Sari la conținut

Recomandare cumparare program proiectare cablaje imprimate


Genovix

Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Ma numesc Eusebiu Stavarache si sunt manager la o firma care se ocupa cu realizarea si comercializarea reclamelor luminoase. Am intrat pe acest forum la invitatia unei persoane, care navigheaza pe internet mai mult ca mine si care mi-a spus, ca aici e unul din locurile potrivite unde as putea sa gasesc un raspuns la problema mea. Am inteles de asemenea ca nu este regulamentar sa mentionez numele firmei la care lucrez sau pe care o reprezint si ca drept urmare, nu o sa fac lucru asta. Dar sa va spun despre ce e vorba.

 

Precum va spuneam, ne ocupam de realizarea reclamelor luminoase, lucru ce presupune, printre altele, realizarea circuitelor imprimate pentru comanda si personalizarea acestor reclame. Momentan lucram cu o solutie PCB free, respectiv cu Eagle, dar am dori sa trecem la un alt nivel, lucru ce presupune achizitionarea unei liciente care sa ofere si un suport tehnic si update-uri la un pret cat mai mic. Valoarea licientei nu este un impediment major dar as dori ca update-urile si suportul tehnic sa fie pe masura. Pe langa toate aceste, programul trebuie sa fie bun, sa lucreze in retea, deci mai intainte de toate, trebuie sa fie un program stabil. Studiez de ceva vreme internetul, dar sincer sa va spun sunt total bulversat si sper ca prin acest mesaj sa gasesc un raspuns mult mai rapid la problema mea.

 

Cu respect,

Eusebiu S.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 44
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Buna ziua,

 

Nu numai autorutare, este vorba de posibilitatea construirii unui proiect in retea. Spre exemplu, un inginer lucreaza la sheet-ul unul, al doilea la sheet-ul nr.2. s.a.m.d. Apoi, mai intervine aici complexitatea proiectului si posibilitatea exportarii in format inclusiv RS-274X a cablajului imprimat. Deci, as dori ceva PRO mult peste capabilitatiile programului Eagle.

Din ultimile consultatii in domeniu, cam 50% din persoanele cu care am vorbit mi-au recomandat OrCAD, un program, care, se pare, si-a castigat prestigiul tocmai datorita stabilitatii in retea. Nu este singurul, de asta intreb.

 

Dvs. cu ce program ati lucrat mai mult ?

 

Cu respect,

Eusebiu S.

Editat de Genovix
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu numai autorutare, este vorba de posibilitatea construirii unui proiect in retea. Spre exemplu, un inginer lucreaza la sheet-ul unul, al doilea la sheet-ul nr.2. s.a.m.d. Apoi, mai intervine aici complexitatea proiectului si posibilitatea exportarii in format inclusiv RS-274X a cablajului imprimat. Deci, as dori ceva PRO mult peste capabilitatiile programului Eagle.

Din ultimile consultatii in domeniu, cam 50% din persoanele cu care am vorbit mi-au recomandat OrCAD, un program, care, se pare, si-a castigat prestigiul tocmai datorita stabilitatii in retea. Nu este singurul, de asta intreb.

 

Ati punctat bine Orcad cand v-ati referit la stabilitate in retea. Nu este singurul program, fara doar si poate. De fapt, nu cred, cel putin personal, sa va pot recomand cu certitudine un program PCB pana cand nu veti testa cel putin cateva si sa cititi parerile unora care au lucrat cu aceste programe. Aceste programe sunt:

1. OrCAD;

2. PADS, de la Mentor Graphics;

3, Altium Designer (fostul program Protel, asa cum ii spunea inainte de 2001 si care la vremea aceea era foarte bine vazut, ca si acum de altfel).

 

Cu siguranta nu exista un program PCB perfect. Chiar daca am folosit de cativa ani buni UltiBoard, nu pot spune ca este programul perfect, dar utilizand combinatia MultiSim +Ultiboard veti fi cat mai aproape de perfectiune. Acesta suita de programe de la National Instruments, este o suita care vrea sa castige atat mediul educational (inclusiv cercetare) cat si cel profesional (dar nu prea reuseste aici - un motiv: din ultimile constatari, are o stabilitate destul de slaba in retea, suportul multi tasking lasand mult de dorit). Pe de alta parte, un program profesional in domeniu, trebuie sa vine, pe partea de editare a schemei, cu template-uri specifice, asemenea AutoCAD, cu indicator (eng. Title Block) conform normelor in vigoare. Aici, atat Orcad, dar si Altium stau foarte bine. As puncta un plus programului Altium si datorita capabilitatii de export a proiectului (inclusiv in format PDF).

 

Actualmente, programele de realizare a schemei (inclusiv simulare) cat si PCB sunt structurate constructiv in doua variante: single sau multiprogram. Varianta "single" inglobeaza toate programele intr-o singura aplicatie (ex. Altium) iar varianta multiprogram consta in mai multe programe (ex. Orcad, Mentor Graphics etc). Varianta multiprogram a fost adoptata, de la inceput, mai mult din considerente economice: se poate achizitiona independent modulul care intereseaza. Pe partea de retea, in vremuri cand resursele hardware era scumpe si nu atat de performante ca acum, stabilitatea solutiei multiprogram era net superioare. Acest lucru nu se mai poate spune acum. In plus, varianta "single", are si avantaje, si unele majore, ca de exemplu: daca o persoana modifica fotoprint-ul dintr-o schema structurata pe mai multe sheet-uri, celelalte persoane sau persoana care lucreaza la PCB vor vedea "live" modificarea, fara a fi nevoie de "recompilare". Acest avantaj a propulsat programul Altium Designer in randul programelor cu adevarat performante. Astfel, Altium a ajuns sa ocupe in Asia de Sud Est si India, aprox. 50% din piata companiilor de profil care se ocupa de proiectare PCB (aceasta afirmatie am citit-o de pe mai multe site-uri de profil).

 

Totodata, este important sa alegeti si un program care este mult mai usor de invatat de angajatii dvs. Aici intervine partea de suport tehnic. Am fost de curand foarte dezamagit de suportul oferit de cei de la National Instruments, unul din raspunsurile date la o problema fiind de genul, aceasta eroare o vom remedia in versiunea urmatoare Ultiboard. Adica, pur si simplu, le mentioneti o eroare si "domni", ca sa nu le spun altfel, iti spun ca trebuie sa mai astepti (un an cu siguranta, pana scot celalalta versiune). Bineinteles, nu ma asteptam la asa ceva, mai ales de la o companie ca National Instruments; iar o astfel de atitudine e de netolerat pentru o companie, unde exista termene de finalizare a proiectului. Un raspuns asemanator la o problema tehnica citisem si despre cei de la Mentor Graphics iar despre OrCAD nu am auzit nimic. Totusi, despre Altium am auzit numai lucuri bune, pe langa niste tutoriale foarte bogate existente la ei pe site (inclusiv video).

 

In privinta pretului si update-urilor, costul licientelor "full" se prezinta astfel:

1. OrCAD - suita completa peste 10000USD la care se adauga mentenanta anuala in valoare, in functie de componente, la circa 3000USD;

2. Mentor Graphics - aprox. la pret cat OrCAD;

3. Altium Designer - pachetul complet 4000Euro, iar pt cei care vor sa treaca de la OrCAD >>> Altium, numai 1000Euro ii va costa "trecerea".

 

Asadar, va recomand sa instalati varianta demo a programele de mai sus si in functie de rezultat sa va hotarati asupra unuia, cantarind si partea economica.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu zic sa porniti de la buget,

ma indoiesc ca o sa va convina la pret licentele multiuser la Orcad sau Pads.

Lucrul in retea e posibil la toate (numai sa va tina banii sa cumparati licente multiuser) toate programele mentionate mai sus exporta gerber (RS-274X) deci nu e un diferentiator.

Avatajul la orcad e ca se preda (nu stiu daca se mai preda acum) in universitati in Ro. Ar trebui sa va ganditi si ce biblioteci de componente veti folosii, cat si tehnologia de asamblare la PCB (sa-l proiectezi e una sa-l fabrici si sa-l asamblezi e alta) in ziua de azi pierdem cam 30% din timp cu DFM (design for manufacturing) si trebuie lucrat mana in mana cu fabrica care realizeaza cablajul si contractorul care-l asambleaza. Banuiesc ca nu e vorba de tehnologie chiar de varf la aplicatiile dvs deci cred ca pretul o sa fie diferentiatorul.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna seara,

 

Multumesc pentru Reply.

 

Cu siguranta pretul va fi diferentiatorul, asta din cauza ca nu realizam cablaje foarte complexe. Am testat versiunile demo ale celor trei programe si cred ca pana la urma am sa raman la ALTIUM. Ramane sa ma consult si ceilalti angajati. La inceput, ni s-a parut OK programul ORCAD dar nu ne incadram in buget (prea scumpa varianta multiuser).

Pentru cine a lucrat cu Altium, as dori sa stiu daca programul poate exporta fisiere Gerber in format RS-274X. Ma intereseaza in mod deosebit acest format, chiar daca fabrica accepta mai multe formate.

Asadar, alegerea programului este inca in dezbatere, actiunea de achizitionare a licientei urmand sa se faca undeva pe la sfarsitul anului acesta (cel tarziu luna decembrie). Dar pana atunci, as avea rugamintea, pentru cei care au lucrat cu cele 3 programe, sa imi spuna macar o parte din avantajele si dezavantajele lor.

 

Cu respect,

Eusebiu S.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Buna ziua,

 

Am testat toate programele PCB, cel mai impresionat pachet CAD/CAE (inclusiv simulare) este Circuit Design Suite (Multisim, Ultiboard). Sunt niste programe fenomenale, care ofera suport foarte bun, numai sa aveti licienta Pro. Se utilizeaza in cele mai tari institute de cercetare impreuna cu celebru program MATLAB.

Rutarea traseelor cablejelor imprimate este facuta total prost de orice program, inclusiv PADS care il lauda cineva de mai sus. Trebuiesc rutate fiecare net separat si aranjat pe cablaj respectand anumite reguli. Nu va bazati pe rutarea automata ca este un shit la orice program. Ulti poate sa face ce face PADS si ORCAD mult mai usor si fara batai mari de cap. Pads am vazut ca poate trasa reliefuri termice, dar e o prostie, mai mult sa traga clapa la nestiiutori. Ca sa faci asta corect trebuie sa culegi mai multe date, inclusiv, in functie de programul in uC cat de mult solicita energetic programul uC. Nu se poate trasa relieful termic fara a cunoaste asta si capsula uC. Din cate stiu, Pads, doar preconizeaza relieful, lucru care nu ajuta mai deloc, pana nu se ajunge la prototip.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

au am folosit PADS cu autorouter la conexiunea intre controlerul de memorie (facut in FPGA) si memorie (DDR2) si nu ai cum sa bati aurouterul, nu poti face de mana trasee diferentiale cu match de 5 ps, nu ai cum (memoria era la 633 Mhz DDR2) cu atorouterul am terminat in 2 zile conexiunile la memorie. ( a functionat la prima versiune fara greseli de timing)

Pe aceeasi placa aveam si 10 trasee diferentiale de 1.8 Ghz (2 porturi video DVI) unde fara impedanta controlata nu faci nici o branza. Pads nu e jucarie, depinde de nivelul la care-l folosesti.

RR

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ultiboard nu are autorouter-ul asa bun ca PADs, dar pe mine nu ma incanta deloc asta. Cand spun, nu asa de bun, ma refer numai la proiecte complexe, in rest, diferenta este egala cu 0. Si in Ulti pot sa incui anumite zone Pcb, care sa nu fie mutate sau rutate. Si la Pads pot face asta. Totusi, o rutarea exacta si precisa se face numai dupa ce se culege datele unei simulari cat mai precise. Aici, MultiSim e expert. Nu stiu daca ai folosit Matlab, dar Multisim, este fratiorul Matlab, dar intr-o forma mai pretienoasa. Si foarte practic deopotrirva. M-am jucat si cu Altium, dar are multe lipsuri pe partea de simulare si interconectivitate. La Altium, am facut odata un test simplu, cu o schema simpla, si dupa compilare, pt. trecerea in modul PCB, imi dadea o gramada de erori, legate de conexiunile componentelor. Shit, asa ceva in Multi nu ai sa vezi, nici in Mentor de altfel, sau Orcad.!!!! Pads e prea scumpe pt. ce poate face, nu mai zic de ORCAD!.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

eu unul nu m-as hazarda sa dau raspunsuri in alb si negru, totul pleaca de la ce vrei sa proiectezi (analog digital, power) si de cati bani dispui pentru licente, nu exista software care sa-i multumeasca pe toti si pentru toate aplicatiile. Mai e si factorul: ce foloste industria in care te aflii, si ce licente au firmele pe unde ai de gand sa te invarti. Poate sunt features care sunt importante pentru tine si irelevante pentru mine (si invers) depinde in ce domenul al electronicii esti. (de exemplu pentru mine simularea analogica nu are importanta mare, cea digitala da)

deci nu exista raspuns universal valabil aici.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din cate stiu (poate ma insel) din ansmblul de programe care formeaza OrCAD-ul pot fi alese doar acele parti care va sunt utile, astfel pretul scade vertiginos. Varianta pentru relizat scheme + cablaje ar fi cca 2000$.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am testat de curand Altium Designer si PADS 9 evaluare si as vrea sa mai adaog ceva, la spusele mele de mai sus:

 

- Altium Designer are si el, ca si PADS de la MENTOR GRAPHICS o optiune de rutare interactiva a traseelor de circuit imprimat. Si am ramas deosebit de impresionat ca se descurca la fel de bine ca si PADS. Ce nu-mi place la Altium: grafica de afisare a PCB-urilor si faptul ca, dupa ce desenezi o schema, si vrei sa o transferi ca sa faci cablajul, iti da o gramada de erori: altele enervante dar altele foarte folositoare.

- PADS-ul, pe partea de desenare a schemei, are mici neajunsuri. Spre exemplu, daca vreau sa adaog o piesa, mi se deschide libraria si dupa ce selectez o componenta, programul nu-mi arata tipul capsulei componentei respective (la unele componente electronice am observat ca tipul capsulei este inclus in denumire, la altele nu, dar nu e suficient!). Pacat, Altium am observat ca stie asta, adica afiseaza, ca si Ultiboard sau Eagle. Totusi, ce mi-a placut la PADS e grafica la realizarea cablajului si cea de desenare a schemei, inserarea datelor personala in chenar (title block) fiind mult mai usoara ca la celelalte programe. Din pacate, numarul de componente in librarii, tinand cont si de valoarea licientei PADS (mare), este relativ mic iar creearea unei noi componente reprezinta o adevarata aventura. Din punctul asta de vedere Ultiboard este nr.1, pot creea o componenta foarte usor (cei care lucreaza cu Ulti poate sa o confirme). In Altium, e asa si asa.

 

In concluzie, din cauza ca Ultiboard mai da rateuri la compilarea si rutarea proiectelor complexe, cred ca o alegere buna, la un pret bun, este programul Altium Designer (la ora actuala cine stie mai tarziu!!!!!!!!!).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock