Sari la conținut

Ajutor constructie subwoofer

adrian_vista

Postări Recomandate

Buna seara.

M-am hotarat sa imi fac un subwoofer pentru calculator cam de 100w.

Pentru amplificator am ales tda7294 iar difuzorul http://www.a**********.ro/product_info.php...04898869da785a6

Ce parare aveti e bun?

Daca este bun as dori sa imi spuneti cum calculez o incinta pentru acest difuzor.

Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

nu se poate vedea difuzorul tau dar vreau sa-ti spun ca am facut vara asta cu TDA7294 si cu difuzorul asta:

http://www.t.elecomenzi.ro/difuzor-casa-jo...a36d3715776cc87

un subwoofer pe cinste (sterge pct. dintre t si e de la telecomenzi, ca sa mearga link-ul)

ce teorie, ce practica, conteaza in final sa iasa ceva ca lumea! Si a iesit, chiar daca, inainte, dupa cateva inspectii teoretice nu prea credeam.

Ciao! :hi:

Editat de leo_electro
Link spre comentariu

Da, acordajul inseamna stabilirea lungimii portului, pentru un volum dat al boxei si un diametru dat al portului, pentru a atinge o anumita frecventa de rezonanta a cutiei bas reflex (Fb).

Problema la acest difuzor este ca nu stim cat este Xmax.

Dupa acordajul facut la Fb = 38 Hz, ar aparea un varf al deplasarii membranei de vre-o 6 mm la 50 W de exemplu. (vezi diagrama de mai jos).

post-5-1254801316_thumb.jpg

Nu stiu daca difuzorul suporta o asemenea deplasare a membranei. (6 mm.)

Eventual, se mai poate umbla la acordaj, sau la volumul incintei, pentru a reduce putin din aceasta deplasare maxima a membranei.(sa zicem sub 5 mm), ramanand totusi riscul ca diful sa nu suporte nici atat.(daca de exemplu el ar avea Xmax=3 mm.)

P.S.

Poate din aceasta cauza si producatorul recomanda acest difuzor pe post de woofer, nu de subwoofer (vezi imaginea de mai jos).

post-5-1254802070_thumb.jpg

Poti totusi incerca sa faci un subwoofer si vezi daca se va auzi satisfacator.

Succes.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Am gasit un document despre constructia incintelor vtp care contine parametrii unor difuzoare SAL printre care si sbx 2030.

In acel document scrie ca Xmax=4.5.

Dar scrie in mm,poate e greseala si trebuie in cm.

Ce modificari trebuie sa fac la incinta?

post-5668-1254813929_thumb.jpg

Editat de adrian_vista
Link spre comentariu

E corect sa fie in mm. Eu m-am grabit cu exprimarea. Mea culpa. (am corectat)

Compromisul, datorita limitarii excursiei maxime a membranei la 4,5 mm, ne obliga sa micsoram volumul incintei, sa marim Fb si sa limitam puterea cu care vom ataca difuzorul, astfel:

V incinta = 30 litri

F3 = 40,5 Hz. (Fb = 45 Hz)

Pmax = 50 W.

Transfer_function_magnitude.pdf

Cone_excursion.pdf

Numai bine.

Link spre comentariu

Poti alege de ex. frecventa de taiere pe la 165,5 Hz.

Rezulta ca R sa fie de 1 kilo si C de 680 nF . (sau poti combina asemanator, cu ajutorul calculatorului respectiv, valorile lui R si C).

Link spre comentariu

E corect sa fie in mm. Eu m-am grabit cu exprimarea. Mea culpa. (am corectat)

Compromisul, datorita limitarii excursiei maxime a membranei la 4,5 mm, ne obliga sa micsoram volumul incintei, sa marim Fb si sa limitam puterea cu care vom ataca difuzorul, astfel:

V incinta = 30 litri

F3 = 40,5 Hz. (Fb = 45 Hz)

Pmax = 50 W.

Transfer_function_magnitude.pdf

Cone_excursion.pdf

Numai bine.

dupa noile calcule, care este grosimea si lungimea portului...vreau sa fac si eu un subwoofer cu diful asta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock