Sari la conținut

MA-300 Profesional Power Amplifier

iulian_zamfir

Postări Recomandate

helloooo.gif

am vazut ca s-a testat acest amplificator pe forumul de la ~~~~~~ si as dori sa stiu daca este adevarat? adica, putere si celelalte?

asta cica ar fi o poza din interiorul amplificatorului mA300 Bluetech.

post-6082-1256396659_thumb.jpg

se merita sa-l cumpar?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Citez de pe site-ul distribuitorului RO:

"Putere in punte (W): 1x1000W bridge/8 OHM ; 1x1500W bridge/4 OHM

Putere garantata (W): 2x300W(8 OHM) ; 2x500W(4 OHM) ; nerecomandat ptr 2 OHM

Raspuns in frecventa (Hz): 15-25000"

"Power Supply Fuse (250V) - 8 A

Output Circuit Type - Class AB "

"finali: 4 x 2sc5200 + 2sa1943

prefinali: 1 x 2sc5198 + 2sa1941

filtraj: 8 x 10.000 micro/50 V

alimentare finali: +-86.8 V"

Din imaginea dvs. reiese ca sunt 6 finali pe canal, adica 3 x 2sc5200 + 2sa1943, nu 4 perechi asa cum se specifica in sursa web a distribuitorului citata mai sus. Cine minte?

Asa cum am spus si intr-un articol pe site-ul revistei: ...pentru realizarea unei masuratorii corecte a puterii debitate de un amplificator audio, va trebui sa masurati puterea debitata de amplificator pe ambele canale o data.

Apoi apeland la un calcul simplu, tinand cot si de clasa de operare AB, stim ca pentru un 2SC5200: "High Power Dissipation : 150watts" = 6x150=900W. Deci, amplificatorul, ar putea teoretic sa dea sarcinii 900W in clasa AB cu conditia sa disipe tot 900W, dar nu este posibil lucru asta, deoarece este limita sa de functionare sau altfel spus, la aceasta limita se defecteaza (numai daca sunt finali originali si bine sortati se poate disipa atat). Tinand cont de dimensiunile radiatorului si modul de racire a acestuia, puterea disipata de finali pe cea mai mica sarcina nominala nu va depasi 0,4*900=360W~~400W, ceea ce pt. clasa AB inseamna max. 400W pe difuzor/canal - cea mai mica impedanta suportata de amplificator, adica 4Ohmi.

In concluzie, MA300 este o alternativa DIY "cam tot la fel de buna" si mai ieftina fata de un 2xAV400.

Constatare personala: Am masurat 2xAv400 pe un transformator de 800VA, ambele canale o data, iar puterea debitata per canal era pe 4Ohmi - 300Wrms. MA300 este pe aproape.

Numai Bine

Link spre comentariu

iuly, nu sunt reale puterile alea, dar la cat dai pe amplif, cat ai vrea sa scoata? Personal, nu se merita sa faci ceva DIY pt. 750lei. Si MA600 este bun. Gandeste-te numai cat de chinui sa faci cutia si niciun caz nu o sa arate ca Bluetechul ala.

Domnilor, cred ca s-a sfarsit lumea Audio DIY. Chiar nu se mai merita, vazand preturile alea....

BAFTA smoking.gif

EDITARE DUPA: petrule, ce ai vrut sa spui prin Deci, amplificatorul, ar putea teoretic sa dea sarcinii 900W in clasa AB cu conditia sa disipe tot 900W, dar nu este posibil lucru asta, deoarece este limita sa de functionare sau altfel spus, la aceasta limita se defecteaza (numai daca sunt finali originali si bine sortati se poate disipa atat), ca nu prea am inteles, mai ales paranteza!!!!!!!!!!!!!!

Editat de releu
Link spre comentariu

EDITARE DUPA: petrule, ce ai vrut sa spui prin Deci, amplificatorul, ar putea teoretic sa dea sarcinii 900W in clasa AB cu conditia sa disipe tot 900W, dar nu este posibil lucru asta, deoarece este limita sa de functionare sau altfel spus, la aceasta limita se defecteaza (numai daca sunt finali originali si bine sortati se poate disipa atat), ca nu prea am inteles, mai ales paranteza!!!!!!!!!!!!!!

Intr-adevar, nu am ales cea mai corecta exprimare. Ma refeream la faptul ca, teoretic, daca finali sunt originali, pot disipa, cele sase bucati, cca. 900W. Asa cum am spus, aceasta este putere limita pe care o pot disipa inainte sa se distruga. Daca finali nu sunt originali (copii, cum mai mult ca sigur sunt in bluetech), nu pot disipa cei 900W ci mult mai putin. Bineinteles ca practic, se iau niste marje de siguranta (in functionare).

Curentul de varf inmultit cu tensiunea colector-emitor a tranzistorului ne dau puterea maxima disipata de acesta. Si ca sa vedeti totusi ca amplificatorul MA300 Bluetech nu poate debita puterile enumerate mai sus, in primul post, faceti un simplu calcul, cunoscand tensiunea de alimentare: +-86.8 V. Pe 4 Ohmi, pe trei perechi de finali, curentul de varf este 86,8/4=21,65A. Pe o singura pereche de finali, pe partea pozitiva de alimentare, avem: 21,65/3=7.21A (idem pe partea negativa de alimentare). In realitate, tensiunea continua de 86,8V va scade in sarcina. Cu cat? In functie de caracteristicile redresorului si puterea transformatorului. Cu o buna aproximatie, putem spune ca, puterea disipata de tranzistor este maxima atunci cand curentul ajunge la aprox. jumatate din valoarea de varf si tensiunea Uce apox. la jumatate din valoarea de functionare in gol. Atunci, putem scrie: Pdmax=[86,8/2]*[7,21/2]=156,45W per tranzistor. Radiatorul va disipa nu 6x156,45W pe canal, ci 3x156,45W, deoarece vorbim de une etaj complementar (atunci cand tranzistoarele pe ramura pozitiva sunt in conductie, celelalte pe negativa sunt blocate...). Este o putere imensa, care nici un radiator de dimensiunile celui din imagine, chiar si ventilat, nu ar putea ar putea sa o sustina (sa nu uitam totusi ca avem 3x156,45W pe canal).

Bineinteles, in sarcina puterea disipata, datorita micsorarii tensiunii pe alimentare, va mai scade, dar nu foarte mult. Sau poate sa scada foarte mult daca avem pe alimentare un transformator de putere mica. Facand o comparatie cu alte amplificatoare audio de acest tip, mai mult ca sigur vorbim de un transformator de putere redusa. Spre exemplu, se poate injumatatii puterea disipata folosind un transformator de 400VA toroidal, care conectat pe un redresor sa dea in gol acei +/-86V, si in sarcina, tinand cont si de filtrajul existent, aprox. +/-50V. Astfel se ajunge la acei 3x156,47W disipati pe ambele canale, nu pe unul singur. Intr-o asemenea situatie, acel radiator, ventilat ar putea face fata iar puterea disipata de tranzistor ar fi sub 100W, in regula, avand in vedere putere maxima de catalog (150W).

Ce am formulat mai sus, este o abordare teoretica, folosita si in proiectare. Daca nu sunteti convinsi, putem aborda, si partea practica, cu un aparat de masura, generator si osciloscop. O sa vedeti ca rezultatele sunt foarte apropiate.

Numai Bine

Link spre comentariu

am sa cumpar pana la urma fratele mai mare MA600 (daca-l gasesc), asta si din cauza ca pretul transformatoarelor toroidale e mare (100Euro la 1kW). Cu 300Euro cumpar un amplificator chiar bunicel si mai am si garantie.

mersi mult tuturor

topicul il puteti inchide

thumbup.gif

Editat de iuly2010
Link spre comentariu

• 3 weeks later...

Nu ma pricep la calcule teoretice dar in 8 ohmi ma 300 chiar scoate 300 W , iar finalii par a fi originali. O alternativa DIY la ma-300 ar costa mult mai mult , plus ca trebuie sa ai si ceva ani de experienta , altfel pretul o sa fie enorm . La 750 lei si specificatiile in 8 ohmi f aproape de adevar eu zic ca este un amplificator care isi face toti banii .

Link spre comentariu

• 7 years later...
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock