Sari la conținut

calcul curent de mers in gol

Postări Recomandate

Am postat aici pentru ca am vazut si citit articolul despre surse de alimentare a amplificatoarelor audio. Am avut o tentativa si pe alt forum, dar nu am inteles nimic. De aceea, apelez aici.

Am vazut tabelul din articol si am ales puterea transformatorului pentru amplificatorul in clasa AB. E vorba de un amplificator alimentat la +-50V. Nu va mai spun ca am citit si o sumedenie de carti nu am gasit nimic in care sa se spuna care este valoarea optima a curentului de mers in gol pt. un amplificator care functioneaza, spre ex. in clasa AB, A, B, H.... Am vazut in tabel valoarea Ir, si alte valori pe acolo, dar, credeti-ma... m-am BLOCAT!!!!!!!!!!!! prankster.gif

Asadar... support.gif

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/
Distribuie pe alte site-uri

Nu se poate formula cu exactitate o formula dupa care sa stabiliti valoarea curentului de mers in gol. Se pot stabili, teoretic, doar niste valorii medii orientative, unde sa va situati cu acel curent. Valoarea optima a curentului de mers in gol la un amplificator, se stabileste cu exactitate dupa testarea amplificatorului in regim dinamic, cu diferite forme de unda. E necesar lucru asta din cauza ca fiecare topologie raspunde altfel (s-ar putea ca la o anumita schema sa fie optima valoarea de 50mA, la alta 100mA). Actualmente se incearca in lume sa se gaseasca amplificatorul audio care suna cel mai bine cu cel mai mic curent de mers in gol (deci cu cea mai mare eficienta - lucru valabil pt. orice clasa de operare). Din acest motiv, in decursul ultimilor 50 de ani mai ales, s-au promovat diferite topologii (scheme), tocmai pentru a veni in acest spriijin (seria de amplificatoare Quad fiind cea mai reprezentativa in acest sens).

Pe de alta parte, revenind la partea teoretica, valoarea optima (sau medie) a curentului de mers in gol la care se recomanda sa polarizati un amplificator audio in clasa A trebuie sa fie aproximativ jumatate din valoarea maxima (sau de varf) a curentului inregistrat pe sarcina. In clasa AB, coefcientul se va raporta pana la 10, iar in clasa B pana la 100, depinde de schema, sarcina si tensiune de alimentare.

Exemplu (pt. ca sigur o sa ma intrebati):

Se da un amplificator audio, cu etaj final in contratimp, alimentat la +/-25Vcc si conectat pe o sarcina de 8 Ohmi. Valoarea curentului de varf (sinus) inregistrat pe sarcina, neglijand din motive de simplitate in calcule tensiunea de saturatie a tranzistoarelor si caderea de tensiune pe rezistenta din emitoare, va fi (cu aproximatie): 25/8=3,125A (in realitate este putin mai mic, dar trecem cu vederea acest aspect). Acum, stabilim, orientativ, valoarea curentului de mers in gol pe diferite clase de operare:

- in clasa A, asa cum spuneam mai sus, avem: I_bias=3,125/2=1.56A;

- in clasa AB, rezulta: I_bias=3,125/10=312mA;

- in clasa B: I_bias=3,125/100=31,25mA.

In speranta ca ti-am fost de ajutor,

NUMAI BINE hi.gif

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-21690

• 2 weeks later...

Multam.

Nu va cunosc dar meritati o lada de bere! first.gif first.gif first.gif Sunteti singura persoana care explica cel mai corect, in comparatie cu alte forumuri.

Multa sanatate! drink4.gif

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-21973

• 1 year later...

De mult timp am vrut sa vad cand un amplificator audio e polarizat clasa AB, A sau B. Am avut eu o dambla de a mea, chiar daca domeniul audio e singurul domeniu din electronica care am inceput sa-l iau la puricat. Asa ca, am luat la rasfoit mai multe manuale de electronica din tara si strainatate si am citit diverse pareri de pe diferite siteuri straine.

In urma acestui studiu am constatat ca exista doua tabere:

1. o tabara de electronisti care merg pe ideea care spune ca: clasa B inseamna curent de mers in gol 0 (asa zisa clasa pur B), clasa A inseamna curent de mers in gol jumate din valoarea curentului de varf prin difuzor (asa zisa clasa pur A) iar toate valorile de curent de mers in gol intre 0 si Ipeak/2 sunt considerate ca fiind clasa AB;

2. o tabara de electronisti care merg pe ideea spusa de administrator mai sus, unde se accepta clasa B pura la curent de mers in gol 0 si se mai accepta o clasa B cu curent de mers in gol putin mai mare de 0 dar nu mai mare de 1...10% din valoarea curentului Ipeak de care vorbeam mai inainte (eu stiam de max. 5...10% din Ipeak). Apoi, se accepta o clasa A pura cu curent de mers in gol Ipeak/2 si o clasa A dar nu curata dar cu curentii de mers in gol pe finali mai mici decat Ipeak/2 cu vreo 10%. Tot ce exista intre marginile de 10% sus si jos se considera clasa AB.

Daca mai stie cineva si altceva sa-mi spuna si mie. Apropo, spre care tabara inclinati? :weightlift:

Editat de titi
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-36325

De mult timp am vrut sa vad cand un amplificator audio e polarizat clasa AB, A sau B. Am avut eu o dambla de a mea, chiar daca domeniul audio e singurul domeniu din electronica care am inceput sa-l iau la puricat. Asa ca, am luat la rasfoit mai multe manuale de electronica din tara si strainatate si am citit diverse pareri de pe diferite siteuri straine.

In urma acestui studiu am constatat ca exista doua tabere:

1. o tabara de electronisti care merg pe ideea care spune ca: clasa B inseamna curent de mers in gol 0 (asa zisa clasa pur B), clasa A inseamna curent de mers in gol jumate din valoarea curentului de varf prin difuzor (asa zisa clasa pur A) iar toate valorile de curent de mers in gol intre 0 si Ipeak/2 sunt considerate ca fiind clasa AB;

2. o tabara de electronisti care merg pe ideea spusa de administrator mai sus, unde se accepta clasa B pura la curent de mers in gol 0 si se mai accepta o clasa B cu curent de mers in gol putin mai mare de 0 dar nu mai mare de 1...10% din valoarea curentului Ipeak de care vorbeam mai inainte (eu stiam de max. 5...10% din Ipeak). Apoi, se accepta o clasa A pura cu curent de mers in gol Ipeak/2 si o clasa A dar nu curata dar cu curentii de mers in gol pe finali mai mici decat Ipeak/2 cu vreo 10%. Tot ce exista intre marginile de 10% sus si jos se considera clasa AB.

Daca mai stie cineva si altceva sa-mi spuna si mie. Apropo, spre care tabara inclinati? :weightlift:

Mda. Asta chiar ca nu stiam! Eu as inclina spre pct.2 pentru ca am vazut in comert multe amplificatoare (in special mai vechi) considerate in clasa B cu un curent de mers in gol de vreo 50mA.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-36331

Teoretic, raspunsul la intrebarea din titlu este simplu. Considerand schema echivalenta de gol a transformatorului, in care s-au neglijat impedanta de scapari si rezistenta ohmica a circuitului (caracter inductiv 100%) atunci curentul de mers in gol al transformatorului este practic egal cu componenta de magnetizare a acestuia si se poate scrie relatia: I0=(2πfL1)-1U1. Avem:

- I0 - curentul de gol;

- f - frecventa;

- L1 - inductanta primarului;

- U1 - tensiunea la bornele primarului.

Problema revine deci in calculul cu suficienta exactitate a inductantei primarului, care in general este data de relatia: L1=1,25x10-8w12µeS/lm. Avem:

- w1 - numarul de spire din primar;

- µe - Permeabilitatea efectiva a miezului;

- S - Aria sectiunii miezului electromagnetic;

- lm - Lungimea circuitului magnetic.

In practica insa calculul inductantei este foarte complicat, de aceea curentul de gol se da uzual, statistic (intr-un tabel) in functie de puterea de calcul constructiv al transformatorului. Chiar si aceste valori, sunt cu totul aproximative, intrucat depind foarte mult de modul de constructie al transformatorului in cauza.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-36332

ola_nicolas, aici vorbeam de curentul de mers in gol al amplificatoarelor audio. :weightlift:

In cazul acesta este offtopic si se poate sterge. Am postat aici pentru ca am vazut precizarea:

...surse de alimentare a amplificatoarelor audio...

Apoi:

...Am vazut tabelul din articol si am ales puterea transformatorului pentru amplificatorul in clasa AB...

si - ce-i drept - nu am citit celelalte raspunsuri. Imi cer scuze.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-36337

• 3 months later...

Pe forumul bgaudioclub se gasesc printre altele si cartile lui D. Self, care pot lamuri un pic lucrurile. Iar acest acest articol http://users.ece.gatech.edu/mleach/papers/classab.pdf sper ca infirma niste legende din domeniu.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-38512

Curentul de mers in gol, NU poate fi calculat cu exactitate.

Fiecare trz are parametrii lui, in special trz finali, care trebuiesc imperecheati max 10%, pe set, PNP si NPN.\

Reglajul de bias se face la temperatura camerei, preferabil 25 grade celsius, in felul urmator:

Rareori se pot imperechea ramura PNP cu ramura NPN,insa presupunind ca ne incadram in 10% pe bratele de finali, normal se regleaza biasul, injectind la intrare, un semnal sinusoidal de 20Khz, astfel incit la iesire sa avem (fara sarcina), 1w/8 ohm, adica 2,83Vrms, cu iesirea amp-ului in gol.

Sinusoida trebuie sa fie perfecta, ideal, ar fi sa avem osciloscop cu 2 canale, astfel incit sa putem compara semnalul de la intrare, cu semnalul de iesire.

Daca s-a ajuns la sinusoida curata dupa reglarea biasului, se pune sarcina de 8 ohm, sinusoida trebuie sa fie identica cu sau fara sarcina, la aceeasi putere de 1W/8 ohm, adica 2,83Vrms.

Pe urma, se pune o sarcina artificiala (dummy load) de wattaj mare, si se ridica puterea pina pe la 75-85% din P-Max, sinusoida trebuie sa fie trebuie sa fie perfecta.

Cind voi avea niste timp liber, poate am sa fac un film, cu reglajul bias, la unul din modulele mele, asa ca tutorial.

Insa trebuie avut osciloscop, pentru asa ceva.

Editat de DjLeco
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2369-calcul-curent-de-mers-in-gol/#findComment-38513

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock