Sari la conținut

condensator preamplificator


Postări Recomandate

salutari,

 

am o mica nelamurire in ceea ce priveste condensatorul de pe iesirea acestui preamplificator: C103 si respectiv C203 de 2.2uF. In conditiile in care eu la amplificator (fet200) am deja intrarea inseriata cu un condensator de 2.2uF

trebuie sa renunt la condensatorul din preamplificator??

 

multumesc

1.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2398-condensator-preamplificator/
Distribuie pe alte site-uri

am realizat si eu acest preamplificator corector functioneaza bine dar un canal se aude mai tare unul mai incet

ce p0ot face sa remediez aceasta problema

mentionez ca am folosit un pot. pt volum de 100k logaritmic stereo dar l-am masurat si o parte avea 110k si cealalta 98k ,ar putea fi asta problema?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2398-condensator-preamplificator/#findComment-21870
Distribuie pe alte site-uri

Condensatoarele C103 si C203 pot sa ramana in circuit sau puteti sa va dispensati de ele doar daca eliminati si rezistentele R116 si R216. Procedand asa, rolul condensatoarelor eliminate va fi preluat de cele de pe intrarea amplificatorului. Metoda de eliminare a C-urilor este recomandata pentru a realiza o adaptare mai buna de impedanta dintre cele doua etaje: preu si amplificator, dar nu in toate cazurile. Sa nu uitam totusi, ca pe intrarea amplificatorului FET200, C-ul, impreuna cu rezistenta serie aferenta formeaza un filtru trece sus, care prin inserierea altor capacitoare isi schimba frecventa limita inferioara de taiere (mai mult sa mai putin - ex. in loc 15Hz putem obtine 30 sau chiar 45Hz., dar si 7,5Hz).

Aceasta observatie devine din ce in ce mai importanta cu cat amplificatorul audio urmeaza sa fie folosit intr-un subwoofer, in celelalte situatii efectul este neglijabil.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2398-condensator-preamplificator/#findComment-21876
Distribuie pe alte site-uri

multumesc pentru explicatii. As mai avea totusi 3 intrebari:

 

1) ce tip de condensatoare ar trebui folosite in corectoare -preamplificatoare ???

 

2) intr-un topic deschis mai demult mi s-a recomandat sa adaug cate un condensator de 100 nF intre + si masa si respectiv - si masa cat mai aproape de pinul circuitului integrat. Condensatoarele trebuie sa fie ceramice?

 

3) am vazut in imagine ca condensatoarele de 100nF ar fi puse intre + si - pe fiecare integrat in parte. Ce metoda imi recomandati sa utilizez dintre 2 si 3???

2.pdf

3.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2398-condensator-preamplificator/#findComment-21887
Distribuie pe alte site-uri

- se pot folosi mai multe tipuri de condensatoare, ca de exemplu:

  • MKP - condensator din polipropilenă (ex. in snubber-ele RC de pe iesirea amplificatoarelor audio);
  • LCC - condensatori poliesterici (ex. in decuplari amplificatoare operationale, compensari in frecventa etc);
  • X2/Y2 - condensatori polipropilenă antiparazitari (se utilizeaza in paralel cu condensatoarele electrolitice de filtraj, de pe alimentare si in anumite circuite de curent alternativ - in anumite cazuri se pot folosi in snubbere LC - vezi amplificatoare clasa D - sau RC);
  • COG - condensatori multistrat ceramici (se folosesc in decuplarea alimentarii circuitelor digitale, ex. uC, porti logice etc.);
  • TAN - condensatori tantal - poate inlocui cu succes orice condensator electrolitic de aluminiu (ex. condensator de cuplaj a diferitelor etaje functionale - ex. preu-amplificator etc);
  • ELEC - condensator electrolitic (are nenumarate aplicatii, inclusiv de cuplare etaje si filtrare alimentarii in c.c.);
  • Condensatori ceramici (acestia se folosesc cu precadere in radiofrecventa, dar si la anumite compensarii in frecventa in cadrul amplificatoarelor audio) etc

Descrierea de mai sus este una mai mult generala. Diferenta dintre o schema si alta, o face, si modul cum sunt utilizate condensatoarele potrivite in schema potrivita. Nu este suficient sa elaboram o schema (ex. amplificator audio) foarte bine ci trebuie sa utilizam si "condensatoarele potrivite", pentru ca in sistemele audio analogice, tonalitatea si transparenta sunetului este foarte mult influentata de acestea. Personal prefer o schema mai putin complicata dar compensata si realizata cu componente de calitate. De fapt, unul din secretele acestei meserii numita electronica consta in alegerea corecta a componentei in schema, atat valoric dar mai ales tip constructiv.

 

Condensatoarele pot fi LCC si este de preferat sa existe la fiecare circuit integrat, pt. decuplari (adica var.III din postul dvs. de mai sus).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2398-condensator-preamplificator/#findComment-21888
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock