Sari la conținut

Tablou Sigurante

officesquad

Postări Recomandate

Va salut pe toti!

Am de tras instalatia noua intr-o casa cu monofazic. In total sunt 2 camere + hol intrare / hol baie-bucatarie / baie / bucatarie / garaj

Am un tablou de la un prieten (adus din spania) care contine:

o siguranta cu 4 intrari(mare) multi9 - c32a - 380v, un diferential siemens cu 4 intrari NFI 5SZ3 460 5B 4 POLOS si una mica multi9 K32a (10A) astea pe randul de sus

iar pe randul de jos:

multi9 K32a (20A), multi9 K32a (20A), merlin gerin multi9 K60N C25, merlin gerin multi9 K40N C16, multi9 K32a (15A)

Am inteles ca pentru boiler, masina de spalat, microunde si calorifere trebuie circuite separate, fiecare cu siguranta lui. Ma puteti ajuta cu ce sigurante sa pun pentru fiecare? De asemenea trebuie circuit si siguranta separata si pentru hidrofor (750w)? Dar pentru priza din baie?

Pentru calorifere (2000w/buc) pot sa ma duc cu un singur circuit din doza-n doza si sa cobor in fiecare incapere priza speciala? sau este necesar sa trag circuit separat pentru fiecare camera.. deci practic fiecare calorifer cu circuitul si siguranta lui?

Mentionez ca am cablu fy 2,5 pt prize si fy 1,5 pentru lumini.

Va multumesc foarte mult pentru timpul pierdut cu mesajul meu.

Toata stima!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Folositi calorifiere electrice?

Alegerea sigurantelor se face dupa ce se cunoaste puterea nominala a aparatelor. Cunoscand aceasta putere, caracteristicile conductorului care alimenteaza aparatul (de fapt, diametrul acestuia) si aparatul (masina de spalat, boiler etc), se poate stabili valoarea sigurantei electrice. Spre exemplu, la o masina de spalat cu P=2kW, Un=230V se folosesc sigurante de 20A, lucru ce rezulta din conditia folosirii pe alimentarea masinii de spalat a unui conductor FY2,5mmp. In cazul boilerului, daca este vorba de 2kW, se poate folosi tot 20A. Siguranta generala pe alimentarea casei e bine sa se calculeze luand in considerare si valoarea puterii instalate, care va trebui sa o calculati. Apoi, aplicand un coeficient de cerere se poate stabili cu siguranta daca valoarea de 32A pe care o aveti este potrivita.

Un topic util:

http://www.forum.tehnium-azi.ro/instalatii...cablu-t385.html

Numai Bine

Link spre comentariu

Pentru calorifere (2000w/buc) pot sa ma duc cu un singur circuit din doza-n doza si sa cobor in fiecare incapere priza speciala? sau este necesar sa trag circuit separat pentru fiecare camera.. deci practic fiecare calorifer cu circuitul si siguranta lui?

Ideal ar fi sa mergi cu circuite separate pe fiecare camera, cu protectie pe fiecare separat.

ai putea sa folosesti diferentialul siemens trifazat (4 intrari ) folosind o faza pentru baie, a doua faza pentru bucatarie, dar trebuie sa legi nulurile de la bucatarie si baie impreuna si sa le treci impreuna la nulul diferentialului (altfel nu va functiona) - nu prea imi dau seama de curent diferential are aparatul asta (10mA sau 30mA) si ce curent nominal, dar daca se potrivesc cu sarcina poti sa-l folosesti.

Poate era mai bine sa spui ce puteri ai pe circuitele astea.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

se pare ca Siemens NFI 5SZ3 - e diferential monofazat de 30mA

am fost dus in eroare cand ai zis ca are 4 intrari, de fapt are 4 porturi (4 cleme) deci e monofazat (2TE) poti sa-l folosesti pe circuitul de bucatarie (cu toate ca 40A e cam mare pentru bucatarie)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

SUPER!

Iti multumesc mult pentru raspunsuri. Am sa fac un calcul exact pe consumatori dupa care o sa revin cu un post. De asemenea voi face si o poza la tablou asa cum este configurat acum. In orice caz mii de multumiri pentru timpul acordat.

am fost dus in eroare cand ai zis ca are 4 intrari, de fapt are 4 porturi (4 cleme) deci e monofazat (2TE) poti sa-l folosesti pe circuitul de bucatarie (cu toate ca 40A e cam mare pentru bucatarie)

RR

Link spre comentariu

cam astea sunt datele pe care le am in prezent. Nu am reusit sa aflu pentru toate dar ma gandesc ca tu poti aproxima cu destul de multa exactitate datele lipsa.

ce parere ai?

LISTA ESTIMATA CONSUMATORI:

CAMERA 1:

TV

DVD

RECEIVER SAT

PC

ROUTER

CALORIFER 2000W/

HOL 1:

PRIZA DE OCAZIE

CAMERA 2:

TV

DVD

RECEIVER SAT

RECEIVER AMP AUDIO

PC

TEL

3 PRIZE DE OCAZIE / INCARCATOARE TEL ETC..

CALORIFER 2000W/

HOL 2:

BOILER 100L 1500W / 6,8 A / 0,6Mpa

MASINA DE SPALAT INDESIT 1850 W / 10A

GRUP SANITAR:

USCATOR PAR: 1900W / AMPERAJ NU SCRIE

BUCATARIE:

FRIGIDER

MICROUNDE 1100W CUPTOR / 1000W MICROUNDE / MAX 2050W

BLENDER 600W

CAFETIERA 1100W

ROTISOR/aragaz

HOTA 230W

CALORIFER 2000W/

HIDROFOR 750W/

GARAJ:

POSIBIL APARAT SUDURA

ALTELE

RR

Link spre comentariu

avand in vedere cele de mai sus, cum vi se pare urmatoarea config:

PANOU

32Amperi siguranta generala

10 amperi pentru lumini PARTER

16 amperi PRIZE PARTER

CAMERA 1

16 amperi calorifer

CAMERA 2

16 amperi calorifer

HOL

16 Amperi / 30mA (siguranta diferentiala ) - masina de spalat

16 Amperi / 30mA (siguranta diferentiala ) -boiler sau 10 Amperi

BUCATARIE

10 amperi hidrofor

16 amperi calorifer

16 amperi ELECTROCASNICE

16 amperi ELECTROCASNICE

Link spre comentariu

va salut domnul Miron,

Mai exact cum se calculeaza? banuiesc ca nu se aduna pur si simplu toate sigurantele iar suma trebuie sa reprezinte valoarea generalului.

Multumesc anticipat pentru sfaturi!

O observatie,suma curentilor,este mai mare decat siguranta generala.
Link spre comentariu

nu ar fi mai bine sa lasi un elctrician autorizat sa faca treaba asta?

RR

va salut domnul Miron,

Mai exact cum se calculeaza? banuiesc ca nu se aduna pur si simplu toate sigurantele iar suma trebuie sa reprezinte valoarea generalului.

Multumesc anticipat pentru sfaturi!

Link spre comentariu

Mai exact cum se calculeaza?

Puterea instalata in W/230V=A,dar multe aparate sunt folosite ocazional si nu simultan,chiar si cei mai mari consumatori(calorifer,boiler...) functioneaza(consuma)intermitent nu permanent.Parerea mea,este ca este supra estimat consumul,la mine in aparatment,am masina de spalat automata,frigider,microunde,,feliator,mixer,fier de calcat(1KW) PC,1TV, DVD,1 calorifer electric, am o singura siguranta pe circuitul prizelor de 16A si nu a sarit(este automata) pana acum.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Intr-o locuinta nu functioneaza la putere nominala, la un moment dat, toate sarcinile individuale: masina de spalat, becuri, TV, PC.... Din acest motiv se aplica, in calculul puterii cerute, coeficientii de utilizare (ku) si de simultaneitate (ks).

Coeficientul de simulataneitate ks se alege din tabelul urmator:

coeficientul_de_simultaneitate_ks_pentru_circuite.jpg

Tabelul se aplica numai pentru circuitele de forta, nu si de iluminat. Pentru iluminat ks este intotdeauna egal cu 1. Spre exemplu, prin circuit se va intelege un circuit de prize special pt. alimentarea masinii de spalat, un circuit pentru prize dormitor si sufragerie etc.

Daca avem o priza de 20A 230V in sufragerie, atunci coeficientul de cerere sau utilizare pe priza va fi intre 0,1 si 0,2 din puterea maxima, adica: (0,1...0,2)*20*230=(460...920)W/priza. Daca o priza este egala cu un singur circuit, atunci coeficientul de simultaneitate este egal cu 1, iar coeficientul de cerere sau utilizare reprezinta chiar puterea nominala a prizei care va fi mai mare decat cea a consumatorului (adica tot 1). Daca la priza respectiva se conecteaza o masina de spalat atunci se poate adopta, in calculele ulterioare, ca puterea prizei sa fie chiar puterea masinii de spalat.

Pentru a calcula cu exactitate puterea instalata per casa trebuie sa enumerati pe fiecare incapere numarul de corpuri de iluminat si puterea acestora, respectiv numarul de prize (acolo unde sunt). Spre exemplu: in dormitor - pe iluminat 3x100W; doua prize de 10A s.a.m.d. Eventual puteti sa mentionati suplimentar, pe fiecare camera, ce consumatori intentionati sa alimentati si puterea acestora. De abia dupa aceea va pot spune daca 32A pe general este o valoare optima sau nu.

Problema nu e chiar asa de simpla asa cum pare la prima vedere sau cum de regula, se mai aplica practic, "dupa ureche".

Numai Bine

Link spre comentariu

Corect!

Am enumerat posibili mei consumatori intr un post mai sus. Pentru camere la iluminat, va fi max 200 W pentru camere si bucatarie, si cate 100 w pentru restul. voi folosi becuri economice de 21w. Intr-adevar m am gandit si eu ca nu o sa fie niciodata macar probabil ca sa folosesc toti consumatorii simultan. Asa cum ai spus si tu si bine argumentat, exista niste coeficienti care pot estima.

Multumiri pentru participare!

Asa este cand nu ti permiti un electrician licentiat.. intrebi pe unul pe altul.. :)

Seara placuta!

Intr-o locuinta nu functioneaza la putere nominala, la un moment dat, toate sarcinile individuale: masina de spalat, becuri, TV, PC.... Din acest motiv se aplica, in calculul puterii cerute, coeficientii de utilizare (ku) si de simultaneitate (ks).

Coeficientul de simulataneitate ks se alege din tabelul urmator:

post-2-1255451420_thumb.jpg

Tabelul se aplica numai pentru circuitele de forta, nu si de iluminat. Pentru iluminat ks este intotdeauna egal cu 1. Spre exemplu, prin circuit se va intelege un circuit de prize special pt. alimentarea masinii de spalat, un circuit pentru prize dormitor si sufragerie etc.

Daca avem o priza de 20A 230V in sufragerie, atunci coeficientul de cerere sau utilizare pe priza va fi intre 0,1 si 0,2 din puterea maxima, adica: (0,1...0,2)*20*230=(460...920)W/priza. Daca o priza este egala cu un singur circuit, atunci coeficientul de simultaneitate este egal cu 1, iar coeficientul de cerere sau utilizare reprezinta chiar puterea nominala a prizei care va fi mai mare decat cea a consumatorului (adica tot 1). Daca la priza respectiva se conecteaza o masina de spalat atunci se poate adopta, in calculele ulterioare, ca puterea prizei sa fie chiar puterea masinii de spalat.

Pentru a calcula cu exactitate puterea instalata per casa trebuie sa enumerati pe fiecare incapere numarul de corpuri de iluminat si puterea acestora, respectiv numarul de prize (acolo unde sunt). Spre exemplu: in dormitor - pe iluminat 3x100W; doua prize de 10A s.a.m.d. Eventual puteti sa mentionati suplimentar, pe fiecare camera, ce consumatori intentionati sa alimentati si puterea acestora. De abia dupa aceea va pot spune daca 32A pe general este o valoare optima sau nu.

Problema nu e chiar asa de simpla asa cum pare la prima vedere sau cum de regula, se mai aplica practic, "dupa ureche".

Numai Bine

Link spre comentariu

De obicei , sigurantele protejeaza instalatia, nu aparatele conectate, astfel incat alegerea sigurantelor ar trebui sa se faca in functie de conductorul ales si de conditiile in care lucreaza (temperatura, invecinare cu alte conductoare, etc) .daca va uitati in agenda electricianului o sa gasiti tabelate densitatile maxime de curenti pentru cateva situatii, si prin extrapolare vedeti unde va incadrati.

Cred ca mai bine faceti un calcul al conductoarelor, si apoi in functie de ce conductoare gasiti, alegeti sigurantele.

Link spre comentariu

De obicei , sigurantele protejeaza instalatia, nu aparatele conectate, astfel incat alegerea sigurantelor ar trebui sa se faca in functie de conductorul ales si de conditiile in care lucreaza (temperatura, invecinare cu alte conductoare, etc) .daca va uitati in agenda electricianului o sa gasiti tabelate densitatile maxime de curenti pentru cateva situatii, si prin extrapolare vedeti unde va incadrati.

Cred ca mai bine faceti un calcul al conductoarelor, si apoi in functie de ce conductoare gasiti, alegeti sigurantele.

si conductoarele nu le alegeti in functie de sarcina?

totul pleaca de la sarcina, daca nu cunosti tipul si carcteristicile sarcinii nu poti alege nici conductoarele nici protectiile.

RR

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock