Sari la conținut

La un FET300 nu pot regla I_biasul!!!!!!!!!!! De ce ?

crysis

Postări Recomandate

Am vazut kitul asta undeva si pe un alt site postat si mi-a zis cineva sa intreb aici. Am facut doua bucati FET300, asa cum este descris si aici:

http://www.forum.tehnium-azi.ro/kituri_ele...t1220-p-20.html

Dar la naiba, la unul din ele nu se regleaza curentul de mers in gol. :bash: Ce naiba o fi avand, m-am uitat la ambele montaje si nica!!!!! :yahoo: deci, nu e greseala de montaj, nimic, numai ca la unul nu se regleaza biasul, Am invartit de reglabil si degeaba.

va rog AJUUUUUUUUUTOOOOOOOOOOOOR

wacko3.gif

Editat de crysis
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probleme de genul celor semnalate de dvs. apar doar atunci cand NU se acorda atentia binecuvenita imperecherii tranzistoarelor (nu numai cele finale) si atunci cand utilizam rezistente de toleranta mare (exemplu: 10% in loc de 1%). Ati ajuns in situatia asta, cu unul din module, tocmai din cauza asta (ati montat tranzistoarele "la plesneala", fara sa le sortati). Asadar, mare atentie pe viitor.

Incercati in prima faza sa inlocuiti semireglabilul de 1K cu unul de 2K sau 2K5. Aceasta inlocuire va ofera posibilitatea sa reglati in limite mult mai largi curentul de mers in gol.

Daca rezultatele nu sunt sadisfacatoare, remasurati factorul hfe la tranzistoarele MJE si 2SA (daca de acestea ati utilizat) si imperecheati: MJE340 cu MJE350 si 2SA intre ele. Spre exemplu, la ultimul amplificator audio realizat de acest tip, am imperecheat aceste tranzistoare cu o toleranta de 0,01%; cat si cele finale si coroborat cu o toleranta de 1% pe rezistente, rezultatul a fost: o tensiune off-set sub 10mV si factoru de distorsiuni armonice la Pnom sub. 0,01%. Realizand astfel montajele sunteti sigur ca fiabilitatea montajului este maxima.

Numai Bine

Link spre comentariu

donpetru......sincer....cati tranzistori cumparati cand faceti un amplificator?......trebuie cumparati cel putin de ordinul zecilor ca sa faci cateva perechi amarate....asta inseamna si sume mari de bani iar pentru un hobby amarat NU SE MERITA.....vorbesc din proprie experienta.

Link spre comentariu

donpetru......sincer....cati tranzistori cumparati cand faceti un amplificator?......trebuie cumparati cel putin de ordinul zecilor ca sa faci cateva perechi amarate....asta inseamna si sume mari de bani iar pentru un hobby amarat NU SE MERITA.....vorbesc din proprie experienta.

De regula cumpar peste 100 de bucati/exemplar si le sortez pentru mai multe amplificatoare.

Spre exemplu, de curand am cumparat aprox. 30bucati 2SA970 si din aceste bucati am gasit 4 bucati cu hfe aproape identic (530, 531, 533, 534). Cu MJE-urile am avut pe stoc mai multe si am reusit pana la urma sa gasesc pnp-uri si npn-uri cu hFe foarte apropiat (ex. 143, 144). Nu mai spun de faptul ca am avut ocazia sa imperechez in circuitul de intrare tranzistori de tip P si N cu hFe identic.

Pentru a ajunge la MJE-urile de tip N si P la hFe-uri identice, ar trebui sa-mi sortez cu mare grija furnizori. TME-ul m-a dezamagit in privinta asta, dar nu acelasi lucru pot spune de t.elezimex. Deci, conteaza foarte mult, chiar si in regim DIY, de unde cumparam si cat cumparam.

Cand vorbim de HOBBY, ne referim la montaje create pentru noi, din pura curiozitate. Cand ne referim la montaje pe care trebuie sa le vindem ca sa castigam un ban, atunci nu mai e vorba de hobby iar cerintele de realizare a montajelor trebuie respectate cat mai riguros.

Numai bine

Link spre comentariu

Subscriu la ce a spus Donpetru cu privire la imperecherea tranzistoarelor , totusi cred ca in acest caz nu asta este problema. Problema poate fi de la ''ceva'' componente pasive in circuitul de bias. Daca problema ar fi fost de la imperecherea tranzistoarelor curentul s-ar fi putut regla, dar nu in plaja corecta, sau s-ar fi modificat odata cu modificarea temperaturii. Sigur ai montat totul corect ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock