Sari la conținut

sursa alimentare 12V si...

Postări Recomandate

Salut, as dori sa realizez un amplificator auto care primeste semanlul de intrare de la un mp3 player (pe care as dori sa-l alimentez tot de la masina pt a nu mai tot schimba bateria)

as dori daca se poate sa ma ajutati ku sfaturi si cu ceva scheme

amplificatorul se va alimenta de la bateria masinii as dorii sa aiba un filtru(am inteles ca masina trebuie eliberata de sursele de zgomot dar as dori un filtru mai mult pentru protectia intregului sistem decat pt performante audia ridicate) un stabilizator de tensiune (as incerca schema clasica de stabilizator liniar ce foloseste ca tens de referintza o dioda zener un amplif de eroare dif si un tranzistor de putere pe post de element de comanda, si un traductor de tensiune format dintr-un rezistor divizibil. Problema o reprezinta filtrul care de obicei ar fi un simplu filtru C dar daca faci greseala de a citi prea mult afli de alte filtre mai performante cum ar fi un filtru pi inductiv (consum mult mai mic)la acest capitol as avea nevoie de ceva sfaturi) (si daca se poate alimenta si mp3 playerul (unul din acela micut cu casti cu o baterie AAA de 1.5V o sa masor curentul consumat si o sa mai pun un post) de la acelasi stabilizator? daca se poate?) si la ce boxe am eu in masina am de gand sa folosesc un tda2030 ca amplificator de putere (as folosii schema din datasheet cu o singura alimentare)dar nu am ideea ce as putea folosii ca circuit de intrare unde sa am functii de mute de standby si de unde sa fac reglarea de volum cu un potentiometru.

de asemenea se mai pune importanta problema a protectiei la scurtcircuit as dori si altceva sa suplimenteze rezistentele fuzibile.

Acest lucrare este una din primele pe care le si realizez fizic asa ca as dori si cateva informatii suplimentare cum ar fi puterea pe care o sa trebuiasca sa o suporte in functionare langa valuarea unei rezistente iar la diode sau tranzistoare inafara de valorile lor limita ar fi foarte util si o recomandare cum ar fi un nume de catalog am pierdut ceva timp cautand cateva diode zener pe care sa le si gasesc pe la noi in magazine.

Va multumesc anticipat si astept orice sugestii

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ca idee pentru mp3 poti folosi un adaptor de priza din 12v in 5v[usb] si nu vei mai avea nevoie de baterie sau un incarcator de telefon auto si ai atasezi un usb tip mama [asta ca sa nu te complici cu scheme] daca nu crezi scoate bateria din el si bagal in usb si apasa pe butoane unul dintre ele il scoate din functia de pc si intra ca mp3 player cu curent din usb

Link spre comentariu

Nu va recomand TDA2030 deoarece necesita o tensiune mai mare pt. alimentare decat cea furnizata de baterie si chiar daca l-ati alimenta la tensiunea bateriei nu ati obtine o putere mai mare fata de cazul cand ati folosi un circuit integrat cu doua sau patru canale, specific auto. Asadar, e mult mai util in cazul dvs. sa va orientati catre un astfel de circuit, ca de exemplu: TDA1558 sau TDA7386.

Alimentarea MP3 Player-ului o puteti face din tensiunea de alimentare a amplificatorului auto utilizand un stabilizator adecvat de tensiune. Spre exemplu, daca player-ul se alimenteaza la 1,5V si tensiunea bateriei este 14,4Vcc, utilizati un montaj cu LM317, in capsula TO-220, montat pe un radiator mic (idem pt. 5Vcc). Rezistentele din reactia LM-ului se calculeaza dupa formula prezentata in datasheet-ul integratului. Deci, nu e nevoie sa folositi diode Zener.

Daca aveti nelamuriri in calculul stabilizatorului cu LM317, spuneti si voi posta schema.

Numai Bine

Link spre comentariu

zic ca era mai simplu cu usb deoarece nu statea cu fire lipite acolo , poate il mai foloseste si pe afara....

Da, ideea nu este rea deloc, nu degeaba am trecut mai sus o paranteza: idem 5V. Deci, se poate foarte usor monta o mufa mama USB pe placuta cu TDA-ul si LM317.

Link spre comentariu

o sa ma uit pe sugestiile voastre diseara cand vin de la munca va multzumesc pentru raspunsuri, si motivul pentru foloseam tda2030 este 1 pt k am unu in casa nou, si 2 pentru ca alimentat la 12V scoate exact un pic peste puterea pe care ar suportao boxisoarele mele.

Link spre comentariu

scoate exact un pic peste puterea pe care ar suportao boxisoarele mele.

Nu este recomandat ca amplificatorul sa debiteze mai mult dacat pot suporta difuzoarele,este riscant pentru amandoua.In general,difuzoarele trebuie sa fie cu cca 10-20% peste puterea amplificatorului.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

la 12 V ca Vs Po=12 la difuzoare de 4 ohmi am doua de 12w pe 4 ohmi pe care ma gandeam sa le leg in paralel la care as fi inseriat la fiecare cate un difuzor mai mic care e in fatza la masina asa ca puterea va fi sub limita maxima fara probleme.

Link spre comentariu

da este interesant ku usb dar eu as vrea sa-l realizez altfel, am la dispozitie o cutie de metal ce seamana ku una de caseton de masina deci va fi pozitionata in locul casetofonului, mp3-ul ma gndeam sa-l demontez si sa-i decupez in cutie loc pentru afisaj si pentru butoanele sale si las firul usb ca o mufa ca sa am posibilitatea sa schimb muzica de pe el folosindu-mi laptopu si cablul usb-usb pe care il am

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock