la 30cm: 7...10cm; la 38cm: 9...12cm s.a.m.d.

Volumul incintei cu doua camere ar fi bine sa nu depaseasca 100litiri, fara material fonoabsorbant.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock