Sari la conținut

termometru electronic pt.frigider

iozsi39

Postări Recomandate

Salutare!Mi-a venit o idee!Am un frigider Arctic,si as dori sa-i fac o modificare.Nu sunt multumit de termostatul sau.E cu dezghetare automata.Asta inseamna ca in momentul cand se opreste compresorul,intra in functiune o rezistenta electrica care dezgheata gheata ce s-a format intre cicluri.E adevarat?Asta inseamna consum inutil de energie,deoarece creste rapid temperatura si incepe din nou sa functioneze compresorul.M-am gandit sa construiesc un termometru electronic,cu un releu eventual,care sa sesizeze in jur de 2 grade,si sa desfiintez rezistenta electrica.Credeti ca e o idee buna?Mi-ar trebui niste scheme cu acest termometru.Va multumesc!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca va complicatii inutil. Un termostat e cea mai simpla si ieftina solutie comparativ cu solutiile care ar putea exista si care va trec prin cap. Chiar daca eliminati termostatul, tot va trebuie ceva care s-ar putea sa fie mai scump si bineinteles, tot veti avea nevoie de o "rezistenta"=PTC sau NTC, alimentare s.am.d.

P.S. Aplicatia s-ar putea realiza usor cu un circuit logic din seria CD sau cu un uC (ex. ATtiny12).

Numai Bine

Link spre comentariu

• 2 months later...
Am inteles.Ma las pagubas! scratch_one-s_head.gif

am vazut o schema in revista tehnium (un numar mai vechi) in care era o shema ce ar putea fi utila pt dumneavoastra,insa nu imi amintesc daca oferea aceleasi facilitati ca cea pe care o vreti dumneavoasra

,daca sunteti interesat o voi cauta.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Temperatura la care vreti sa anclanseze releul o setati din semireglabil!

Intrebare: cum face releul ala la limita deschiderii transistorului ? Dar cand scade temperatura si transistorul trebuie sa se inchida ?

Raspuns: va fi o cuplare/decuplare a releului cu o frecventa destul de mare, in jurul valorii setate, rezultatul fiind distrugerea releului (in cel mai bun caz) sau a elementului comandat (in cel mai rau caz).

Solutie: s-au inventat montaje cu histerezis (comparatoare, de ex.), care inchid la valoarea X si deschid la la valoarea X +/- n (valoarea lui n poate fi setata usor).

Concluzie: ce este simplu nu e musai si bun (ma refer la electronica, poate in alte domenii functioneaza acest principiu)

Link spre comentariu

• 8 months later...

Sa inteleg ca nu e bun montajul?

Poate fi imbunatit prin cuplarea unui condensator intre baza si 0V, se obtine astfel o temporizare, care in functie de constanta sistemului(perioada de racire/incalzire), este asimilabila cu un montaj cu histerezis, sau puteti cauta o aplicatie cu 555.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Deci trebuie sa pun un condensator cu + in baza ai cu - la masa? Sa dori sa functioneze in felul urmator:cam 10 min.sa actioneze releul,apoi pauza vreo 20 min.Cam ce valoare trebuie sa aiba condensatorul?Asta bineinteles si in funtie de temp.Se poate asa ceva cu montajul asta?Puteti,va rog, sa-mi explicati cum functioneaza montajul?E ceva asemanator cu ce doresc eu?

Editat de iozsi39
Link spre comentariu

Deci trebuie sa pun un condensator cu + in baza ai cu - la masa? Sa dori sa functioneze in felul urmator:cam 10 min.sa actioneze releul,apoi pauza vreo 20 min.

Pai Dvs. doriti sa realizati un temporizator, nu un montaj care sa functioneze in functie de temperatura?

Puteti,va rog, sa-mi explicati cum functioneaza montajul?E ceva asemanator cu ce doresc eu?

Montajul actioneaza releul la o anumita temperatura, la atingerea tensiunii de deschidere a tranzistorului, prin divizorul de tensiune rezultat din cele doua componente, P1(potentiometrul) si termistor(NTC), acesta din urma avand rezistenta dependenta de temperatura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock